Amortyzatory mają jakieś 15tys. zrobione, trochę stały, bo auto nie było używane. Ostatni test pokazał 78% sprawności, choć w sumie wiadomo jak się mają testy sprawności do rzeczywistości. Tylne wstają powoli do góry, a przednie stawiają konkretny opór przy ręcznym wciśnięciu i wyciąganiu sztycy, ale samoczynnie się nie podnoszą.
Jak to jest, powinny wstawać czy nie?
Amortyzatory, sprawne?
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
- SubaruGARAGE
- 1 gwiazdka
- Auto: WRX 04MY
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Re: Amortyzatory, sprawne?
Powszechnie stosowana metodą badawczą skuteczności amortyzatorów jest metoda Eusama.
Metoda ta uwzględnia w swych obliczeniach całe zawieszenie (danego koła), a więc opony, połączenia przegubowe, amortyzatory. W związku z tym niestosownym byłoby tą metodę obliczeniową stosować jedynie do kontroli skuteczności amortyzatorów.
Metoda Eusama jedynie nakreśla (zgrubnie) skuteczność amortyzatorów.
Niemniej jednak biorąc pod uwagę tą metodę - wynik na poziomie 78% przy prawidłowym ciśnieniu w ogumieniu jest OK.
Metoda ta uwzględnia w swych obliczeniach całe zawieszenie (danego koła), a więc opony, połączenia przegubowe, amortyzatory. W związku z tym niestosownym byłoby tą metodę obliczeniową stosować jedynie do kontroli skuteczności amortyzatorów.
Metoda Eusama jedynie nakreśla (zgrubnie) skuteczność amortyzatorów.
Niemniej jednak biorąc pod uwagę tą metodę - wynik na poziomie 78% przy prawidłowym ciśnieniu w ogumieniu jest OK.

Ja miałem w golfie 3 wylany totalnie amorek a wyszło mi 70%. Jak dla mnie to pic na wodę.
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
Zależy w jakiej "pozycji" były przechowywane. Najlepiej gdyby był wciśnięty i zablokowany przy gazówce. Gazowy powinien wstawać sam.
Centrum-Subaru
- dzixd
- Moderator działu
- Auto: Legacy IV "prawie spec b h6", legacy II 2.2, 2xLegacy III 2.5 MY99, Impuls - Legacy IV H6 5EAT LPG
- Polubił: 9 razy
- Polubione posty: 307 razy
mam amory z przodu z przebiegiem 170k km i są do wymiany
na badaniu wyszło 78 %
o kant dupy obić takie badanie
na badaniu wyszło 78 %

o kant dupy obić takie badanie
Jeździć nie umiem, ale się staram 
Naprawiać też nie umiem, ale się staram.

Naprawiać też nie umiem, ale się staram.

No coś musieli wymyślić. Przecież na stacji nie bedą każdej osi demontować i sprawdzać za 100 zł 

Centrum-Subaru