Nie, ten temat to nie jest żart, wszak 1 kwietnia już dość dawno minął. Zastanawia mnie pewien fakt - mianowicie na postoju, przy całkowicie wyłączonym silniku i włączonym zapłonie ECU zgłasza... 25 rpm. Tak powinno być, czy może czujniki zapowiadają mniej lub bardziej rychły koniec?
Żeby nie było wątpliwości - rpm sprawdzane zarówno ELM327BT + torqe (co wiarygodne nie jest), jak i FreeSSM przez KKL i kompem serwisowym. Żadnych błędów nie zgłasza.
Byłby ktoś tak miły i podłączył swojego świniaka, coby zobaczyć ile wyłączony silnik obrotów mu zgłasza?
Ile rpm macie na....postoju?
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
-
igoolo
- 1 gwiazdka
- Auto: Była wannnnna1,6 jest hawk 118
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Re: Ile rpm macie na....postoju?
Przy wyłączonym zapłonie to ECU mi kompletnie nic nie zgłasza ( na FreeSSM)
Śpi
Śpi

Nie wiem, czy mówimy o tym samym - dla mnie "na zapłonie" to ta ostatnia pozycja przed odpaleniem silnika - tzn, że wszystkie kontrolki, światłą już w aucie świecą. O tym pisałeś?
to chyba logiczne, że na nieuruchomionym silniku masz 0rpm (zero) ... co innego dokładność i rozdzielczość interfejsu i programu którym to odczytujesz ... może być +/- 25 ... przy normalnej pracy tego nie zauważysz czy masz 3000obr czy 3025 ... a zanim uruchomisz masz takie kwiatki
... nie wiem w czym problem 

piter, poczułem się głęboko obrażony tą informacją, że wyłączony silnik ma 0 rpm..
Ja w życiu nie lubię się czepiać szczegółów, ale szukam przyczyny, dlaczego silnik mi przygasa - temat jest dostępny na forum - i eliminuję wszystkie kolejne przyczyny - zawory, lpg, podciśnienia itp itp - i przyszła pora na czujniki - i między innymi na ten od obrotów wału i wałka - stąd zainteresowanie tematem, dlaczego Torqe i FreeSSm pokazują 25 rpm zamiast 0 na wyłączonym silniku,. Niemniej 0 dzięki za informacje i zainteresowanie tematem :)

- darecki1981
- 5 gwiazdek
- Auto: EVO 6 500 KM
- Polubił: 0
- Polubione posty: 1 raz
kup normalne auto :) i skończą się problemy typu ile ma mieć rpm na postoju :) ja tego jeszcze nie zrobiłem bo nie moge się pozbyć dziadostwa :)