Problem ze sprzęgłem! PILNE PROSZE O POMOC

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
R1damii
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Impreza WRX 03
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Problem ze sprzęgłem! PILNE PROSZE O POMOC

Post 22 paź 2014, o 20:41

Czy ktoś orientuje się gdzie znajduje się odpowietrznik sprzęgła w Imprezie WRX Bug ?

Zapowietrzyło mi się sprzęgło, w zbiorniczniu pusto, dolałem płynu ale nie wróciło więc pasuje pewnie odpowietrzyć i zobaczyc czy będzie ubywało płynu.

pablonas
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Zielone z turbinom i srebrne też z turbinom
Polubił: 1 raz

Post 22 paź 2014, o 20:45

Na wysprzęgliku pod intercoolerem.

Idz po przewodzie od pompy sprzęgła (tam gdzie płyn wlałeś) w dół -> znajdziesz tam wysprzęglik i odpowietrznik na nim :)

Pozdro.

bujak27
4 gwiazdki
Auto: wrx

Post 22 paź 2014, o 23:39

Pewnie uszkodzony jest gumowy przewód od wysprzeglika. Musisz zdjąć ic żeby sprawdzić

NADZIOS
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Impreza wrx. Legacy 2.5 my99

Post 24 paź 2014, o 19:58

Nie koniecznie może być też sam wysprzeglik , od srodka rdzewieje uszczelniacz parcieje i zaczynać brac lewe powietrze puzniej zaczyna cieknąć w miom przypadku tak było .

R1damii
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Impreza WRX 03

Post 26 paź 2014, o 17:45

Dolałem płynu, odpowietrzałem z 15 razy i niestety pedał do połowy ma dalej luz.
Działa praktycznie dopiero od drugiej połowy skoku pedału sprzegla.
Nie da się odpowietrzyć zeby od samej góry było czuć opór. Ktoś wie co to , przez co to może być? Sprzęgło działa dobrze, nie slizga, nie zrywa, pedał odbija do konca po odpowietrzeniu z tym że pierwsze centymetry przy wciskaniu są takie bez żadnego oporu, dopiero od połowy czuć że zaczyna ruszać łapą w skrzyni.

Shabat
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Subaru Impreza STI V4 JDM 1998 rok

Post 26 paź 2014, o 18:33

Zdemontuj i wyczyść wysprzęglik w środku papierem fi 1000 albo 2000 - być może się zastał/podrdzewiał. Przy odpowietrzaniu możesz spróbować umieścić go dużo poniżej pompy kontrolując jednocześnie poziom jego wysunięcia żeby środek nie wyleciał - może być tak, że robi się korek powietrzny, który tak powinno udać się wyeliminować.

Najważniejsze - luz, o którym piszesz można kasować regulując stopień wysunięcia trzpienia naciskającego na pompę - sprawdź to też.

NADZIOS
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Impreza wrx. Legacy 2.5 my99

Post 26 paź 2014, o 21:01

Odpowietrz dobrze sam wysprzeglik wez kogoś do pomocy jeden trzyma pedal w pozycji dolnej a drugi powoli wciska tloczek wysprzeglika palcem w dół na odkręconym odpowietrzniku ja u siebie to robilem z 10 razy aż pedal zaczął wracac i wysprzeglac prawidlowo . Ps. Jak tloczek bedzie przyrdzewiały pedal może zostać w podlodze podczas jazdy umnie niestety to był podstawowy problem .

Dzierzba
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Forester 2.0 MT MY 2001

Post 29 kwie 2015, o 11:25

Zaczęły się ciepłe dni, to i w moim Forku zaczęło się wpadanie sprzęgła, ja już się na to wyczuliłem i potrafię z tym walczyć, czyli kiedy pedał sprzęgiełka wpadnie i nie chce odbić, pomagam mu czubkiem buta, w korkach jest trudniej, ale jakoś daję rade, najgorsze jednak jest to szarpanie...
Kiedy auto się wystudzi, wszystko jest piękne i twarde, nawet bardzo twarde i słyszalne :).
Stawiam że za tym wszystkim stoi tłoczek pompy sprzęgła który nie ogarnia rozgrzanego płynu mającego inną lepkość w wyższej temperaturze, czyli przepuszcza ten płyn po prostu, drugą opcją jest wysprzęglik który tez może być zużyty. Cały układ mam odpowietrzony, płyn jest w normie, nie ma przecieków.

Shabat
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Subaru Impreza STI V4 JDM 1998 rok

Post 29 kwie 2015, o 12:19

Zdemontuj wysprzęglik, wyczyść go porządnie albo wymień na nowy i przepompuj świeży płyn przez układ przy okazji odpowietrzając go porządnie i problem zapewne zniknie.

ODPOWIEDZ