VIN - skąd oni to wiedzą?

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
geos
4 gwiazdki
Auto: Forester 2.0X 2003
Polubił: 18 razy
Polubione posty: 43 razy

VIN - skąd oni to wiedzą?

Post 8 mar 2016, o 17:50

Jak szukałem Forestera to zdarzało mi się kupić raport online dla jakiegoś numeru VIN. W przykładowym raporcie ze strony vin-info mogę wyczytać np. miesiąc produkcji pojazdu: lipiec 2002. W raporcie z innego źródła jest podany tylko rok modelowy: 2003. Z ciekawości spróbowałem rozszyfrować VIN na piechotę posiłkując się stroną:

http://www.cars101.com/subaru/vin.html

I o ile rok modelowy się zgadza to nie widzę oznaczenia identyfikującego datę produkcji na lipiec 2002. Z czego ona jest wnioskowana? Z sześciu ostatnich cyfr numeru VIN? Jeśli tak, to czy są jakieś dokładniejsze zestawienia miesięcy i numerów seryjnych na nie przypadających czy też ta data jest tak "na oko"?

pozdrawiam
geos

komor
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Forester SG 2.0X MY03
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Re: VIN - skąd oni to wiedzą?

Post 8 mar 2016, o 22:14

Pewnie z tych ostatnich sześciu cyfr, ale opis z zalinkowanej strony nie jest w pełni prawdziwy/precyzyjny, bo np. mój Forek ma cyfry 12-17 takie: 005435, a wg tej strony każdy Forek powinien zaczynać się od 7. Znaczenie wielu dalszych cyfr informacji zależy od rocznika i modelu zapisanego na wcześniejszych cyfrach.

geos
4 gwiazdki

Post 8 mar 2016, o 22:34

no właśnie. mój ma 005424. 2003?

komor
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 8 mar 2016, o 23:47

geos, 005424, 005435 – aż mnie przeraziłeś. Czyżbyśmy mieli Forki zrobione z tego samego przystanku? :lol: Tak, mój jest 2003, przynajmniej wg niemieckich papierów, które przyszły z autem. Ponieważ wcześniejsze cyfry (model type/trim oraz restrain) są jak sądzę inne dla JDM, EU i US, to pewnie cyfry 12-17 na Japonię, EU i US mogą nie być unikalne w sensie ogólnym, tylko dla każdej specyfikacji lecą od początku.

limesiak
2 gwiazdki
Auto: OBK H6 MY05
Polubione posty: 3 razy

Post 9 mar 2016, o 12:13

Manual mówi ;-) np. to:
Załączniki
VIN.jpg
Pozdrawiam
M

komor
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 9 mar 2016, o 13:19

limesiak, w moim manualu nie widzę opisu VIN, a opis z imprezowego manuala nie wszystko pasuje do forkowych numerów. Np. rodzaj silnika. Natomiast cyfry 7, 8, 9 i 11 mają inny opis niż wg znanych mi źródeł, ale Twój załącznik bardzo dobrze pasuje do mojego Forka. Np. cyfra 9 wg Twojego załącznika to nie check digit tylko drive type i u mnie jest 4, co by się zgadzało (Full-time AWD Dual range), o ile Dual range oznacza reduktor.

geos
4 gwiazdki

Post 9 mar 2016, o 13:47

to by się nawet jakoś zgadzało -- jak wrzucałem VIN swojego na różne strony typu "sprawdź VIN" to czasami wypluwało mi, że jest błędna suma kontrolna. też mam 4 a sugerowało -- o ile dobrze pamiętam -- że powinna być 9. komor, wygląda na to, że nasze Forestery zjechały z taśmy prawie jeden po drugim ;)

limesiak
2 gwiazdki

Post 9 mar 2016, o 15:39

komor pisze:limesiak, w moim manualu nie widzę opisu VIN, a opis z imprezowego manuala nie wszystko pasuje do forkowych numerów. Np. rodzaj silnika. Natomiast cyfry 7, 8, 9 i 11 mają inny opis niż wg znanych mi źródeł, ale Twój załącznik bardzo dobrze pasuje do mojego Forka. Np. cyfra 9 wg Twojego załącznika to nie check digit tylko drive type i u mnie jest 4, co by się zgadzało (Full-time AWD Dual range), o ile Dual range oznacza reduktor.
Sprawdzałeś tutaj:
http://jdmfsm.info/Auto/Japan/Subaru/
?
Pozdrawiam
M

komor
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 9 mar 2016, o 16:18

limesiak, bingo. Mam te manuale, ale nie zajrzałem do wszystkich. Rozpiska VIN jest w 2003 Service Manual EU.pdf na stronie 34. Teraz wszystko jasne. Dla Forestera 2003 EU mamy:
Subaru Forester 2003 VIN description.png

limesiak
2 gwiazdki

Post 9 mar 2016, o 16:39

Niewiele potrafię ale się staram ;-)
Pozdrawiam
M

ODPOWIEDZ