Pozwolę sobie odświeżyć temat, a właściwie dorzucić swoje 3 grosze.
Ostatnio również borykałem się z problemem kierunkowskazów, ale w moim przypadku kierunkowskazy czasami działały, a czasami wymagały kilkukrotnego poruszenia przełącznikiem, aby wreszcie złapały. Po konsultacji ze znajomym mechanikiem stwierdziliśmy, że to raczej nie przekaźnik, ale przełącznik kierunkowskazów. Zakupiłem cały przełącznik zespolony na znanym serwisie aukcyjnym (wyszedłem z założenia, że lepiej kupić od razu 2 przełączniki - tak na wszelki wypadek). Po szybkiej podmianie (banalna sprawa) okazało się, że problem nadal się pojawia.
Pozostał więc tylko przekaźnik. Niestety ciężko odnaleźć instrukcje z dostępem do tego małego ustrojstwa... Zamieszczam link do angielskiej stronki ze zdjęciami.
Poniżej najlepszy moim zdaniem sposób na podmianę:
1. Cofamy fotel kierowcy do tyłu, zabieramy ze sobą latarkę i nurkujemy pod deskę rozdzielczą (najlepiej położyć się przez próg drzwi).
2. Przekaźnik znajduje się po lewej stronie deski rozdzielczej (bliżej drzwi) mniej więcej na wysokości pedału sprzęgła lub hamulca (zaleznie od wersji). Niestety leży dość wysoko i dojście dla dużych dłoni jest ograniczone... Można się też pokaleczyć. Lokalizujemy listwę z kilkoma gniazdami. Ten czarny z trzema odchodzącymi od niego kablami to przekażnik kierunkowskazów.
3. Wyciągamy wtyczkę. Niestety wyjęcie przekaźnika to ciężka sprawa - jest przymocowany na stałe i nie ma za bardzo dojścia do mocowania.
4. Proponuję wziąć nożyk i delikanie podważyć dwa mocowania na jego spodniej stronie - po chwili powinien nam wypaść cały środek przekaźnika. U mnie pojawił się zimy lut, który powodował brak sygnału. Chwila zabawy z lutownicą i działa jak marzenie. Jeżeli naprawa się nie uda można kupić nowy i:
- podmienić środek (montaz będzie jak z fabryki, ale nie wiem jak z gwarancją)
- luźno podpiąć do wtyczki nowy przekaźnik i podczepić w innym punkcie deski rozdzielczej
- szukać sposobu na demontaż oryginalnego przekaźnika i montować w jego miejsce nowy.
Mam nadzieję, że komuś to pomoże. Powodzenia
PS. Podobno do Forestera pasuje zamienik z Passata (niższe koszty), ale w tym przypadku proponuję konsultację z kimś kto ma jakieś doświadczenie z taką podmianką.
Link do angielskiej strony:
http://www.subaruforester.org/vbulletin ... lay-30953/