BLOW OFF

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
radeek21
0 gwiazdek
Auto: forek 2,5xt 2007
Polubił: 0
Polubione posty: 0

BLOW OFF

Post 6 kwie 2014, o 17:42

Witam serdecznie nie powiem że sporo na temat bov'a nie czytałem o wadach i zaletach (w sumie pssssttt najlepszy) ale może ktoś potwierdzić jak jest naprawdę na wielu stronach chwalą i piszą same zalety (wiem żeby sprzedać). Znam też wielu ludzi którzy BOV'a mają i nie ma przelewania, siarczystych pieronów z tyłu itp

Podobno TIAL oferuje coś typu hybryda (może się myle) ale wersja QR to zawory recyrkulacyjne tyle tylko że na stronie nie wspomniane jest że powietrze wraca w układa a za sprężarke !
Więć w końcu dalej ECU wprowadzany jest przez przepływomierz w błąd TAK ????????????????????????????

Jest ktoś kto BOV'a ma i powie że warto...tak właśnie dla ppsssssssss lub
:-d
1:29s właśnie taki mi się podoba ale gościu nie ma czasu żeby na codzień ze mną jeździć hahhahaha

Pozdro

AMI
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Re: BLOW OFF

Post 6 kwie 2014, o 17:52

Nie warto.
Jacek "AMI" Rudowski

darecki1981
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: EVO 6 500 KM

Post 6 kwie 2014, o 18:27

AMI, a jeżeli jest oryginalnie gc8 96 jdm ;-)

radeek21
0 gwiazdek

Post 6 kwie 2014, o 18:29

no właśnie jak pisze darecki1981 co wtedy jak jest ORI ktoś nie głupi jakoś musiał to zainstalować bez pewnie skutków ubocznych....jakieś pomysły ?????

booSTi
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Black Devil STi

Post 6 kwie 2014, o 18:47

On tam imituje dwa dźwięki, blow joba oraz chichot turbiny (wracające powietrze uderza w turbinę).

darecki1981
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 6 kwie 2014, o 18:51

z tym że on tak nie brzęczy jak na odpuście pistony :-)

AMI
5 gwiazdek

Post 6 kwie 2014, o 19:11

darecki1981 pisze:AMI, a jeżeli jest oryginalnie gc8 96 jdm ;-)
Przypuszczam, ze watpie.
Jacek "AMI" Rudowski

radeek21
0 gwiazdek

Post 6 kwie 2014, o 22:22

czyli ogólnie reasumując i niciągnąc w nieskończoność...NIE WARTO ?!
OK nie żeby to był dla mnie priorytet ale nie ukrywam że idąc ulicą jak słyszysz z oddali ppsssssyyyttttt ...i nagle widzisz SUBARU....to jest coś :giggle:

piter
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Legacy

Post 7 kwie 2014, o 00:01

AMI, daj spokój, niech się chłopaki cieszą na swój sposób, jak tak bardzo chcą to niech montują te zawory ... dobrze czy źle, nieważne, niech robią psss i niech się ludzie na ulicy oglądają ... co nam do tego :-)

PS. pilnujcie żeby ten zawór był sprawny i sprężyna nie przepuszczała kiedy nie trzeba ... przynajmniej straty będą mniejsze ;-)

darecki1981
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 7 kwie 2014, o 07:15

PS. pilnujcie żeby ten zawór był sprawny i sprężyna nie przepuszczała kiedy nie trzeba ... przynajmniej straty będą mniejsze ;-)
oj to prawda, ja nawet jakbym chciał się pozbyć blowa to muszę wsadzić dużą zaślepę, jak mówię u mnie jest na stałe fabrycznie ;-) tylko mój tak nie robi pssssssss i nikt się nie ogląda :wall: :lol:

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 7 kwie 2014, o 07:33

Obawiam się, że nie wiesz o czym tu mowa. A jest o BOV, czyli zaworze wypuszczającym powietrze do atmosfery, na zewnątrz układu dolotowego. I nigdy takiego nie było fabrycznie, więc Ty też go nie masz. Chyba że ktoś go zamontował.

darecki1981 pisze:jak mówię u mnie jest na stałe fabrycznie ;-) tylko mój tak nie robi pssssssss i nikt się nie ogląda :wall: :lol:
Czyli mówisz zapewne o zwykłym zaworze recyrkulacyjnym, który też upuszcza ciśnienie z dolotu, ale nadmiar powietrza trafia spowrotem do dolotu - przed turbinę.
Zmartwię Cię. Twój samochód nie jest tu zbytnio nadzwyczajny. Nawet w ogóle. Taki zawór jest w każdej doładowanej Imprezie :giggle:

darecki1981
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 7 kwie 2014, o 08:40

jarmaj, http://allegro.pl/silnik-ej20gdw5he-260 ... 66136.html
Mówię o tym niebieskim przewodzie co jest po lewej stronie patrząc od przodu :-) u mnie jest identycznie, to jest blow off ;-)ten typ tak ma.Ten sam motor.

piter
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Legacy

Post 7 kwie 2014, o 09:26

darecki1981 pisze: u mnie jest identycznie, to jest blow off ten typ tak ma.
tak, to jest BOV, ale to nie jest rozwiązanie fabryczne ... fabrycznie jest DV :-)

AMI
5 gwiazdek

Post 7 kwie 2014, o 09:31

darecki1981 pisze:jarmaj, http://allegro.pl/silnik-ej20gdw5he-260 ... 66136.html
Mówię o tym niebieskim przewodzie co jest po lewej stronie patrząc od przodu :-) u mnie jest identycznie, to jest blow off ;-)ten typ tak ma.Ten sam motor.
Nie, nie ma - a na pewno nie fabrycznie.
Ale oczywiscie mozesz wierzyc uparcie, ze jest inaczej :).
Jacek "AMI" Rudowski

AMI
5 gwiazdek

Post 7 kwie 2014, o 09:36

piter pisze:AMI, daj spokój, niech się chłopaki cieszą na swój sposób, jak tak bardzo chcą to niech montują te zawory ... dobrze czy źle, nieważne, niech robią psss i niech się ludzie na ulicy oglądają ... co nam do tego :-)

Nie no, niech sobie zakladaja, jak chca - ale sens jest zaden wiekszy, zwlaszcza w mniej lub bardziej seryjnej turbo-Imprezie, jak sam wiesz, a nawet moze byc klopot.
Oczywiscie to wszystko da sie "zamapowac" - ale tutaj idziemy w kolejny problem, jak mnie zycie ostatnio nauczylo - niektore zawory sa slabawej jakosci (to oczywiscie moze dotyczyc tez aftermarketowych recyrkulacyjnych) i niestety, potrafia sie zacinac, popuszczac, powodujac rozne dziwne problemy.
Nawet wierze, ze niektorzy problemow nie widza - bo czasem sa one stosunkowo delikatne.

Tak wiec ostatnio zaoptowalem za seryjnym zaworem z new age sti i mam nadzieje, ze to zakonczy przynajmiej czesc problemow (drugi, to sfajczone ecu, hehe :))
Jacek "AMI" Rudowski

darecki1981
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 7 kwie 2014, o 09:36

Nie muszę wierzyć po prostu to wiem :-)

AMI
5 gwiazdek

Post 7 kwie 2014, o 09:40

No to zapewne katalog czesci subaru sie myli w takim razie. Jasne.

Zeby bylo konkretnie - w pierwszych rocznikach Imprezy siedzi cos w tym stylu:

Obrazek

Po obu stronach wejscia/wyjscia - jedno w strone rury intercoolera, drugie w strone powrotu do dolotu.
Imprezy seryjnie nie mialy zaworow upustowych atmosferycznych.
Jacek "AMI" Rudowski

hati
4 gwiazdki
Auto: forester II, blob wrx kombi

Post 10 kwie 2014, o 20:56

AMI, nas nie przekonają że czarne jest czarne, a białe jest białe ... :D
Pozdrawiam - wszystkich z mijanych po drodze su
Poszukuję - ciekawych pomysłów na iOS /Android

NADZIOS
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Impreza wrx. Legacy 2.5 my99

Post 12 kwie 2014, o 21:37

Oczywiście że nie miały ja mam identycznie zrobione jak na tej fotce z allegro tylko u mnie siedzi pionowo i żadnych problemów nie mam aa syczenie słychać z daleka ;]

ODPOWIEDZ