Dziwny "klank"...
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Dziwny "klank"...
Witam ... Od dluzszego czasu intryguja mnie odglosy "klekotu" ala diezel.Silnik niekiedy lekko szarpnie ( prawie niezauwazalnie ...) Najbardzie slychac to na wolnych obrotach w "kabinie".Znajomy mechanik twierdzi,ze to wtryski tak "cykaja'' ... malo mnie to przekonuje
forester 2.5 xt 2008 195k.

- rafik555
- 2 gwiazdki
- Auto: Subaru STI my05, Subaru SVX, bugeye 2.0gx, forester 2011, OBK 2008, Impreza 08
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Re: Dziwny "klank"...
bardziej obstawiałbym regulację zaworów :) kiedy ostatnio robiona ?
Proste są dla szybkich samochodów, a zakręty dla szybkich kierowców
W listopadzie 2013 byla robiona UPG ... ale pamietam,ze juz wtedy tak dziwnie "cykal".Cholera... nie mam porownania,zadnego "wzorca" i bede musial udac sie do tego samego co robil UPg.Nie wiem.... moze dramatyzuje ale na moj gust to troche dziwny dzwiek.
- rafik555
- 2 gwiazdki
- Auto: Subaru STI my05, Subaru SVX, bugeye 2.0gx, forester 2011, OBK 2008, Impreza 08
Połowa pistonslapów to uszkodzony napinacz rozrządu :) , który wydaje podobny dźwięk
Proste są dla szybkich samochodów, a zakręty dla szybkich kierowców
- wilq
- 1 gwiazdka
- Auto: Legacy IV 2.0, Impreza MY17 2.0 NA
Ojoj, ale w tym z filmiku to już tak klapią że bym się przeraził okrutnie jak bym miał coś takiego :) Poza tym, czy piston slapy występują tylko na zimnym silniku czy po rozgrzaniu też słychać ?
Z tego co wiem to w silnikach występuje owalizacja ze względu na poziome ułożenie hmhm wszystkiego w silniku, i na zimnym może być słychać właśnie klapanie, u siebie też w zimniejsze poranki słyszę coś ala to, ale nie aż tak, delikatne klapanie na niskich obrotach pod obciążeniem, poza tym ustaje to po wypaleniu fajki i lekkim zagrzaniu silnika.
Z tego co wiem to w silnikach występuje owalizacja ze względu na poziome ułożenie hmhm wszystkiego w silniku, i na zimnym może być słychać właśnie klapanie, u siebie też w zimniejsze poranki słyszę coś ala to, ale nie aż tak, delikatne klapanie na niskich obrotach pod obciążeniem, poza tym ustaje to po wypaleniu fajki i lekkim zagrzaniu silnika.
Cos,cos ... "kolo tego" ... szczegolnie slychac na wolnych.Mniej metaliczny ,bardziej takie cykanie.Tak czy siak,jade do mechaniora ... wkurzajace to jest. 

rafik555 pisze: Połowa pistonslapów to uszkodzony napinacz rozrządu :) , który wydaje podobny dźwięk
Tylko IMO przy piston slapie cykanie przechodzi po rozgrzaniu silnika, a przy napinaczu bedzie caly czas to samo...
Pzw,
MCC
Tak,czy siak dzieki
zobacze co mi powiedza w ASO
Troche zaluje... jak puknela UPG moglem zrobic "total' remont z kuciem itp.Mam zamiar prosiaka trzymac... mialem troche innych aut,ale ten pasuje mi najlepiej
i ...nawet pali mniej odemnie 

- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
Jak cykanie (a może bardziej terkotanie?) i głównie z kabinie, to może fuel damper?
http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.ph ... 71#p365271
Pierdoła, ale strasznie wk...jąca
http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.ph ... 71#p365271

No i ... potwierdzilo sie to,o czym myslalem w kategoriach :nie ,to przeciez nie mozliwe.To "cykanie" to ... szklanka - oznajmil p.mechanik.
W listopadzie mial wszystko na dloni,robil UPG,mial wymienic cale "ustrojstwo" ktore jest lub bedzie "podejrzane w najblizszym' czasie
Co prawda,jest to dosc delikatny dzwiek ale jest.Aha,zaproponowal przejscie na olej 5w30 ( jest 5w40) ... poza tym,czy moga byc jakies fanaberie jak bede tak jezdzil ? Szlak mie trafia ...znowu grzebac w silniku ...

To "cykanie" to ... szklanka - oznajmil p.mechanik ... Wiesz co Godlik mam uczucie ,ze "ten caly sztab" moich mechaniorow mogl sie mylic.Dzieki za podsuniecie linku
podobna sprawa i nie zadne szklanki,kieliszki i inne karafki
swoja droga kto by pomyslal.Jak sie sprawdzi
masz 1/3 ekwiwalentu za robienie zaworow ... nic nie dajacych 

U mnie jest tak i jezdze od 2 lat bez problemu:ant700 pisze: ... poza tym,czy moga byc jakies fanaberie jak bede tak jezdzil ? Szlak mie trafia ...znowu grzebac w silniku ...Pierdoła, ale strasznie wk...jąca
Link: https://www.youtube.com/watch?v=AuEfM4Erxj4
Przebiegow nie robie duzych ale zeszlej zimy katowalem auto ile sie dalo i nic sie nie dzieje

E tam to juz stary temat. Czasami jak stuka to mnie to strasznie irytuje ale generalnie sie do tego przyzwyczailem 

-
piotr.kupczak
- 0 gwiazdek
- Auto: MY98
u mnie natomiast jest tak, że zrobiłem jakieś 6 tysi po regeneracji głowic i słychać (chyba) zawory... a jak pojadę poupalać to cykanie ucicha- wniosek nasuwa się sam 

U mnie wystarczy zgasic silnik, odpalic i jest cisza wiec kazde auto inaczej reaguje
Dalem sobie dzisia troche czasu i ... przysluchiwalem sie dzwiekom wydawanym przez wtryskiwacze.Doszlem do wniosku,ze podobny dzwiek,ale juz bez szumu,klikania,warkotu samego silnika ... slychac ( i to wyraznie ) we wnetrzu samochodu
Jak sprawdzic,czy przewody metalowe ( od paliwa ) nie rezonuja tego dzwieku do wnetrza.

Zaworka czy zaworkow ? ... karamba
w moim sa dwa takie ustrojstwa ... albo sie myle.