Awaria kierunków

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
Rob-Ko
0 gwiazdek
Auto: Subaru Forester 2,0 99
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Awaria kierunków

Post 6 gru 2010, o 18:26

:wall: Włączam kierunkowskaz i ... świecą wszystkie cztery... jak awaryjne :wall: Ktoś miał choinkę w forysiu ?

Rob-Ko
0 gwiazdek

Re: Awaria kierunków

Post 6 gru 2010, o 18:40

Rozbebeszyłem wszystko w okolicy kierownicy ( licznik też wyrwałem) ... a przerywacz kierunków w dalszym ciągu... niewidoczny ... ,, słychać go '' prawie na podszybiu ... najpierw szukałem w okolicach radia... ,,tyż ...NIC'' :-( ktos wyciągał kiedyś ? POMOCY !

gebolp
3 gwiazdki
Auto: OBK '07

Post 7 gru 2010, o 00:16

Jeśli ma alarm podłączony do kierunków to odpiąłbym alarm. A co z hakiem do przyczepy - jest?
Sowy nie są tymi za kogo się podają (Miasteczko Twin Peaks)

Rob-Ko
0 gwiazdek

Post 7 gru 2010, o 09:10

Haka nigdy nie było i żadnego alarmu też nie dokładano :wall: Upada DUCH Forum... dawniej po kwadransie było 30 porad... nawet żeby sprawdzić powietrze czy nie letnie w oponkach ! :cofee:

Rob-Ko
0 gwiazdek

Post 7 gru 2010, o 12:44

Bergen Ty jeden stanąłeś w obronie HONORU forum (w odwodzie miałeś chudą amerykankę z Portland ) ! :thumb: Jeśli ktoś, tak jak ja... ma garbate szczęście ... między innymi do psujących sie przekażników które skośnoocy wetknęli taaak głęboko... to ... musi być marudny bo nikt nie zwraca uwagi na posty ... o pomocną dłoń lub radę ! Jeszcze raz dziękując, pozdrawiam ! :mrgreen:

gebolp
3 gwiazdki

Post 8 gru 2010, o 20:59

Hm, pomogła wymiana przerywacza? Myślę że nie :whistle:
Może pomoże schemat
Obrazek
Problemem jest zwarcie między obwodami prawej i lewej strony kierunkowskazów, stąd pytanie o alarm i gniazdo przyczepy.
Przerywacz B32 ma jedno wyjście i nie może odpowiadać za jednoczesną pracę wszystkich żarówek.
Jedynymi wspólnymi elementami są przełączniki kierunków B71 i awaryjnych (hazard switch), pomijam tablicę wskaźników i skrzynkę bezpieczników w tym momencie.
Najpierw odłącz przełącznik awaryjnych i w kostce i22 zewrzyj styki 7i 8, bez włączania zapłonu włącz kierunkowskaz prawy i lewy. Czy teraz również świecą wszystkie?
Jeśli nie to uszkodzony jest przełącznik awaryjnych.
Jeśli dalej świecą wszystkie to odepnij przełącznik kierunkowskazów ( dalej jest odłączony przeł. awaryjnych i kostka i22 ma zwarte styki 7i8)
w złączu B71 zewrzyj 1i 2 a potem 2i3, za każdy razem powinna działać jedna strona.
Jeśli jest dobrze to uszkodzony jest przełącznik kierunkowskazów.
I to jest najprostsza część diagnozy. :cofee:

stefanekmac
5 gwiazdek
Auto: był forek XT jest OBK 2,5
Polubił: 26 razy
Polubione posty: 91 razy

Post 9 gru 2010, o 14:04

To ja się podepnę ..U mnie zaś to pozycje-świecą tylko jak silnik pracuje razem z innymi światłami.Nie da się go zostawić na pozycjach-a teraz wąsko na ulicach i chciałbym żeby działały.Jakieś pomysły ?
Pamietajmy o Wołyniu.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 9 gru 2010, o 14:06

stefanekmac pisze: To ja się podepnę ..U mnie zaś to pozycje-świecą tylko jak silnik pracuje razem z innymi światłami.Nie da się go zostawić na pozycjach-a teraz wąsko na ulicach i chciałbym żeby działały.Jakieś pomysły ?
Naciśnij magiczny przycisk umieszczony w górnej części obudowy kolumny kierownicy - pomiędzy kierownicą a zegarami ;-)

Rob-Ko
0 gwiazdek

Post 9 gru 2010, o 17:48

Duch FORMU .... żyje....ale nie rozkwita !
Wykonałem wszystkie czynności zalecone przez gebolp i niestety w dalszym ciągu włączając kierunki świecą awaryjne . W świetle tego Co zalecał sprawdzić gebolp włącznik awaryjnych i przełącznik kierunków są OK ! Wyrwałem wreszcie przerywacz który naprawdę umieszczono w najbardziej niedostępnym miejscu... ! Nie smierdzi ... nie wygląda na spalony... z powodu braku ORYGINALNEJ CZĘŚCI ZAMIENNEJ ... włozyłem przerywacz kierunków trzy pinowy ze staruszki Omegi... NIESTETY ...chyba ,,niemka'' nie dogadała się z ,,japońcem'' , po włożeniu przerywacza oplowego...brak wszystkiego czyli brak awaryjnych i brak kierunków ....robiących jak awaryjne... ! :wall:

gebolp
3 gwiazdki

Post 9 gru 2010, o 20:37

Hm, popatrzmy na schemat, wyeliminowani główni podejrzani, zostaje :?: Cała reszta :?
Co jest wspólne? np. tablica wskaźników - odłącz ją i sprawdź czy pomoże.
Dalej sprawdzamy instalację, trzeba porozpinać złącza pośrednie np. B36/i3, B99/R3, zdarza się że gdzieś jest zawilgocona wiązka i rozpinając złącza pośrednie eliminujemy fragmenty instalacji. Np. rozpięcie złącza B99/R3 odepnie cały tył instalacji.
Pozostaje jeszcze skrzynka bezpieczników w kabinie czyli połączenia opisane jako FB na górze strony.
Ale dłubania sporo, mogę podesłać dokumentację na priv. pasuje?

Rob-Ko
0 gwiazdek

Post 9 gru 2010, o 21:08

Jestem tak zdesperowany że .... przyjmę pomoc od każdego nawet od ... mojego poprzedniego szefa ...który mnie ... nieźle okantował ! FORYŚ musi jeździć z ... kierunkami (wprawdzie Wrocław to nie metropolia na miarę Trójmiasta ale kierunki się przydadzą ) ! :thumb:

Rob-Ko
0 gwiazdek

Post 9 gru 2010, o 21:32

Dokumentację w PDF-ach mam ! brak mi tylko pomysłu ...co jeszcze powinienem... sprawdzić i wymienić zanim zdesperowany ... wjadę w fale Odry i tam na wieki zostanę ja i mój zepsuty Foryś ! :-/

gebolp
3 gwiazdki

Post 9 gru 2010, o 22:02

Ale porozpinałeś wiązki jak sugerowałem? Czy samochód był gdzieś puknięty?

Rob-Ko
0 gwiazdek

Post 9 gru 2010, o 23:01

Zrobiłem wszystko i dokładnie tak jak instruowałeś w dniu wczorajszym. Nie jest uszkodzony wyłącznik awaryjnych ani przełącznik kierunkowskazów.
Jutro porozpinam wiązki ( te które uda mi się zidentyfikować i odnaleźć.
Foryś... w przeciwieństwie do mnie.... nie był bity. Kierunki ,,padły'' bez żadnego nagłego zdarzenia jak trafienie pioruna itp :roll: !

gebolp
3 gwiazdki

Post 9 gru 2010, o 23:41

I żadnych dodatków w instalacji? np. antyporwaniowe zabezpieczenie lub coś w tym rodzaju? wszędzie sucho?
Instalacja jest prosta, klasyka samochodowej elektryki.

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 10 gru 2010, o 01:03

Rob-Ko pisze: Jestem tak zdesperowany że .... przyjmę pomoc od każdego nawet od ... mojego poprzedniego szefa ...który mnie ... nieźle okantował ! FORYŚ musi jeździć z ... kierunkami (wprawdzie Wrocław to nie metropolia na miarę Trójmiasta ale kierunki się przydadzą ) !

Jak desperacja jest tak duża to może zapakuj się w auto i do Dżierżoniowa lub Katowic?

Rob-Ko
0 gwiazdek

Post 10 gru 2010, o 14:29

Bez kierunków ... nie pojadę do Dzierżoniowa ! W przypływie szaleństwa wypiąłem zieloną złączkę alternatora i... wszystko jest prawie Ok ! kierunki są na miejscu , awaryjne na miejscu tylko ... alternator odpięty ! :wall:

Rob-Ko
0 gwiazdek

Post 10 gru 2010, o 15:30

WYCOFUJĘ OSTATNI MÓJ idiotyczny POST ! kierunków brak (a raczej nadmiar), alternator ok !

stefanekmac
5 gwiazdek
Auto: był forek XT jest OBK 2,5
Polubił: 26 razy
Polubione posty: 91 razy

Post 11 gru 2010, o 16:43

SO What dzięki.Zapomniałem że tam jest ten włącznik !!! :oops:
Pamietajmy o Wołyniu.

Sh1
0 gwiazdek
Auto: Subaru Forester S-Turbo '99

Post 25 mar 2016, o 21:00

Pozwolę sobie odświeżyć temat, a właściwie dorzucić swoje 3 grosze.
Ostatnio również borykałem się z problemem kierunkowskazów, ale w moim przypadku kierunkowskazy czasami działały, a czasami wymagały kilkukrotnego poruszenia przełącznikiem, aby wreszcie złapały. Po konsultacji ze znajomym mechanikiem stwierdziliśmy, że to raczej nie przekaźnik, ale przełącznik kierunkowskazów. Zakupiłem cały przełącznik zespolony na znanym serwisie aukcyjnym (wyszedłem z założenia, że lepiej kupić od razu 2 przełączniki - tak na wszelki wypadek). Po szybkiej podmianie (banalna sprawa) okazało się, że problem nadal się pojawia.
Pozostał więc tylko przekaźnik. Niestety ciężko odnaleźć instrukcje z dostępem do tego małego ustrojstwa... Zamieszczam link do angielskiej stronki ze zdjęciami.
Poniżej najlepszy moim zdaniem sposób na podmianę:
1. Cofamy fotel kierowcy do tyłu, zabieramy ze sobą latarkę i nurkujemy pod deskę rozdzielczą (najlepiej położyć się przez próg drzwi).
2. Przekaźnik znajduje się po lewej stronie deski rozdzielczej (bliżej drzwi) mniej więcej na wysokości pedału sprzęgła lub hamulca (zaleznie od wersji). Niestety leży dość wysoko i dojście dla dużych dłoni jest ograniczone... Można się też pokaleczyć. Lokalizujemy listwę z kilkoma gniazdami. Ten czarny z trzema odchodzącymi od niego kablami to przekażnik kierunkowskazów.
3. Wyciągamy wtyczkę. Niestety wyjęcie przekaźnika to ciężka sprawa - jest przymocowany na stałe i nie ma za bardzo dojścia do mocowania.
4. Proponuję wziąć nożyk i delikanie podważyć dwa mocowania na jego spodniej stronie - po chwili powinien nam wypaść cały środek przekaźnika. U mnie pojawił się zimy lut, który powodował brak sygnału. Chwila zabawy z lutownicą i działa jak marzenie. Jeżeli naprawa się nie uda można kupić nowy i:
- podmienić środek (montaz będzie jak z fabryki, ale nie wiem jak z gwarancją)
- luźno podpiąć do wtyczki nowy przekaźnik i podczepić w innym punkcie deski rozdzielczej
- szukać sposobu na demontaż oryginalnego przekaźnika i montować w jego miejsce nowy.
Mam nadzieję, że komuś to pomoże. Powodzenia :-)

PS. Podobno do Forestera pasuje zamienik z Passata (niższe koszty), ale w tym przypadku proponuję konsultację z kimś kto ma jakieś doświadczenie z taką podmianką.

Link do angielskiej strony: http://www.subaruforester.org/vbulletin ... lay-30953/

ODPOWIEDZ