Lanos WRX 2,5 - co powinienem wiedzieć?

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
bednarson
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Lanos 2,5 WRX
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Lanos WRX 2,5 - co powinienem wiedzieć?

Post 20 sie 2016, o 16:15

Witam serdecznie!

W końcu mogę się dumnie ogłosić posiadaczem samochodu prawdopodobnie najbardziej męskiej marki na świecie :D

Na początek krótkie info:

Kod: Zaznacz cały

Rocznik 2007/08
Przebieg 198000
Silnik 2,5 225 koni o ile dobrze wiem, 230 według dowodu, EJ255 o ile mnie pamięć nie myli
Manual
Buda: lanos
No dobra, ale przechodząc do tematu, chciałbym się Was podpytać w skrócie, co powinienem wiedzieć na temat tego samochodu, w szczególności jeżeli chodzi o 2,5. Samochód ma nalatane już prawie 200tys, więc z tego co słyszałem od razu zabierać się za rozrząd.

Ogólnie przy samochodach zawsze sam grzebałem, mam niemałą wiedzę na ich temat, ale powiem szczerze, że boxer to kompletnie inna bajka niż zwykłe, cywilne samochody, dlatego wolę się dopytać nim się dotknę.
Nie oczekuję że komuś będzie się chciało od razu udzielić odpowiedzi na wszystkie pytania, ale po troszku dojdę już do podstawowej wiedzy i będe mógł zabierać się za temat.

1) 200tys. to rozumiem rozrząd, na jakich gratach już wiem, potwierdzacie?
2) Zawory - 200tys. to zapewne też regulacja, prawda?
3) Zawory - jaka metoda regulacji? Z tego co słyszałem to nie na śrubkach..
4) Coś jeszcze konkretnego powinienem wiedzieć na temat samego silnika? Coś, co znacznie odróżnia go od innych, typowych?
5) Czy dysponuje ktoś może manualem, albo sam naprawiam do lanosa z tym silnikiem? Najlepiej po polsku, ewentualnie po angielsku
6) Gdzie w kraju można dorwać lotke z STI? :D

Z góry dziękuję za odpowiedzi,
jeżeli ktoś ma coś jeszcze do dodania na temat samochodu, z radością poczytam,
Marcin

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Re: Lanos WRX 2,5 - co powinienem wiedzieć?

Post 21 sie 2016, o 18:26

bednarson pisze:1) 200tys. to rozumiem rozrząd, na jakich gratach już wiem, potwierdzacie?
Co 100000 wymiana
bednarson pisze:2) Zawory - 200tys. to zapewne też regulacja, prawda?
Kontrola, czy regulacja to się okaże. Chociaż przy tym przebiegu raczej tak
bednarson pisze:3) Zawory - jaka metoda regulacji? Z tego co słyszałem to nie na śrubkach..
Płytki
bednarson pisze:4) Coś jeszcze konkretnego powinienem wiedzieć na temat samego silnika? Coś, co znacznie odróżnia go od innych, typowych?
Jest bokserem :evilgrin:
bednarson pisze:5) Czy dysponuje ktoś może manualem, albo sam naprawiam do lanosa z tym silnikiem? Najlepiej po polsku, ewentualnie po angielsku
Chyba nie było nic po polsku
bednarson pisze:6) Gdzie w kraju można dorwać lotke z STI? :D
Nową w ASO, nową/używaną na Allegro/ebay ;-)

komor
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Forester SG 2.0X MY03
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Re: Lanos WRX 2,5 - co powinienem wiedzieć?

Post 21 sie 2016, o 19:03

bednarson, spróbuj przeszukać to: http://jdmfsm.info/Auto/Japan/Subaru/

ODPOWIEDZ