Sprężyny Forester 2006 US

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
carcrusher
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Subaru forester 2.5 N/A SG 2006 USA
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Sprężyny Forester 2006 US

Post 16 paź 2015, o 12:18

Hej!

Zakupiłem niedawno Forestera 2006, 2.5 N/A EJ253, 4EAT, wersja USA i mam problem ze sprężynami. Poprzedni właściciel założył do niego jakiś żółty wynalazek (ironman?) - auto stoi nieco wyżej i jest strasznie sztywne - wszelkie nierówności (nawet małe) są aż nadto odczuwalne, a przejazdy kolejowe są bardziej nieprzyjemne niż w byłej 328i e36. Nie da się wprawdzie rozpoznać czy przejechana moneta leżała reszką czy orłem ku górze, ale w rozróżnianie piątki od zetki można się pokusić ;) Dodatkowo przy większych prędkościach na "płynnych" nierównościach auto radośnie sobie podskakuje - strach trochę.

Przewertowałem trochę postów na podobne tematy, ale dotyczyły one głównie zawieszeń SLS (ze wstępnych ustaleń mnie ta "przyjemność" nie dotyczy) i starszych roczników, bądź swapów w drugą stronę czyli podnieść i utwardzić / usztywnić.

Czy powrót do oryginalnych sprężyn poprawi znacznie sytuację prowadzenia i komfortu? Gdzie najlepiej (i jakiej marki) kupować sprężyny do tego modelu i czy różnią się pomiędzy EU i US spec? Zauważyłem nieprzyjemną rzecz - tak jak do modelu poprzedniego i przedliftowego SG, bądź 2.0 sprężyn jest do wyboru do koloru, tak do 2.5 jest problem...

P.S. Na przyszłość planowany wtrysk podtlenku LPG.

iparts
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Subaru Tribeca

Re: Sprężyny Forester 2006 US

Post 20 paź 2015, o 12:44

carcrusher pisze: Gdzie najlepiej (i jakiej marki) kupować sprężyny do tego modelu(...)
Masz na myśli zamienniki? Jeśli tak to ja bym polecał Lesjofors albo KYB.
Zapraszamy forumowiczów do internetowego sklepu z częściami - http://www.iparts.pl/auto/subaru,107.html

carcrusher
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Subaru forester 2.5 N/A SG 2006 USA

Post 28 paź 2015, o 10:57

dzięki! Czy taki wzmacniany tylny Lesjofors będzie bardziej miękki od iron mana? Prześwit wróci do oryginalnego na tych sprężynach? I czy wogóle będą pasować - po wybraniu w Waszym sklepie wersji silnikowej 2.5 129kW wogóle nie ma w wynikach sprężyn...

ada///m
0 gwiazdek
Auto: Forester s-turbo ,Forester XT ,boosted e36 M3

Post 30 paź 2015, o 12:46

ODPOWIEDZ