Przywitanie i problemy z SVX

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
bednarz_SVX
0 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Przywitanie i problemy z SVX

Post 10 lut 2014, o 13:38

Witam Wszystkich Miłośni,ów Subaru!

Zostałem szczęśliwym posiadaczem samochou Subaru SVX- chciałem skorzystać z możliwości przedstawienia się jak również skorzystania z doświadczenia osób już mocno zakorzenionych w subaru :-)

Można mnie wypatrzeć na Warszawskich drogach w czarnym SVX :giggle:

Samochód sprowadziłem z Niemiec wersja europejska z zamiarwem sprzedaży ale niestaety nie ma zainteresowania a ceny jakie mi proponowano za takie jakne auto to jakaś pomyłka.

A teraz problemy:

1. Chcę kupić komplet tarcz hamulcowych.... Jakaiej firmy wybrać?- oczywiście w rosądnej cenie/jakości.
2. Problem z kontrolką check engine(zapala się na rozgrzanym silniku-brak objawów np. falujących obratów ale spalanie jakieś dziwnie wysokie pod 20l/100l/km)- mechanik stwierdził uszkodzony czujnik spalania stukowego....( jakaś pomoc w zakupie, wyminie, jakaś rada?...)
3. W czoraj jak zrobiło się mocno wilgotno silnik zaczął dziwnie telepać na wolnych obrotach.(może świece i przewody co sądzicie? jakie kupić i gdzie wyminiać... podobno dostęp nieciekawy?)
4. Poważniejszy problem przynajniej tak mi się wydaje: jadąc powyżej 40km/h każde dotchnięcie pedału hamulca powoduje stuk(tak jakby coś się wysprzęglało)- jak wciskałemw ten sam sposób pedał jadąc ale cześniej wrzucając bieg neutralny N- problem niewystępował(olej dopiero co wyminiony-niejestem pewien ale to chyba zaczęło się dziać po wyminie oleju). Pytanie czy to może być coś poważniego ze skrzynią czy tak ma być już po przebiegu 225tkm? Może ktoś miał podobny problem i jakoś go rozwiązał? (podczas jady skrzynia ładnie pracuje).

Jak się uporam z tymi niedociągłościami to zabieram się za blacharkę i mam nadzieję, że będę się cieszył autem a nie szukał serwisów....

Pozdrawim Wszystkich Forumowiczów i dziękuje za wszystkie rady.

darecki1981
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: EVO 6 500 KM
Polubione posty: 1 raz

Re: Przywitanie i problemy z SVX

Post 10 lut 2014, o 14:01

SVX pikne auto ;-)

marat
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Subaru Impreza 99' 1.6 było dziadek 2.0 jest

Post 10 lut 2014, o 16:14

W tym SVX masz seryjny wydech czy tuningowy bo np. wrx gdy był wymieniony na przelotowy z kwasówki to po nagrzaniu zapalał się check bo coś z sondą w wydechu było i po nagrzaniu wywalało błąd. A propo hamulców to nie zapowietrzyły ci się czasem, kiedy płyn hamulcowy był wymieniany?
U mnie też słabiej hamował a po wymianie płynu duża zmiana na korzyść. Mi też zawsze podobały się svx'y szczególnie dźwięk silnika przypominający porsche ale ta pojemność to w moim przypadku dużo wyższe oc :-( i przy moich dochodach byłoby ciężko go utrzymać
"OLD SUBARU NEVER DIE"

bednarz_SVX
0 gwiazdek

Post 10 lut 2014, o 16:38

Dziękuję za odp.

Przepraszam za kilka literówek....

Wydech jest raczej oryginalny, ewidentnie wywala błąd czujnika spalania stukowego.

Jak wyminię tarcze to i płyn hamulcowy wymienie.

rafik555
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Subaru STI my05, Subaru SVX, bugeye 2.0gx, forester 2011, OBK 2008, Impreza 08

Post 12 lut 2014, o 20:46

kup komplet świec platynowych i uzbrój się w cierpliwość przy wymianie w moim przypadku 3h. Przewodów nie ma bo na każdym cylindrze jest cewka.
Proste są dla szybkich samochodów, a zakręty dla szybkich kierowców

bednarz_SVX
0 gwiazdek

Post 18 lut 2014, o 16:40

Dzięki za odp.
We wtorek jadę do serwisu ul.Mechaników 11(Bajeczna) :thumb:
Mam nadzieje ze wszystko się wyjaśni.

bednarz_SVX
0 gwiazdek

Post 19 mar 2014, o 09:12

AUTO JUŻ PRAWIE OGARNIETE :-)
Jestem umówiony w przyszłym tygodniu na wymianę czujników spalania stukowego. Czy znacie serwis na ul. MECHANIKÓW 11? Warszawa.
Tam trafiłem z przypadku bo chciałem się na Bajeczna umówić...
Czy organizujecie czasem jakieś spotkania przejażdżki po Warszawie?
Pozdrawiam

zinc
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Forester NA MY 99 rally car i Legacy IV 2.0 138hp
Polubił: 1 raz

Post 22 mar 2014, o 20:03

czujnikow?? czy czujnika...
Proste sa dla szybkich samochodow, zakrety-dla szybkich kierowcow

ODPOWIEDZ