Gniazdo zapalniczki

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
BiP
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: outback, starex, crosstrek
Polubił: 187 razy
Polubione posty: 204 razy

Gniazdo zapalniczki

Post 18 maja 2014, o 17:38

Pacjent OBK '99. Gniazdo zapalniczki nie działa. Prąd dochodzi, bezpiecznik sprawny. Pytanie do biegłych w elektryce: Jest w samym gnieździe jakiś wyłącznik termiczny czy coś? Rozbieralne, wymienne, czy dać sobie spokój i kupić nowe gniazdo?

Shabat
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Subaru Impreza STI V4 JDM 1998 rok
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Gniazdo zapalniczki

Post 18 maja 2014, o 21:22

Nie ma bezpiecznika termicznego ani innych wynalazków. Po czym stwierdzasz, że nie działa skoro piszesz, że masz na nim zasilanie - może odbiornik, który podpinasz jest uszkodzony (na ten przykład zapalniczka, która może być uszkodzona). Podoginaj blachy od masy gniazda zapalniczki do wewnątrz i wyczyść powierzchnię styku +plusa .

BiP
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 21 maja 2014, o 18:19

Odbiorniki mam różne, probówkę też ;-) . Wybrnąłem z tego tak, że kostkę wypiętą z gniazda (z zasilaniem) wlutowałem w rozgałęziacz, uprzednio rozgałęziacz wsadziłem w schowek podłkietnika. Kabel puszczony wewnątrz konsoli ręcznego, wajchy skrzyni.
Samo gniazdo prawdopodobnie jest wkręcane, gniazda na wymianę nie miałem, a rozgałęziacz przypadkiem wpadł mi w rękę. Obyło się bez darcia drewnoplastikowej deski śrrodkowej.

debu85
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: BMW 540iA, Forester 2010

Post 29 maja 2014, o 19:49

Witam

Mam podobny problem w Foresterze z 2010r. w wersji US 2,5L. Nie działa, żadne gniazdo 12V i muszę ratować się rozdzielaczem z allegro podpiętym bezpośrednio pod aku. Bezpieczniki sprawdzone i wychodzi z nich napięcie. Macie może jakieś pomysły, ewentualnie jakiś schemat elektryczny. Miernikiem mierzyłem w gniazdach i napięcia brak. Czy jest to jakoś uzależnione od komputera, prąd przepływa przez jakiś przekaźnik po drodze, wyłącznik itp?

BiP
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 30 maja 2014, o 19:51

Przed gniazdem, w środkowej centrali jest jeszcze jakaś kostka. U mnie przez nią prąd przechodził, więc znam ją tylko na dotyk. Może u Ciebie właśnie ona szwankuje?

debu85
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: BMW 540iA, Forester 2010

Post 2 cze 2014, o 15:16

ok. dzięki BiP sprawdzę ją

ODPOWIEDZ