Przekladka japonczyka

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
darecki1981
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: EVO 6 500 KM
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Re: Przekladka japonczyka

Post 29 sie 2015, o 09:36

Ja muszę przełożyć bo:
1) Auto nie będzie używane na tor , czy lotniska
2) Próbowałem jechać po drodze krajowej- nie da się .
3) Będę woził syna
4) Nie mogę się przyzwyczaić do wsiadania auta
itd.
U mnie nawet nie ma takiej możliwości by auto zostało w oryginale, owszem to jest ok, dla imprez i innych wyścigówek, gdzie większość kupuje te auta wiadomo do jakiego celu.
Teraz już postanowiłem zrobić przekładkę. Mam prośbę proszę o pomoc co będzie mi na pewno potrzebne?
To że były opinie nie przekładaj to nie jest problem, problem jest jak zdobyć części. Razem z warsztatem szukamy.
Mamy krótki magiel z Sti z krzyżakiem... jakiś początek jest :)
Proszę o dobre i mądre porady.
Wiadomo warsztat ogarnięty, ale pozwoliłem sobie przedstawić takie elementy , które muszą być zmodyfikowane:
Elementy, które najczęściej należy zmodyfikować, bądź wymienić:

- przebudowa ściany grodziowej (może być wklejana, spawana, na śruby, bywa uniwersalna)- NIE DOTYCZY !!!

- boczki drzwi- NIE DOTYCZY !!!!

- deska rozdzielcza.

- kierownica NIE DOTYCZY!!!!

- zegary NIE DOTYCZY!!!

- fotele -TYLKO SZYNY!

- układ klimatyzacji

- tunel środkowy z dźwignią hamulca ręcznego NIE DOTYCZY !!!

- przełożenie pedałów

- wycieraczki (najczęściej z całym mechanizmem)

- wkłady lusterek

- serwomechanizm

- pompa hamulcowa

- niekiedy też skrzynkę bezpieczników z komputerem i wiązkami elektrycznymi
Teraz tak czy to wystarczy? Niektóre elementy wiadomo zostaną oryginalne, jak tunel, lampy, szyba...

Gaceq
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: Type R v4
Polubione posty: 0

Post 29 sie 2015, o 15:53

Robiłbym przekładkę gdzieś, gdzie mają dużo imprez/foresterów za sobą i robią to bardzo dobrze. Nie dawał bym warsztatowi który robiłby to pierwszy raz jeśli chodzi o ten model... Szkoda by było popsuć taki egzemplarz. Doświadczenie przy przekładce danego modelu jest moim zdaniem na równi z jej jakością ;-) Skoro warsztat ogarnięty nie powinieneś tu pytać w ogóle co trzeba kupić... Powinni mieć to w jednym palcu.

darecki1981
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 29 sie 2015, o 16:00

Gaceq pisze:Robiłbym przekładkę gdzieś, gdzie mają dużo imprez/foresterów za sobą i robią to bardzo dobrze. Nie dawał bym warsztatowi który robiłby to pierwszy raz jeśli chodzi o ten model... Szkoda by było popsuć taki egzemplarz. Doświadczenie przy przekładce danego modelu jest moim zdaniem na równi z jej jakością ;-) Skoro warsztat ogarnięty nie powinieneś tu pytać w ogóle co trzeba kupić... Powinni mieć to w jednym palcu.
Nie do końca, wierz mi. Nikt mi nie kazał szukać, na to mają sporą zaliczkę. Wczoraj dostałem telefon od Nich i powiedzieli mi co mają, i jak to wygląda. Zrezygnowali z dostawcy, bo nie grała cena jaką zaoferował. Dlatego czekają. Ja też chcę jak tylko mogę pomóc, na pewno pomogę. Kto pyta ten więcej wie ;-)
Masz rację są firmy które się tym zajmują maszynowo, ale im więcej takich przekładek robią tym bardziej im nie wierzę. To będzie pierwszy projekt takiego modelu, raz że forester, dwa nie wersja rajdowa. Oni nie udzielają się na forum, ale renome mają wyrobioną. Wiem jedno zrobią perfekcyjnie. Mam taka nadzieje że to będzie ich taka później reklama. Ale jak twierdzą nie potrzebują reklam ;-)
Dzisiaj znalazłem pełny pakiet do przekładki, podzwoniłem tu i tam, będę to wieczorkiem konsultował z szefem ;-)
Wiem że można zlecić i mieć to w 4 literach, ale do sprawy podchodzimy bardzo poważnie, liczy się każdy szczegół. Jestem estetą :-) Dlatego nie możemy brać co popadnie. Szukamy....

Gaceq
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 29 sie 2015, o 16:56

Akurat nie chodziło mi o żadne duże firmy, tym bardziej maszynowo się tym zajmujące ;-) Miałem na myśli, że dobrze jeśli auto przekłada człowiek który już nie jedną imprezę/forka przełożył i robi to tak że nie widać faktu przekładki, po prostu dobrze technicznie i estetycznie właśnie, a głównie dlatego że ma w tym spore doświadczenie ;-) I nie chodzi mi tu konkretnie o jakieś nazwisko, ale wiem, że jak się kiedyś tym interesowałem to są tacy ludzie w Polsce.
Po prostu nawet największy fachura w przekładkach na pierwszym danym modelu który ma okazję przekładać uczy się ;-) No nie da się tego ominąć i nie ma na to rady.

darecki1981
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 29 sie 2015, o 17:03

Tym bardziej że Forestera Sti raczej nie robiło tego wielu specjalistów w Polsce ;-)

Gaceq
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 29 sie 2015, o 21:43

darecki1981 pisze:Tym bardziej że Forestera Sti raczej nie robiło tego wielu specjalistów w Polsce ;-)
A co takiego jest specjalnego w Forku STI jeśli chodzi o kwestię przekładki?? Poza krótkim maglem który już zresztą zdobyłeś :thumb: - dobra decyzja, przekładka nie będzie się zasadniczo różnić od takowej w XT. A jak wiadomo Forki technicznie są też bliskimi krewnymi z Imprezami. Dlatego pisze, że ktoś kto ma duże doświadczenie w ich przerzucaniu zrobi dobrze taką robotę. To taka tylko rada. Po prostu za dużo widziałem w życiu schrzanionych przekładek żeby przykładowo dać komuś auto do nauki, szczególnie jeśłi jest jakieś wyjątkowe.

rafeekk
1 gwiazdka
Auto: SuruBuru

Post 29 sie 2015, o 22:28

Gaceq pisze:
A co takiego jest specjalnego w Forku STI jeśli chodzi o kwestię przekładki?? Poza krótkim maglem który już zresztą zdobyłeś :thumb: - dobra decyzja, przekładka nie będzie się zasadniczo różnić od takowej w XT. A jak wiadomo Forki technicznie są też bliskimi krewnymi z Imprezami. Dlatego pisze, że ktoś kto ma duże doświadczenie w ich przerzucaniu zrobi dobrze taką robotę. To taka tylko rada. Po prostu za dużo widziałem w życiu schrzanionych przekładek żeby przykładowo dać komuś auto do nauki, szczególnie jeśłi jest jakieś wyjątkowe.

Dokładnie. Np. wlatujące do komory silnika pedały razem z serwem na torze i blokujące krzyżak magla :whistle:
Centrum-Subaru

darecki1981
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 29 sie 2015, o 22:32

Wierzcie mi , ale jestem tego samego zdania ;-)

zinc
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Forester NA MY 99 rally car i Legacy IV 2.0 138hp
Polubił: 1 raz

Post 28 mar 2016, o 13:55

dopytam sie moze ktos cos ogarnal :P
gdzie szukac pod rhd oc?? ktos juz ma cos sprawdzonego??
co chca nasi spece na przegladzie?? lapmpy przod, przeciwmglowe tyl... i co jeszcze ?? kto na co trafil ??
Proste sa dla szybkich samochodow, zakrety-dla szybkich kierowcow

Gaceq
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 30 mar 2016, o 22:40

W moim przypadku nie było żadnych problemów. Najpierw odstepstwo, a później przegląd jak ustawa przewiduje i tyle, PL blachy na jdm-ie :-)

zinc
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Forester NA MY 99 rally car i Legacy IV 2.0 138hp
Polubił: 1 raz

Post 31 mar 2016, o 09:01

podniosles mnie na duchu:D zobaczymy co we wro beda kombinowac... ja chce zostawic jdm jako rhd i tylko lampy przod zmienie. reszta bedziemy widziec w pracniu
Proste sa dla szybkich samochodow, zakrety-dla szybkich kierowcow

ODPOWIEDZ