Wydech do OBK H6

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
eddie_gt4
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: zono-woz FXT MY'16 & daily WRX MY'15 & fun-car Celica GT-Four MY'96
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 0

Re: Wydech do OBK H6

Post 25 kwie 2016, o 15:00

Marek27 pisze:Witam,

Odgrzeję kotleta :)

Czy jest osoba, która w PL wymieniła środkowy tłumik wraz z końcowymi (poza ASO) w H6 2005> i nie miała żadnych problemów?
Mnie za niedługo czeka taka operacja i chciałbym się dowiedzieć czy w PL jest firma co dorobi taki układ i nie będzie problemów.
mysle, ze warto sprawe skonsultowac z ta firma: http://subaru.maptek.pl/pl/oferta/legac ... i_3_6l.php

na ich stronei pisza cos o wymianie ukladu wydechowego, wiec pewnie juz przerabiali ten temat

Jezdzic nie umiem, ale bardzo lubie :mrgreen:

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 25 kwie 2016, o 16:46

eddie_gt4 pisze: mysle, ze warto sprawe skonsultowac z ta firma: http://subaru.maptek.pl/pl/oferta/legac ... i_3_6l.php

Konsultowałem kilka lat temu i wówczas oferta była tylko w teorii :giggle:
Brak ceny dla "Zestawu 2" może sugerować, że jest tak nadal.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Marek27
0 gwiazdek
Auto: Subaru Outback H6
Polubił: 0

Post 25 kwie 2016, o 18:46

Czyli w dalszym ciągu najprawdopodobniej pozostanie serwis...

smp
0 gwiazdek
Auto: Legacy H6

Post 26 kwie 2016, o 10:04

Od jakiegoś czasu http://www.polmostrow.pl/ ma w ofercie wydech środkowy i końcowy do legacy H6 od 2003 roku.
Sam jeszcze nie potrzebowałem, ale gdyby ktoś miał doświadczenia praktyczne to chętnie usłyszę.

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 26 kwie 2016, o 10:15

nie róbcie z wydechu do OBK czegoś na miarę promu kosmicznego, który jest w stanie ogarnąć wyłącznie japoński naukowiec lub serwis z certyfikatem NASA, ja pierdziu

ja w swoim OBK H6 (poprzedniej edycji) podjechałem pod zwykły serwis wydechów - wyjeli z magazynów kilka tłumików, przykładali do rury i pytali, którego dźwięk mi się najbardziej podoba - stanęło na wydechu z VW Sharana VR6
Marek27 Ty weź jedź do dobrego serwisu wydechów niech obejrzą, dobiorą coś co będzie pasowało i tyle - znają się na tym to ogarną
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 26 kwie 2016, o 11:11

Byleby tylko CEL nie wyskoczył :->

dzixd
Awatar użytkownika
Moderator działu
Auto: Legacy IV "prawie spec b h6", legacy II 2.2, 2xLegacy III 2.5 MY99, Impuls - Legacy IV H6 5EAT LPG
Polubił: 9 razy
Polubione posty: 307 razy

Post 26 kwie 2016, o 11:26

Brat będzie może modził w wakacje, coś z wydechem to relacje zdamy :razz:
Jeździć nie umiem, ale się staram :mrgreen:
Naprawiać też nie umiem, ale się staram.
Konto usunięte pisze:
29 gru 2018, o 17:15
masz dobre serducho i ostrego pierdolca :lol: :thumb:
Obrazek

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 kwie 2016, o 12:42

busik pisze: poprzedniej edycji
Słowa klucze :?: ;-)
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 kwie 2016, o 12:54

rrosiak pisze:
busik pisze: poprzedniej edycji
Słowa klucze :?: ;-)
a czym się spaliny różnią? bardziej lawendowe? ;-)
a serio mówiąc, to właśnie poprzednia wersja miala gorzej - bo tłumik końcowy był z kanałem U (brak zamienników, chyba ze ze starszych wersji BMW M5)- powodującym obejście tłumika itd - co generowało większe trudności, niż podwójny wydech jaki jest w nowszych OBK H6
jeśli serwis tłumików zna się na swojej robocie, to nie jednego subaraka robili. W Kat wymienili mi tłumik na zamiennik do wersji 2,5 - i co? - auto chodziło jak malina.
Jeśli wydech ma być sportowy i inne szmery bajery - to pełna zgoda, niech robi to np maptek - ale jeśli człowiek jeździ do roboty i na grzyby tym samochodem, a nie w rajdach - to nie odczuje różnicy w dobrze dobranym zamienniku

Jesli CEL wywali - to znaczy że zamiennik źle dobrany i tyle. Ja tego kłopotu nie miałem. Co ciekawe - w beczce również (tu były drobne przeróbki w układzie, a czeka mnie jeszcze "korekta" rezonatora).
Rozwodzenie się nad projektowaniem tłumików i map do auta do cywilnej jazdy mnie zastanawia, ale w sumie kto bogatemu zabroni np. mieć złoty guzik w kibelku :mrgreen:
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 kwie 2016, o 13:03

busik, ale mnie się rozchodzi o najzwyklejszy wydech, bo Maptekiem zainteresowałem się tylko dlatego, że za oryginał ASO wołało wówczas ok. 10tys.. Co do "poprzedniej wersji" to chodziło mi o to, że im nowsze auto, tym bardziej skażone elektroniką, która w głównej mierze odpowiada za CEL. Właśnie z tego tylko powodu rozważałem wymianę wydechu (Gal to zrobił, ale On nie musiał płacić z własnej kieszeni :-) ), a jak wiadomo ostatecznie udało się ogarnąć temat za grosze z użyciem elementów ze sklepu hydraulicznego ;-) .

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 kwie 2016, o 14:34

za sam tłumik końcowy do mojego OBK - wołali 3 tys pln + oczekiwanie na sprowadzenie z jpn, bo w EU na magazynie centralnym nie było
a skończyło się na tym, że zapłaciłem 300 pln u tłumikarza - w tym były przeróbki, żeby tłumik ładnie wpasować w obrys auta, uchwyty przerobić, żeby pasowały do OBK i jeszcze starczyło na nową końcówkę ozdobną

u mnie też elektronika wariowała, jedyne co zauważyłem po zmianie tłumika, to zmianę biegów w A/T przy niższych obrotach niż było wcześniej

Marek27
0 gwiazdek

Post 26 kwie 2016, o 16:40

Wysłałem zapytanie do Polmostrów i odpisali

Całość wychodzi za 300zł netto środek+ dwa końcowe Pytanie podstawowe czy to zagra w aucie.

Sławek
3 gwiazdki
Auto: Forester 2.0XT,Justy G3,Outback H6
Polubił: 2 razy

Post 26 kwie 2016, o 21:25

Zapytałbym czy dają gwarancję, że będzie OK jak tak to za tą kasę bym się nie zastanawiał.

Marek27
0 gwiazdek

Post 10 sie 2016, o 07:22

Wszystkie tłumiki środkowy i dwa końcowe założone, Auto chodzi normalnie, więc można zamawiać i zakładać Polmostrów.

Sławek
3 gwiazdki
Auto: Forester 2.0XT,Justy G3,Outback H6
Polubił: 2 razy

Post 10 sie 2016, o 15:06

Marek27 pisze:Wszystkie tłumiki środkowy i dwa końcowe założone, Auto chodzi normalnie, więc można zamawiać i zakładać Polmostrów.
Czy pasowało bez żadnych przeróbek i z czego one są?

Marek27
0 gwiazdek

Post 10 sie 2016, o 22:41

Pasowało absolutnie bez przeróbek wszystko idealnie na swoim miejscu. Trzeba tylko zakupić nowe końcówki na tłumiki ( ja kupiłem coś takiego http://allegro.pl/koncowka-tlumika-owal ... 40608.html bo wymiarami są takie same jak oryginalne) Wg. Polmostrów robią ze stali thyssenkrupp ag.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 10 sie 2016, o 23:02

Marek27 pisze:Pasowało absolutnie bez przeróbek wszystko idealnie na swoim miejscu. Trzeba tylko zakupić nowe końcówki na tłumiki ( ja kupiłem coś takiego http://allegro.pl/koncowka-tlumika-owal ... 40608.html bo wymiarami są takie same jak oryginalne) Wg. Polmostrów robią ze stali thyssenkrupp ag.
Jak to wygląda na żywo? Czy możesz wrzucić jakieś foty? Tak bardziej z ciekawości pytam, niż z potrzeby zmiany ;-)

ODPOWIEDZ