Budynia, to nie jest do końca tak. Mieszanka, jak sama nazwa wskazuję, to jakaś tam ilość paliwa plus jakaś tam ilość powietrza. Za dużo paliwa, to za bogato i odwrotnie, czyli za dużo powietrza, to za ubogo. O ile w tym pierwszym przypadku będziesz wydawał trochę więcej kasy na benzynkę, to w tym drugim już może nie być wesoło - spalanie stukowe itd..Budynia pisze: Jak nie ma spalania (wypadł zapłon) to mieszanka idzie w wydech więc wg mnie to bogata
Tak jak sam pisałeś, jest bardzo możliwe, iż na Twój problem składa się kilka niedomagań sprzętowych. Może przeładowuje turbo, może coś jest z instalacją elek. Posprawdzaj co możesz, wzmacniacz zapłonu, cewki, świece, pompa, czujnik położenia wału i wałka rozrządu, przepływka i MAP, i co tam jeszcze Ci się uda. Jeżeli nie przyniesie to rezultatów, to chyba będziesz musiał wybrać się do mechanika ale takiego od subaru.
Druga sprawa to silnik który posiadasz wymaga już pewnych "inwestycji' jeżeli nie były do tej pory robione na bieżąco. Przykładowo cewki w tym silniku starczają na jakieś 60-80tysi spokojnej jazdy więc jak Twoja fura ma powiedzmy pow. 100tys km, to ja bym ich nie wymieniał pojedynczo, nie mówiąc, że zakup używek to też kiepski pomysł, a nowe kosztują ok 350zł/szt.
Moje cewki były wszystkie spękane i na wolnych nie było problemu z "wkręcaniem'' się na obroty. Miarodajnie można to sprawdzić tylko pod obciążeniem.