Forester póżno wchodzi na obroty

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
Hunter
0 gwiazdek
Auto: Legacy IV i Forester Sf
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Forester póżno wchodzi na obroty

Post 15 cze 2016, o 15:16

Witam w Foresterze 2001r 125KM od dłuższego czasu mam problem z jazdą do 2,5tys obr. Obojętnie czy na 1 czy 2 biegu coś jakby trzymało auto dopiero powyżej ok 2,5tys obr/min auto zaczyna przyśpieszać. Świece, filtry wymienione, zawory wyregulowane. Problem istnieje zarówno na gazie jak i na benzynie, szczególnie jest odczuwalny przy zimnym silniku. Gdy wcisnę pół sprzęgła i dodam gaz powyżej 2,5 tys obr jedzie normalnie. Błędów po podłączeniu komputera nie ma. Co może być przyczyną, jakiś czujnik ?? Dodam że problem nie dotyczy układu jezdnego auto swobodnie toczy się na pochyłościach, koła nie nagrzewają się nadmiernie.

akir
1 gwiazdka

Re: Forester póżno wchodzi na obroty

Post 16 cze 2016, o 10:29

Znany problem w subaru z silnikiem ej20. Udaj się do aso w celu aktualizacji oprogramowania. Jeśli nie pomoze to fix na czujniku spalania stukowego

Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka

SubaruGARAGE
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: WRX 04MY

Post 16 cze 2016, o 14:44

akir pisze:Znany problem w subaru z silnikiem ej20. Udaj się do aso w celu aktualizacji oprogramowania. Jeśli nie pomoze to fix na czujniku spalania stukowego
Nie jest to prawda. :-(

Powyższe zdanie tyczy się silników ej204 (podwójne wałki rozrządu w głowicy) :giggle:

akir
1 gwiazdka

Post 16 cze 2016, o 19:18

SubaruGARAGE pisze:
akir pisze:Znany problem w subaru z silnikiem ej20. Udaj się do aso w celu aktualizacji oprogramowania. Jeśli nie pomoze to fix na czujniku spalania stukowego
Nie jest to prawda. :-(

Powyższe zdanie tyczy się silników ej204 (podwójne wałki rozrządu w głowicy) :giggle:
Nie tylko :)

SubaruGARAGE
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: WRX 04MY

Post 17 cze 2016, o 12:24

akir pisze: Nie tylko :)
skoro tak piszesz to chyba wiesz :cofee:

akir
1 gwiazdka

Post 17 cze 2016, o 12:52

Zmienialem w tym roku powietrze na letnie w oponach :). Dokonywali update forka, ktory mial objaw mulenia. Gdy skonczyli klient teoretycznie odjechał zadowolony. podszedł gosc z obslugi i wyraźnie powiedział że oprogramowanie zostalo wgrane

Hunter
0 gwiazdek

Post 20 cze 2016, o 15:38

Dzięki za odpowiedź, orientujesz się jaki to koszt? I co to jest fix na czujniku czyli do wymiany?

akir
1 gwiazdka

Post 20 cze 2016, o 18:44

Hunter pisze:Dzięki za odpowiedź, orientujesz się jaki to koszt? I co to jest fix na czujniku czyli do wymiany?
Pierwsze co trzeba zrobić to diagnostyka komputerowa.

Hunter
0 gwiazdek

Post 7 lip 2016, o 13:26

Czujnik spalania stukowego wymieniony jest trochę lepiej ale to nie to. W dwóch serwisach powiedziano mi że w roczniku 2001 nie aktualizuje się softu dopiero od 2003r. Tak czy inaczej chyba udam się do serwisu może ich komputer pokaże coś więcej ???

parzyk
0 gwiazdek
Auto: Saburu

Post 7 lip 2016, o 13:49

hej miałem podobne objawy do 3 tyś nie chciało jechać a póżniej jak osiołek za marchewką zapier...ł . Był to czujnik położenia wału

Hunter
0 gwiazdek

Post 7 lip 2016, o 14:27

[quote="parzyk"]hej miałem podobne objawy do 3 tyś nie chciało jechać a póżniej jak osiołek za marchewką zapier...ł . Był to czujnik położenia wału[/quot
Po podłączeniu komputera wskazywało Ci na ten czujnik? Bo u mnie wskazywało na czujnik spalania stukowego - wymieniłem i aktualnie nie ma błędów a problem jest...

parzyk
0 gwiazdek
Auto: Saburu

Post 8 lip 2016, o 09:55

umnie na kompie nic nie wychodziło, jeżdziliśmy z podpiętym kompem i nic , mechanicy 3 dni szukali i znaleźli . Najlepiej jak byś miał możliwość podmianki na jakiś inny aby sprawdzić , mam ten sam silnik 2.0 125 km . Po wymianie czujnika auto zaczeło normalnie jeździć w całym zakresie obrotów

ODPOWIEDZ