Chciałbym prosić o zerknięcie do załączonego pliku loga z ecuExplorera. Mój problem polega na tym iż autko jak jest zimne pracuje poprawnie (czyli mniej więcej 10-15 minut) następnie auto bardzo uczula się na dodawanie gazu. W tym stanie można podróżować ale w zasadzie bez dodawania gazu, gdyż w zasadzie każdorazowe dodanie gazu powoduje dławienie. Oraz nawet powolne dodawanie gazu powoduje wcześniejsze niż normalnie odcinanie obrotów.
https://www.dropbox.com/s/7o7ty921km8zsrj/esc_1.xls
Log zaczynam od właśnie zimnego silnika a kończę na zagrzanym z występującym problemem.
Moja uwagę przykuwa fakt Knock Correction - w zasadzie na początku nic się tam nie dzieje, natomiast pod koniec logu gdzie już problem występuje cały czas kiedy musnę gaz dostaje wartości -7 ale może to tylko moje gdybanie.
Nie chciałbym abyście na pałę podpowiadali, zmień kable, świece, ustaw zawory, czy tam podobne tylko faktycznie popatrzyli w ten log - dlaczego - ano dlatego, że sporo rzeczy już było robione i szczerze nie chciałbym na razie wymienić całego silnika.
Dławi przy ciepłym-prosba o rozczytanie loga z ecuExplorera
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
- Shabat
- 2 gwiazdki
- Auto: Subaru Impreza STI V4 JDM 1998 rok
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Re: Dławi przy ciepłym-prosba o rozczytanie loga z ecuExplorera
Auto i silnik z opisu ?
Sprawdź czujnik spalania stukowego - zdemontuj, wyczyść go razem z blokiem silnika w miejscu styku. Pamiętaj o dokręceniu go kluczem dynamometrycznym z odpowiednim momentem.
Sprawdź czujnik spalania stukowego - zdemontuj, wyczyść go razem z blokiem silnika w miejscu styku. Pamiętaj o dokręceniu go kluczem dynamometrycznym z odpowiednim momentem.
Tak auto z opisu EJ161 przejsciowka.
Hmm, właśnie chciałbym mieć pewność, że to w tym czujniku problem - niestety akcje czyszczenia przeprowadzałem pare dni temu wraz z przykreceniem 25Nm ale żadnego polepszającego rezultatu nie osiagnalem.
Troche drogi jest aby go tak na pałe wymienić. Jeszcze licze na to że znajde kogos w krakowie komu lezy gdzies sprawny i zechce udostepnic do testow :)
Hmm, właśnie chciałbym mieć pewność, że to w tym czujniku problem - niestety akcje czyszczenia przeprowadzałem pare dni temu wraz z przykreceniem 25Nm ale żadnego polepszającego rezultatu nie osiagnalem.
Troche drogi jest aby go tak na pałe wymienić. Jeszcze licze na to że znajde kogos w krakowie komu lezy gdzies sprawny i zechce udostepnic do testow :)
Chlopaki montowali czasem ten czujnik na jakiejs blaszce, jesli zrozumialem - zeby byl mniej wrazliwy na odglosy dochodzące z silnika - moze warto sprobowac zanim wymienisz. Log wyglada ok, przynajmniej na tyle na ile jak potrafie cos wyczytac. W miejscach gdzie wystepuje knock correction, korekta mieszanki wyglada w normie. Przydaloby sie jeszcze zlogowac EGT. Mozliwe ze faktycznie jakis halas jest wychwytywany przez czujnik stuków albo ten jest zepsuty
Pozdrawiam - wszystkich z mijanych po drodze su
Poszukuję - ciekawych pomysłów na iOS /Android
Re: Odp: Dławi przy ciepłym-prosba o rozczytanie loga z ecuExplo
Wlasnie z jednej strony sie z toba zgodze a z drugiej nie bo jaki sens cala ta skomplikowana aparatura pomiarowa sprzegnieta z ecu wyprzedzajaca lub przyspieszajaca zaplon skoro dziala to na zasadzie przelacznika albo 0 albo -7, tam nie wystepuja u mnie posrednie wartosci. Nie wiem. Chyba ze ja czegos nie rozumiem
Ja moge CI powiedziec tylko tyle ile sam u siebie zaobserwowalem. U mnei stuki pojawialy sie jesli obroty byly np w okolicy 4k, AF Correction szlo na +25% i wtedy zaczynalo stukac, po czym cofalo zaplon. Czyli zachowanie do ktorego zostal ow czujnik pomyslany. U Ciebie to nie wystepuje , korekcja AF jest w zakresie stukania wyglada na ok, stad moze wlasnie problem z uszkodzonym czujnikiem albo z jakims halasem ktory imituje spalanie stukowe. Czasem jakies brzeczace obudowy wydechu daja takie efekty.
Trochę dziwne, że na zimnym silniku nie ma dławienia. Klasyczne mulenie z powodu szalonego stukowca, który słyszy glosy wygląda inaczej - jak zamuli to do resetu (lub dłuższej agresywnej jazdy, 100 oct ...itp.) jest zamulony.
Jest ciekawy pomysł na modyfikację stukowca kolegi @skuti411na "innym" forum:
http://www.forum.subaru.pl/index.php?/t ... go/page-22
Filtr prosty w budowie - może ktoś w W-wie by taki filtr skonstruował/zainstalował - mogę zostać testerem :)
Jest ciekawy pomysł na modyfikację stukowca kolegi @skuti411na "innym" forum:
http://www.forum.subaru.pl/index.php?/t ... go/page-22
Filtr prosty w budowie - może ktoś w W-wie by taki filtr skonstruował/zainstalował - mogę zostać testerem :)
W sumie to dalej nie za wiele wiem. Czekam na razie na parę rzeczy które może problem wyeliminują. A jak na razie to w szoku jestem gdyż niektóre części nie tylko są drogie z brakiem zamienników ale również niedostępne z czasem oczekiwania kilku tygodni nawet u oficjeli.
No nic liczyłem szczerze mówiąc ze ten stukowy może być problemem ale tak raczej nie jest.
No nic liczyłem szczerze mówiąc ze ten stukowy może być problemem ale tak raczej nie jest.
Cisnienie na listwie paliwa sprawdzales? Nie pisales nic czy auto na benzynie tylko jezdzi czy moze lpg. Sprawdzilbym uklad zasilania, czy cisnienie jest ok. W ukladzie jest regulator cisnienia, calosc ma dawac ok 3 bar (dokladniejszych wartosci trza poszukac na forum lub w manualach). Mozliwe ze stuki sie pojawiaja jak jedziesz na zbyt ubogiej mieszance.