Pytanie do posiadaczy Legacy 2003

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
Virus12
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: JDM WRX MY97
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Pytanie do posiadaczy Legacy 2003

Post 14 sty 2016, o 03:13

Witam szanowne grono.

Zakupiłem Legacy 2003 GX 2.5L AT, mam kilka pytań o sposób działania pewnych rzeczy, oraz o wygląd, celem ustalenie co popsute lub czego brak.
Obrazek

1. Jak działa u was roleta przedniego szyberdachu, otwiera się cała czy do połowy?
2. Jak działa roleta tylnego szyberdachu? u mnie się nie otwiera ręcznie, tylko razem z szyberdachem
3. Jak wyglądają zagłówki tylnych siedzeń w wersji skórzanej? (czy pasują z innych wersji np Outback czy innych roczników legacy, ew z sedana?)
4. Czy świecą wam światła na blendzie? i kiedy? na stałe czy tylko z hamulcem?
5. Doświetlanie zakrętów jest na pokładzie w wersji 2003 GX? czy to występuje tylko w B4 RSK 2000?
6. Tylne lampy do 2003 są ciut zmienione względem rocznika, czy w wersjach silnikowych lub wersji Outback też?
7. Jak działają otwiera zamykanie szyberdachu, u mnie wciśniecie i przytrzymanie raz, otwiera tylko przedni, potem muszę puścić znów przytrzymać, otwiera tylny do połowy, i znów puścić i przytrzymać, otwiera tylny do końca, zamykanie tak samo.
8. Pytanie do technicznie uzdolnionych, w Imprezie zaciągając rękaw musiałem wysprzęglać, w AT jak to jest? co się stanie jak na D zablokuje koła rękawem (nie nie chce latać bokami, pytam z ciekawości)
9. Podobno, są dwa rodzaje zawieszenia w tym aucie, pneumatyczne i normalne, jak je rozpoznać?
10. cupholder na konsoli środkowej otwiera się przez naciśnięcie, czy wyskakuje wtedy tylko do połowy i trzeba go pociągnąć?

z góry dziękuje bardzo za pomoc

Sprzedam przerobione cewki z WRXów 02-06
pasujące do GT/WRX/STi 92-96
Obrazek
http://www.forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?t=15191

komor
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Forester SG 2.0X MY03
Polubione posty: 1 raz

Re: Pytanie do posiadaczy Legacy 2003

Post 16 sty 2016, o 10:40

Virus12 pisze: 10. cupholder na konsoli środkowej otwiera się przez naciśnięcie, czy wyskakuje wtedy tylko do połowy i trzeba go pociągnąć?
Nie mam Legasia tylko Forka, więc tylko z pytaniem 10. mogę pomóc. U mnie wysuwał się w pełni sam, ale po grzebaniu przy radiu (rozmontowaniu środkowej konsoli) teraz też mi się zacina w połowie. Będę jeszcze raz rozkręcał w wolnej chwili by wymienić żarówki konsoli, to sprawdzę co jest przyczyną, ale pewnie jakieś kable podeszły.

Szyym
0 gwiazdek
Auto: Subaru Outback 2001 USA

Post 19 sty 2016, o 16:41

Jestem posiadaczem Outback'a 2001 i mogę powiedzieć:

1. Jak mocniej szarpnę do trochę dalej niż do połowy. Jeszcze rok temu nie musiałem szarpać. Przypuszczam, że od "nieużywania" mi się tak zrobiło.
2. Tak otwiera automatycznie z szyberdachem, ale ręcznie tez mogę.
2,3,4,5,6 nie wiem
7. U mnie dokładnie tak samo.
8,9 nie wiem
10. po wciśnięciu wyskakuje do połowy i trzeba go pociągnąć.

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 20 sty 2016, o 12:53

My mamy 2001, ale ta sama buda
Virus12 pisze: 1. Jak działa u was roleta przedniego szyberdachu, otwiera się cała czy do połowy?
Cała
2. Jak działa roleta tylnego szyberdachu? u mnie się nie otwiera ręcznie, tylko razem z szyberdachem
Tylko razem z szyberdachem, ale moim zdaniem to usterka. Bo coś przy niej strzela i trzaska, zachowuje się tak jak by wypadła z jakiejś szyny. Będę w tym grzebać na wiosnę, może się uda.
3. Jak wyglądają zagłówki tylnych siedzeń w wersji skórzanej? (czy pasują z innych wersji np Outback czy innych roczników legacy, ew z sedana?)
Później wrzucę fotkę.
4. Czy świecą wam światła na blendzie? i kiedy? na stałe czy tylko z hamulcem?
Nie rozumiem pytania ;-)
7. Jak działają otwiera zamykanie szyberdachu, u mnie wciśniecie i przytrzymanie raz, otwiera tylko przedni, potem muszę puścić znów przytrzymać, otwiera tylny do połowy, i znów puścić i przytrzymać, otwiera tylny do końca, zamykanie tak samo.
Tak, TTTM, w WRX Sun też dach otwiera się dwustopniowo (2x trzeba wcisnąć). Domyślam się, że jakiś inżynier miał coś na myśli ;-)
9. Podobno, są dwa rodzaje zawieszenia w tym aucie, pneumatyczne i normalne, jak je rozpoznać?
Jeśli masz pneumatyczne to masz guzik do podnoszenia/opuszczania. Zauważysz, czy działa jak wciśniesz ;-)
10. cupholder na konsoli środkowej otwiera się przez naciśnięcie, czy wyskakuje wtedy tylko do połowy i trzeba go pociągnąć?
Do połowy i pociagnąć.

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 20 sty 2016, o 13:28

1. Jest dwuczęściowa - powinna otwierać się cała
2. powinna dać się odsunąć ręcznie
3. pasują
4. tam jest tylko halogen i wsteczne - innych w blendzie żarówek nie ma
5. nie kojarzę, żeby w ogóle było coś takiego
6. lampy zależne są od wersji EU (białe kierunki) lub US (pomarańczowe kierunki) - tylko takie różnice pamiętam
7. dwustopniowo - prawidłowo to nawet 3 stopniowo, 1x przedni szyber, 2x tylny szyber do połowy, 3x tylny szyber do końca - zamykanie tak samo
8. nic się nie stanie - zablokujesz letko tył, dyfer w skrzyni sobie z tym poradzi
9. nie ma hydraulicznego, tylko samopoziomujące tylne - w Outbacku na pewno był samopoziom, w Legasiu nie jestem pewien - sprawdz po VINie tu
10. wyskakuje do połowy, reszta to manualna robota

przydatne info -
blenda lubi cieknąć, więc jak otwierając klapę poleci ci woda na głowę, albo w środku blendy zobaczysz wodę - rozbierają ją i klej, albo wymieniaj od razu - niestety wada tego elementu
szyber - raz na rok oddawaj do serwisu na czyszczenie rurek odpływowych - są 4 w każdym rogu auta ( w każdym słupku) - zapłacisz 100 zł, a przynajmniej szyby nie parują na postoju, albo woda nie leci do auta po ulewie
odpływy lubią zbierać błoto, przez co się zatykają

to takie dwie cenne rady dla tego modelu

pozdro
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

komin
4 gwiazdki
Auto: Legacy 2.5 A/T

Post 26 sty 2016, o 00:02

-pneumatyczny zawias ma 2 pozycje "normalny" i "podniesiony" naciskając przycisk podnosisz auto o ok 5 cm. wolno mruga pomarańczowa kontrolka, powyżej 80 km/h samochód samoczynnie sie opuszcza do "normal" zwolnisz i po paru sekundach zaczyna sie podnosić. :-)
-szybko mrugająca kontroka znaczy że masz problem :whistle:
-przy wiekszych mrozach zawias potrafi zamarznąć :idea: :arrow: jest na to rada ale to kiedy indziej :-)
-zawias jest konfortowy ale szybka jazda jest niewskazana
-Legac ma pneumatyczne wszystkie amory kiedyś na forum pisali ze koszt wszystkich to bagatela 9k
-Kiosk i OTB tylko tył- samopoziom
-w Legacu brak jest przełącznika służącego do podnoszenia świateł (pneu. zawias)
Regeneracja felg ;
Malowanie proszkowe
Prostowanie felg
Spawanie felg
Świętokrzyskie 507304269

DETT
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: A101, BH
Polubił: 3 razy

Post 27 sty 2016, o 22:13

komin pisze: -przy wiekszych mrozach zawias potrafi zamarznąć :idea: :arrow: jest na to rada ale to kiedy indziej :-)
Chętnie poznam ludowe patenty na to, bo mój chyba właśnie zamarzł w okolicy nowego roku i przez ponad tydzień nie mogłem go opuścić z High na Normal :mrgreen:

A z niedającą się odsunąć ręcznie blendą tylnego szybra to chyba typowa przypadłość. U mnie też nie da się jej ruszyć ręcznie, ale razem ze szklanym dachem jedzie do tyłu. I wyraźnie widać, że po stronie pasażera leży niżej, więc rzeczywiście wypada z szyn.
Obrazek

komin
4 gwiazdki

Post 27 sty 2016, o 22:52

masz niesamowite szczęście mi zamarzał na opadniętym :evil: kończyło to jazdę.
wiesz gdzie jest sprężarka od zawiasu??
jak nie to jest pod lewym nadkolem zaraz za lampą, zdejmujesz zderzak i wyjmujesz aku. odkręcasz chyba 4 śruby trzymające sprężarke własnie za aku. sprężarka ciężko wychodzi, musisz odnaleść wężyk ok 15 cm zakończony czarnym zbiorniczekiem "kieliszek 50" zamocowany opaską. odcinasz opaskę, montujesz sprężarkę i przekładasz ów "kieliszek" otworem jajowatym blisko lampy do komory silnika i składasz do kupy :-) kup preparat który uniemożliwia zamarzanie układów pneu. włączasz podnoszenie i powoli wlewasz najlepiej strzykawką płyn podczas podnoszenia do "kieliszka" ,gdy sie podnosi powinien zasysać powietrze.ja dolewam ok 50 ml.
Załączniki
cotam049.jpg
Regeneracja felg ;
Malowanie proszkowe
Prostowanie felg
Spawanie felg
Świętokrzyskie 507304269

DETT
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: A101, BH
Polubił: 3 razy

Post 28 sty 2016, o 18:55

Dzięki za nową wiedzę. Obym nie musiał robić z niej nigdy użytku przy minus 20st C. :lol:
Obrazek

komin
4 gwiazdki

Post 28 sty 2016, o 21:57

zrób to teraz gdy jest ciepło i plastyki są bardziej podatne na odkształcenia :idea:
Regeneracja felg ;
Malowanie proszkowe
Prostowanie felg
Spawanie felg
Świętokrzyskie 507304269

komin
4 gwiazdki

Post 17 cze 2016, o 18:06

Jakiś czas temu zakupiłem "nowe" amortyzatory do Legaca z myślą że w wolnym czasie zrobie. Pytanie mam dotyczące ciśnienia... jakie powinno być ciśnienie na "normal" a jakie na "high" proszę o szybką odpowiedź.
nieszczelne są miechy ale mam prawdopodobnie na to radę :whistle: pochwalę sie jak się naprawi ale potrzebuje tych ciśnień :idea:
Regeneracja felg ;
Malowanie proszkowe
Prostowanie felg
Spawanie felg
Świętokrzyskie 507304269

komin
4 gwiazdki

Post 25 cze 2016, o 22:02