co po wymianie short blocka w OBD ?
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
co po wymianie short blocka w OBD ?
Witam! Po przekroczeniu 200 tys. pojawiły się dziwny klekot podczas przyśpieszania na 1-3 biegu oraz "dudnienie" przy hamowaniu silnikiem. W ASO stwierdzono, iz short block jest do wymiany. Czy ma ktoś doświadczenia po wymianie tej części? Czy możliwy jest przebieg jak na części montowanej fabrycznie?
- SubaruGARAGE
- 1 gwiazdka
- Auto: WRX 04MY
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Re: co po wymianie short blocka w OBD ?
Jak najbardziej może się sprawdzić scenariusz ASO, jednakże po rozebraniu sinika w 100% będzie można powiedzieć co jest przyczyną.
ok, to rozumiem. W sumie to w ASO nie wiedzieli czy to panewki czy wtryskiwacz, ale po podłączeniu komputera stwierdzili, że wtryski raczej ok. Głównie chodzi mi o przebiegi po wymianie short blocka, bo wiem że niektórzy wymieniali po przebiegu 30-70 tys. Zastanawiam sie czy po wymianie nie sprzedać od razu z silnikiem ,, do dotarcia".
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
To chyba najgorszy wariant. Albo sprzedaj jak jest, bez silnika, ale wyremontuj i jeździj.sobi66 pisze: Zastanawiam sie czy po wymianie nie sprzedać od razu z silnikiem ,, do dotarcia".
Naprawy tu się tanio zrobić nie da, więc jak już wpakujesz te pieniądze w auto, to sprzedając tylko stracisz.
-
michal2r
- 0 gwiazdek
- Auto: Subaru Legacy 2.0D my09
najważniejsza sprawa to czy SIP będzie partycypował w kosztach naprawy?
jaki masz rocznik auta? My10 to outback III czy IV?
wszystkie przeglądy robiłeś w ASO?
pozdrawiam,
MR
jaki masz rocznik auta? My10 to outback III czy IV?
wszystkie przeglądy robiłeś w ASO?
pozdrawiam,
MR
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2016, o 22:18 przez michal2r, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 4 razy
- Polubione posty: 7 razy
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Czyli silnik z grupy ryzyka, a SIP w kosztach naprawy partycypował nie będzie. Pozostaje za naprawę zapłacić. I to niemało.
dlaczego ?Konto usunięte pisze: a SIP w kosztach naprawy partycypował nie będzie.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
A SIP po gwarancji współfinansuje pod warunkiem wszystkich przeglądów w ASO.sobi66 pisze: do 140 tys przeglądy w ASO, póżniej juz nieASO
Blok mam wymieniony w październiku w zeszłym roku. Jeżeli serwisujesz po gwarancji nadal auto w ASO i robisz to nie przekraczając 15-tysięcznych przebiegów, masz szansę na darmową wymianę boku wraz z robocizną. Montowane bloki mają inny nr katalogowy i inną pompę oleju o znacznie większej wydajności, zatem jest szansa, że "pociągną" dłużej. Zauważyłem ponadto spadek spalania paliwa o ok. 0,8 l/100 km po dotarciu (nie mówię o wskazaniach licznika, tylko tankuję zawsze pod korek i prowadzę statystykę). Taki spadek może świadczyć o tym, że silnik jest dużo lepiej smarowany aniżeli silniki poprzedniej generacji, panewki dostają większą ilość oleju i nie powinny się zacierać (w blokach poprzedniej generacji zacierała się ostatnia panewka).
Może to subiektywne odczucie, ale po wymianie silnika zaczęło mi się tym autem bardzo dobrze jeździć i przestałem myśleć o jego sprzedaży.
Może to subiektywne odczucie, ale po wymianie silnika zaczęło mi się tym autem bardzo dobrze jeździć i przestałem myśleć o jego sprzedaży.
aaaa racjaKonto usunięte pisze:A SIP po gwarancji współfinansuje pod warunkiem wszystkich przeglądów w ASO.sobi66 pisze: do 140 tys przeglądy w ASO, póżniej juz nieASO
człowiek nie doczyta a się wtranca

no właśnie w tym jest problem, że jeździ się dobrze i szkoda sprzedawać. Koszt przeglądu po gwarancji z przebiegiem ponad 125 tys to chyba 2300, wiec jakbym zrobił do tej pory 5x i dostał zniżkę na blok to zapewne finansowo wyglądałoby to podobnie. W każdym razie auto jeszcze jeździ, ale wyraźnie jest słabsze, stukanie to samo po 1500 km od diagnozy
Ja za przegląd w ASO płacę 850-1100 zł i jest on porównywalny cenowo z przeglądem za cytrynę od żony.sobi66 pisze:no właśnie w tym jest problem, że jeździ się dobrze i szkoda sprzedawać. Koszt przeglądu po gwarancji z przebiegiem ponad 125 tys to chyba 2300, wiec jakbym zrobił do tej pory 5x i dostał zniżkę na blok to zapewne finansowo wyglądałoby to podobnie. W każdym razie auto jeszcze jeździ, ale wyraźnie jest słabsze, stukanie to samo po 1500 km od diagnozy
- beny
- 0 gwiazdek
- Auto: OBK MY10 2,0D + OBK MY15 2,0D
Miałem wymianę short-blocka przy przebiegu 210kkm w 2015. Wszystkie przeglądy w ASO. Short block dostałem gratis.
Obecnie 249kkm i autko śmiga
Obecnie 249kkm i autko śmiga