Dziwne wskazania ciśnienia atmosferycznego w evoscan

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
luki_man
4 gwiazdki
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 2 razy

Dziwne wskazania ciśnienia atmosferycznego w evoscan

Post 2 mar 2016, o 01:46

Dziś troszkę sobie pologowałem EvoScan-em. Zauważyłem takie dziwne wskazania ciśnienia atmosferycznego. Dodałem załącznik z fragmentem logów. Popatrzcie na to i powiedzcie czy to normalne? Logi są z Forestera 1998 2.0 n/a 122km.
Załączniki
a.pdf
(208.87 KiB) Pobrany 320 razy

melina26
2 gwiazdki
Auto: Legacy antyk ej18t megasquirted
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Dziwne wskazania ciśnienia atmosferycznego w evoscan

Post 2 mar 2016, o 10:07

Pierwsze pytanie nasuwa się samo - pod jakim adresem logujesz to ciśnienie i czy jesteś pewien że adres jest właściwy? Moim zdaniem logujesz jakąś wartość typu 0/1. Druga sprawa - jaki czujnik wykorzystywany jest w czasie pracy silnika do logowania tego ciśnienia? U mnie brak jest dedykowanego a z tego co kojarzę map pełni tę rolę tylko przy wyłączonym silniku ;-) Czasami czujnik jest na płycie ecu. W naszym przypadku tam go nie uświadczysz. Swoją drogą inne wartości w Twoim logu też są logowane z błędnych adresów lub mają źle dobrany mnożnik.

luki_man
4 gwiazdki

Post 2 mar 2016, o 20:43

Hehe. Tak myślałem że Ty będziesz coś na ten temat wiedział, ale nie chiałem Ci głowy zawracać. Ale skoro już poruszyłeś tą sprawę to podpowiedz mi coś więcej na ten temat. Jeśli masz adresy właściwe adresy i mnożniki to zapodaj jak możesz. Właśnie ja coś próbowałem zrozumieć z tych logów i tak czułem że one są jakieś nie takie. Może nie wszystkie ale spora część na pewno.

arturj
2 gwiazdki
Auto: Forester SF - był, była impreza gd 2.0 n/a, była na szczęście już nie ma e61, jest Forek sh 2,5

Post 2 mar 2016, o 21:28

Hej, mam pytanie w właściciela logów - jak był robiony test? Pierwsza kolumna to sekundy z dokładnością do tysięcznych?
Sprzedam bandita 1200

luki_man
4 gwiazdki

Post 2 mar 2016, o 21:53

Sam się jeszcze na tym dobrze nie zam więc nie wiem dokładnie. Ale nie wydaje mi się żeby to były sekundy. Bo logowałem przez jakieś 30 min a według ostatniego logu musiało by to trwać 79sek. więc to nie możliwe. Właśnie uczę się tego :-)

arturj
2 gwiazdki
Auto: Forester SF - był, była impreza gd 2.0 n/a, była na szczęście już nie ma e61, jest Forek sh 2,5

Post 2 mar 2016, o 22:49

ten wykres pokazuje wg czasu jakieś 8 sek z kawałkiem. coś tu jest nie tak, ja się na tym kompletnie nie znam ale wychodzi z tego, że w ciągu 1/100 sek. np. temperatur Ci spadła o 6 st. C.
Sprzedam bandita 1200

luki_man
4 gwiazdki

Post 2 mar 2016, o 23:44

Nie sugeruj się tymi logami bo to jest tylko wycinek całości a pozatym tak jak kolega wyżej pisał. Mój program nie jest ustawiony jak należy.

melina26
2 gwiazdki
Auto: Legacy antyk ej18t megasquirted

Post 6 mar 2016, o 11:44

Podstawowy problem to dostępność odpowiedniego plik definition do Twojego ecu. Jest kilka sposobów by adresy w nim znajdujące się pozyskać:
- wyszukać w necie,
- strzelać na ślepo :razz: i liczyć na szczęście,
- korzystać z innych definicji;
- ostatni standardowy, czyli dezasemblować kod.
Nie wiem jakie masz ID romu ale z ciśnienie sprawdź pod 001f (jeśli wartość pomnożysz x 8 to powinieneś uzyskać ciśnienie w mm Hg). AFR 0012 (*5000/512).

edit
AFR na logu chyba masz dobrze :thumb:

luki_man
4 gwiazdki

Post 6 mar 2016, o 16:59

Mój rom to A30117. Właśnie szukałem trochę po necie i conieco już wiem. Jeszcze mam małą wiedzę ale uczę się ;-)
AFR jest niezły bo jestem jeszcze na standardowym ej20 zobaczymy co będzie na ej22 :-)

luki_man
4 gwiazdki

Post 6 mar 2016, o 21:20

Dziś się pobawiłem tym AFR-em i ten silnik ładnie trzyma około 0,5V odczytu z sondy. Przyjmuję że norma to zakres od 0,2V (mieszanka uboga) do 0,8V (mieszanka bogata). Wiem że cudów tym nie zdziałam ale już co nieco można ocenić.

ODPOWIEDZ