Gniazdo zapalniczki
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Gniazdo zapalniczki
Pacjent OBK '99. Gniazdo zapalniczki nie działa. Prąd dochodzi, bezpiecznik sprawny. Pytanie do biegłych w elektryce: Jest w samym gnieździe jakiś wyłącznik termiczny czy coś? Rozbieralne, wymienne, czy dać sobie spokój i kupić nowe gniazdo?
- Shabat
- 2 gwiazdki
- Auto: Subaru Impreza STI V4 JDM 1998 rok
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Re: Gniazdo zapalniczki
Nie ma bezpiecznika termicznego ani innych wynalazków. Po czym stwierdzasz, że nie działa skoro piszesz, że masz na nim zasilanie - może odbiornik, który podpinasz jest uszkodzony (na ten przykład zapalniczka, która może być uszkodzona). Podoginaj blachy od masy gniazda zapalniczki do wewnątrz i wyczyść powierzchnię styku +plusa .
Odbiorniki mam różne, probówkę też
. Wybrnąłem z tego tak, że kostkę wypiętą z gniazda (z zasilaniem) wlutowałem w rozgałęziacz, uprzednio rozgałęziacz wsadziłem w schowek podłkietnika. Kabel puszczony wewnątrz konsoli ręcznego, wajchy skrzyni.
Samo gniazdo prawdopodobnie jest wkręcane, gniazda na wymianę nie miałem, a rozgałęziacz przypadkiem wpadł mi w rękę. Obyło się bez darcia drewnoplastikowej deski śrrodkowej.

Samo gniazdo prawdopodobnie jest wkręcane, gniazda na wymianę nie miałem, a rozgałęziacz przypadkiem wpadł mi w rękę. Obyło się bez darcia drewnoplastikowej deski śrrodkowej.
Witam
Mam podobny problem w Foresterze z 2010r. w wersji US 2,5L. Nie działa, żadne gniazdo 12V i muszę ratować się rozdzielaczem z allegro podpiętym bezpośrednio pod aku. Bezpieczniki sprawdzone i wychodzi z nich napięcie. Macie może jakieś pomysły, ewentualnie jakiś schemat elektryczny. Miernikiem mierzyłem w gniazdach i napięcia brak. Czy jest to jakoś uzależnione od komputera, prąd przepływa przez jakiś przekaźnik po drodze, wyłącznik itp?
Mam podobny problem w Foresterze z 2010r. w wersji US 2,5L. Nie działa, żadne gniazdo 12V i muszę ratować się rozdzielaczem z allegro podpiętym bezpośrednio pod aku. Bezpieczniki sprawdzone i wychodzi z nich napięcie. Macie może jakieś pomysły, ewentualnie jakiś schemat elektryczny. Miernikiem mierzyłem w gniazdach i napięcia brak. Czy jest to jakoś uzależnione od komputera, prąd przepływa przez jakiś przekaźnik po drodze, wyłącznik itp?
Przed gniazdem, w środkowej centrali jest jeszcze jakaś kostka. U mnie przez nią prąd przechodził, więc znam ją tylko na dotyk. Może u Ciebie właśnie ona szwankuje?