Czy ktos montowal do Outbacka 2010 tylne swiatla w technologii LED.
Ile kosztuja i jak je kupic ?
Dzieki z gory
Swiatla Tylne LED
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Re: Swiatla Tylne LED
Nie wiem czy chcialbys jakies zrobione od razu z LEDami fabrycznie, ale ja mialem LEDy zalozone w miejsce zarowek w poprzednim aucie (dostep do postojowek np. wymagal wyjecia klosza i uzycia specjalnego "klucza"
) i przezyly samochod :) Wiec moim zdaniem najprosciej bedzie kupic ledowe zamienniki. Na dwuwloknowe uwazaj i zeby komp je wykrywal co by bledow o spalonej zarowce nie wyrzucal.
Pzw,
MCC

Pzw,
MCC
Z racji duużo mniejszego poboru (nieraz około 10-krotnego) komp może wyświetlać Ci awarię żarówki tak, jakby była przepalona. Poza tym zawsze pytaj o homologację drogową na takie ustrojstwa. Jeśli nie ma, a dociekliwy ubezpieczyciel, który tylko węszy, żeby nie wypłacić odszkodowania (takie czasy, taki klimat) może odmówić - auto nie powinno być dopuszczone do ruchu. Dlatego też z płaczem zdemontowałem xenony. Po co robić sobie problemy na starość
tym bardziej, że w razie "W" ceny części do Twojego cukierka przyprawiają o ból głowy nawet Blejka Karingtona.
Druga sprawa takie żarówki wieją sandałem, ale o gustach... i takie tam.
A całych lamp na jebaju szukałeś?
Pozdrawiam.

Druga sprawa takie żarówki wieją sandałem, ale o gustach... i takie tam.
A całych lamp na jebaju szukałeś?
Pozdrawiam.
Chodzi mi o cale tylne lampy fabrycznie zrobione z LEDami.mcc pisze:Nie wiem czy chcialbys jakies zrobione od razu z LEDami fabrycznie, ale ja mialem LEDy zalozone w miejsce zarowek w poprzednim aucie (dostep do postojowek np. wymagal wyjecia klosza i uzycia specjalnego "klucza") i przezyly samochod :) Wiec moim zdaniem najprosciej bedzie kupic ledowe zamienniki. Na dwuwloknowe uwazaj i zeby komp je wykrywal co by bledow o spalonej zarowce nie wyrzucal.
Pzw,
MCC
LEDy zamontowane w miejsce standardowych zarowek to inna opcja.
Wstawilem takie LEDy zamiast pozycyjnych , mam mnielszy pobor mocy i nie ma bledow w wykrywaniu przez komp jakoby byly spalone.
zibi07
Simpson pisze: Druga sprawa takie żarówki wieją sandałem, ale o gustach... i takie tam.
Gdybym Ci nie powiedzial to bys w zyciu nie wpadl na to, ze to byly LEDy. Swiatlo bielsze od zwyklej zarowki, ale nie az tak bardzo rozne. Przechodzil co najmniej 3 razy przeglad bez zajekniecia na stacji.
Przy swiatlach stopu tez nie do wypatrzenia.
Pomijam maly pobor mocy bo to sie w zyciu nie zwroci - moje byly dosc drogie, z jakimis ukladami symulujacymi ich obecnoc dla kompa.
Obecnie mam tylko podswietlenie tablicy zrobione. Gdyby sie dalo (oczywiscie sie da, ale producenci aut dbaja o to zeby postep nie odbywal sie zbyt szybko) to bym calosc oswietlenia zmienil na led - w szczegolnosci mijania - nic gorszego jak zarowka padnie w najmniej oczekiwanym momencie! Jak pisalem powyzej moim zdaniem ograniczenie poboru mocy mozna miedzy bajki wlozyc bo spalanie pewnie nie drgnie...
Pzw,
MCC
-
ozarek
- 2 gwiazdki
- Auto: Lancia Delta HPE GT/ Subaru Forester MY02 N/A
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
mcc pisze: Gdybym Ci nie powiedzial to bys w zyciu nie wpadl na to, ze to byly LEDy.
nie ma takiej opcji, żeby ktoś ogarniający temat tego nie zauważył, szczególnie w tylnych światłach/stopach albo kierunkach. LEDy zachowują się zupełnie inaczej. Czas reakcji przy zapalaniu/gaszeniu zdradza wszystko, żarówki działają ''miękko'', LED albo świeci albo nie.
Inna sprawa to kąt świecenia/wypełnienie klosza światłem. W kloszach pod klasyczne żarówki jest dużo miejsca, którego LEDy nie doświetlą.
Think.Feel.Drive.
nie mam doswiadczenia z kierunkami. Chyba z ciekawosci wrzuce i porownam. Dla postojowek czy tylnych swiatel - moim zdaniem roznica niedostrzegalna. Dla mnie LED jest o tyle dobry, ze wkladam go raz i zapominam co to zmiana zarowek.
Pzw,
MCC
Pzw,
MCC
-
ozarek
- 2 gwiazdki
- Auto: Lancia Delta HPE GT/ Subaru Forester MY02 N/A
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
mcc pisze: Dla postojowek czy tylnych swiatel - moim zdaniem roznica niedostrzegalna.
włóż LED na jedną i żarówkę na drugą stronę, to zobaczysz czy jest niedostrzegalna ;)
Think.Feel.Drive.