Czy Subaru naprawiło 2.5T?

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
zamiata
0 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Czy Subaru naprawiło 2.5T?

Post 17 lut 2016, o 09:55

Problem 2.5T wszyscy znają (cienkie tuleje, wydmuchiwanie uszczelki, przegrzewanie).
Czy od któregoś rocznika Subaru poprawiło te silniki na tyle, żeby jeździć takim autem bez dużego prawdopodobieństwa / pewności, że kiedyś przyjdzie "ten dzień"?
Rozglądam się za GH WRX dla żony, stąd pytanie. Auta z 2.0T są "za stare" - nie w moich oczach rzecz jasna. Chciałbym uniknąć dyskusji, która pewnie miała miejsce milion razy "ja przejechałem już X i nic się nie dzieje" "a ja wymieniałem silnik 3 razy".

Pytanie brzmi, czy fabryka w końcu poprawiła to felerne 2.5T? Czy dać sobie spokój i poszukać 2.0 / 2.5 NA.

zamiata
0 gwiazdek

Re: Czy Subaru naprawiło 2.5T?

Post 18 lut 2016, o 09:02

Panowie, 66 wyświetleń i naprawdę nikt nie jest w stanie powiedzieć "tak, poprawiono te silniki po roku XXX" lub "nie poprawiono, to zawsze rosyjska ruletka" ?

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Post 18 lut 2016, o 09:16

Nie poprawiono, to zawsze rosyjska ruletka.

zamiata
0 gwiazdek

Post 18 lut 2016, o 09:37

Dziękuję, krótko i na temat :) Jasna sprawa.
Teraz już tylko żona musi zdecydować czy starczy jej 150/170 km bez suszarki czy zakup podwyższonego ryzyka.
Jak Zubru pojawi się w rodzinie (pewnie kwiecień-czerwiec), pochwalę się na forum.
Temat chyba do zamknięcia.

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 25 lut 2016, o 01:12

zamiata pisze:Dziękuję, krótko i na temat :) Jasna sprawa.
Teraz już tylko żona musi zdecydować czy starczy jej 150/170 km bez suszarki czy zakup podwyższonego ryzyka.
Jak Zubru pojawi się w rodzinie (pewnie kwiecień-czerwiec), pochwalę się na forum.
Temat chyba do zamknięcia.
A tam zamknięcia, możemy pogdybać ;-)
Mój WRX 2.5T we wrześniu skończy 10 lat :o ma 106kkm przebiegu i nic mu się nie przegrzało ani nie wydmuchało. Zatem pytanie co małżowinka planuje robić z tym autem. To nie jest tak, że każdy 2.5 klęka. Mój nie jeździ sportowo, raptem kilka razy był poganiać po śniegu po lotnisku, oprócz tego raczej po mieście do pracy i innych codziennych zajęć. Czasem tylko żal, że turbina zarasta pajęczyną, ale wtedy rozpędzam się na Puławskiej do 90kmh i wietrzę :mrgreen:

zamiata
0 gwiazdek

Post 25 lut 2016, o 09:14

Pewnie, że nie każdy. Niemniej jednak jest to zakup podwyższonego ryzyka. Z tego co czytałem nie tylko upalane czy niezadbane egzemplarze mają problem, zdarzało się nawet jeżdżącym po bułki pierwszym właścicielom. A auto które kupimy, nie będzie nówką z salonu, więc do ryzyka które jest niejako "w pakiecie" dochodzi niewiadoma jakie życie silnik miał do tej pory.
Żona będzie jeździć normalnie na codzień, ale jeżdżąc nie "zamula". Czasem gaz do dechy się zdarzy ;-) Po śniegu też lubi pohasać, aktualnie ma napęd na tył.
Czy większa moc jest warta znacznego ryzyka niemałych kosztów związanych z awarią - pytanie póki co otwarte. Pewnie zależy co faktycznie znajdziemy do kupienia, jak już będziemy szukać.

Przy okazji - czy GH 2.5 wolnossące wychodziły w Europie, czy wszystkie są importowane z USA?

ODPOWIEDZ