Wymiana płynów po zakupie Legacy IV 2.0 165KM

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
penny
0 gwiazdek
Auto: SUBARU LEGACY 2.0 165 KM 2005 r. LPG
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Wymiana płynów po zakupie Legacy IV 2.0 165KM

Post 13 cze 2013, o 22:28

Witam
Niedawno zakupiony Legacy 2.0 165KM + Gaz BRC. Przejechane 110 000. Pewne bo do 2011 byl serwisowany w ASO (sprawdzone)

O tyle problematyczny silnik, ze czesto nie ma go w katalogach częsci, na forum też ciężko mi coś odszukać, jakim modelem sie sugerowac przy ewentualnym doborze części ? słabszym 2.0 czy 2,5 ?

Planuje wymienic i tutaj pytanie co lać, co ile się wymienia poszczegolne i czego sie nie wymienia lecz ewentualnie dolewa, jak to zaleca serwis ??

1. Płyn w chłodnicy
2. Płyn hamulcowy
3. Olej silnikowy (w tej chwili jest 5W30 Motul 8100) Castrol tanszy, mozna zalac czy Subaru jest wybredne ?
4. Świece (mechanik nie mógł ich znalezc!!!, czy mozna wymienic samemu i gdzie to szukac mniej wiecej) ? Typ:ILFR6B Czy to takie sa do mojego ?
5. Płyn do wspomagania
6. Olej w moście
7. Olej w skrzyni biegów
8. Regulacja zaworow czy trzeba wyciagac w nim silnik ? Sprzedajacy twierdzil, ze nie...
9. Rozrząd (czego szukac, czego unikac) sprzedajacy dal mi fakture wymieniany w marcu ( 7000 km na nim) czy moznaby to poznac sciagajac sama obudowe ? Mam kilka zdjęć paska, i rolek. Nie wiem czy wymieniac czy nie ??!!
10. do wymiany bedzie chyba kolo dwumasowe i sprzeglo (cwierkanie na luzie, przy ruszaniu 1 i 2 bieg)

penny
0 gwiazdek

Re: Wymiana płynów po zakupie Legacy IV 2.0 165KM

Post 13 cze 2013, o 23:25

Tutaj wrzucam zdjęcia rozrządu z telefonu czy mozna poznac po przejechanych 7000km / 3 miesiace od wymiany ?

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
zdjęcia na allegro
Ostatnio zmieniony 15 cze 2013, o 02:29 przez penny, łącznie zmieniany 1 raz.

przymar
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Legacy IV
Polubione posty: 1 raz

Post 14 cze 2013, o 07:47

1. Płyn w chłodnicy

Obojętne.

2. Płyn hamulcowy

Obojętnie, byle dobrej firmy.

3. Olej silnikowy (w tej chwili jest 5W30 Motul 8100) Castrol tanszy, mozna zalac czy Subaru jest wybredne ?

Jest wybredne, ale mam zalanego Castrola i żyję.

4. Świece (mechanik nie mógł ich znalezc!!!, czy mozna wymienic samemu i gdzie to szukac mniej wiecej) ? Typ:ILFR6B Czy to takie sa do mojego ?

OBOWIĄZKOWO, zmień mechanika. Na tych samochodach trzeba się znać, bo inaczej będziesz płącił swoejmu mechanikowi a później komuś kto zna się na Subaru, żeby poprawił.

8. Regulacja zaworow czy trzeba wyciagac w nim silnik ? Sprzedajacy twierdzil, ze nie...

Są dwie szkoły - zasadniczo trzeba, ale są magicy, którzy ponoć potrafią bez (patrz odp na pkt. 4)

9. Rozrząd (czego szukac, czego unikac) sprzedajacy dal mi fakture wymieniany w marcu ( 7000 km na nim) czy moznaby to poznac sciagajac sama obudowe ? Mam kilka zdjęć paska, i rolek. Nie wiem czy wymieniac czy nie ??!!

Zalecłabym odrobinę zaufania ewentualnie wizytę u pana z pkt 4.

10. do wymiany bedzie chyba kolo dwumasowe i sprzeglo (cwierkanie na luzie, przy ruszaniu 1 i 2 bieg)

Nie do wymiany ale do zamiany na jednomasowe, ale tak - czeka Cię wymiana.

Ogólna konkluzja: Jeżeli auto było sensownie serwisowane i przegląd miało 7 tys. temu to daj sobie spokój z płynami i takimi tam. Zadzwoń w miejsce gdzie był serwisowany (z faktury rozrządu) i pogadaj co i jak. Teraz jesteś właścicielem, więc masz do tego prawo.

penny
0 gwiazdek

Post 14 cze 2013, o 08:18

Auto było serwisowane w Gdańsku do 2011 (76000) później już w Olsztynie (Subaru) i Centrum motoryzacyjnym - niezależny serwis, ale na pewno zaprzyjaźniony (tam był robiony rozrząd), także tego do 2011 jestem pewny bo sprawdzałem w Gdańsku, więc myślę, że płyny przydałoby się zmienić akurat teraz.

Jestem sceptyczny bo sprzedający zapomniał wspomnieć, że OC jest w ratach, a sprzedajacy upiera sie, ze płacił całość i ktos cos przeoczyl. Wiec zamiast mieć je do listopada, musiałem własnie wykupić nowe...
Tak samo z klimatyzacja coś piszczało, niby pasek. Nabijana była w lipcu, co się okazało była kompletnie wyjeżdzona i po nabiciu ucichła, omało nie zatarłem sprężarki bo po nabiciu nie chciała "wstać".
O dwumasie dowiedziałem sie jak juz bylem na miejscu kupna...

Co do rozrządu to była pierwsza wymiana (bez pompy wody), sprzedający od grudnia sprzedawał auto, ale ciężko mu szło i w marcu wymienił (może myślał, że nie sprzeda już, a raczej dbał o auto z tego co widzę, ja kupiłem pod koniec kwietnia). Czy te znaczki markerem przy rozrządzie i na kołach mogą oznaczać, że to nie było robione w serwisie Subaru ?

ale skąd tu wziąć jednomasowe ? Czy komfort jazdy nie spada np. przy ruszaniu ?
Pisałem do tego sklepu exedy to jednomasowe wycenili na używke około 800 zł, nowe w serwisie 2000 + specjalne sprzęgło, które mi zaproponowali za 1400 zł (Exedy)
Gdyby łatwo było to wszystko dostać może bym tak zrobił, dlatego myślałem o oryginalnym zestawie z dwumasowym, tylko ile to pojeździ i co wybrać.

Gościu z serwisu VW dzwonił do serwisu Subaru w Szczecinie i powiedzieli mu po numerze VIN, że moje auto nie posiada koła dwumasowego ??!!

Boombastic
4 gwiazdki
Auto: Forester 2,5 XT MY2008 z 2007 r. już sprzedany

Post 14 cze 2013, o 09:14

penny pisze: Nabijana była w lipcu, co się okazało była kompletnie wyjeżdzona i po nabiciu ucichła, omało nie zatarłem sprężarki bo po nabiciu nie chciała "wstać".

Czujnik ciśnienia nie pozwoliłby na jej zatarcie, bo nie pozwoliłby na jej uruchomienie.
A co do reszty spraw to jeśli sprzedający nie wzbudza zaufania i nie ma faktur na wykonane prace serwisowe to raczej nie ryzykowałbym.
A co do wybredności Subaru pod względem olei to różnie z tym bywa. Ja miałem taką nieprzyjemną sytuację że został wymieniony olej w skrzyni biegów i okazało się że przy wzroście temperatury powietrza skrzynia zaczęła lekko zgrzytać przy wrzucaniu piątego biegu. Ponowna wymiana oleju na przeznaczony do STI naprawiło usterkę. Mimo że olej był wlewany jak najbardziej poprawny, to jednak marka nie posmakowała skrzyni biegów. A Castrola nie wlewałbym do auta.

przymar
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Legacy IV

Post 14 cze 2013, o 12:11

penny pisze: ale skąd tu wziąć jednomasowe ? Czy komfort jazdy nie spada np. przy ruszaniu ?
Pisałem do tego sklepu exedy to jednomasowe wycenili na używke około 800 zł, nowe w serwisie 2000 + specjalne sprzęgło, które mi zaproponowali za 1400 zł (Exedy)
Gdyby łatwo było to wszystko dostać może bym tak zrobił, dlatego myślałem o oryginalnym zestawie z dwumasowym, tylko ile to pojeździ i co wybrać.

Gościu z serwisu VW dzwonił do serwisu Subaru w Szczecinie i powiedzieli mu po numerze VIN, że moje auto nie posiada koła dwumasowego ??!!
Prawie każdy z tym problemem wymienia na jednomasę. Poczytaj forum. A tak wogóle to poszukaj kogoś kto ogarnia to auto bo widzę, że trochę błądzisz we mgle. Napisz skąd jesteś to bardziej doświadczeni koledzy ci pomogą. Co do wymiany - racja. Jak nie wierzysz w zapewnienia sprzedawcy to lepiej zmienić, ale lepiej trochę przemyśleć i zabawa w chłodniczy czy też hamulcowy to jak dla mnie przesada, ale to Twój wybór.

penny
0 gwiazdek

Post 15 cze 2013, o 01:49

Bylem dzis u dwoch mechanikow i to cwierkanie, piszczenie wskazali na sprzeglo, nie dwumase. Od tego drugiego bylyby nieprzyjemne drgania, szarpania itp.
Wrzucilismy na reczny i popuszczalem sprzeglo wtedy piski dawaly sie mocniej we znaki. W poniedzialek bedzie to rozbierane. Pytanie czy jest szansa, ze to rzeczywiscie tylko jakas czesc sprzegla ? Nie chce wchodzic w koszty bez sensu i wymieniac calosc. Robocizna za sprzeglo 250 zł.

Jestem ze Słupska i tu ciezko o cokolwiek, najblizej mam trojmiasto gdyby ktos podal namiar na garaz gdzie takich zamian i napraw sie podejmuja bylbym wdzieczny.
Plyny przy okazji, wedlug rozpiski serwisowej mam do wymiany hamulcowy, wymienie olej i swiece.

dzis dobralem sie jeszcze raz do rozrzadu bo mam fakture na rozrzad od sprzedawcy i np pasek widnieje jako część 30R7006 - OYO - koszt 197 zł
Ja na pasku w aucie odczytałem tylko takie numery MFFJ2003 281XY30.

W poniedzialek to tez bedzie rozbierane, ale moze do tego czasu ktos rozwikla te nazwy wyzej wymienione

Obrazek Obrazek
galeria allegro

Jak widać na zdjęciach są też znaczki po markerach na kołach rozrządu czy w oryginale (nowym aucie) takie coś ma miejsce ?

penny
0 gwiazdek

Post 15 cze 2013, o 02:09

Jeszcze jedno przed ewentualna wymiana ktoregos:

kolo dwumasowe + sprzeglo - jakich firm unikac, a na jakie zwracac uwage przy ewentualnym zakupie ?

Rozrzad - czego unikac, co szukac ?

Tummi
2 gwiazdki
Auto: Legas MY07 & Pug 206

Post 17 cze 2013, o 22:57

Z moich zapiskow - rozrzad:
Napinacz paska rozrządu 21-0706N JapanMoto 334,13
Pasek rozrządu 281YU30 JapanMoto 176,40
Rolka prowadząca 13073AA142 górna pod alternatorem, 3 rzędy łożysk ASO Subaru 210,00
Rolka prowadząca 22-0702S dolna pod alternatorem, 1 rząd łożysk JapanMoto (dali 2 sztuki zamiast dolnej i gornej) 61,43
Rolka prowadząca 22-0703S JapanMoto 73,30
Rolka prowadząca paska rozrządu EVR58116 JapanMoto 93,35
Pasek alternatora 5PK875 JapanMoto 33,00
Pasek sprężarki klimatyzacji 4PK845 JapanMoto 25,00
Filtr oleju ADM52106 JapanMoto 18,00
Filtr kabinowy ADT32504 JFAA-SB2 JapanMoto 40,00
Plyny itp. po zakupie:
Uszczelki głowic 13272AA140 (CoverLH) 13270AA190 (CoverRH) ASO Subaru 110,00
Świece zapłonowe i wymiana NGK ILFR6B (pasują tez Denso IKH20 lub VKH20/VKH20Y) 4 sztuki Technologic 200,00
Olej silnikowy Total Quartz 9000 5W40 Technologic 0,00
Olej do skrzyni Total 75W90 Technologic 0,00
Olej do dyferencjałów Total 75W90 Technologic 0,00
Płyn hamulcowy Total HBF4 Technologic 0,00
Płyn do wspomagania kierownicy Total Fluid G3 Technologic 0,00
Płyn do chłodnicy Total (koncentrat) Glacelf Technologic 0,00
I aktualnie uzywane:
Olej przekładniowy do skrzyni i tylnego dyfra Motul Gear 300 75w90 5x1l PPHU Filtry, Gdańsk, Słowackiego 200,00
Płyn hamulcowy Motul DOT5.1 2x0.5l PPHU Filtry, Gdańsk, Słowackiego 40,00
Płyn do wspomagania Motul Multi ATF 1l PPHU Filtry, Gdańsk, Słowackiego 33,00
Olej Motul 8100 X-CESS 5W40 5l PPHU Filtry Gdańsk, Słowackiego 128,00

Jakby co, to mam spisane wszystkie czesci, jakie wymienilem w moim Legasiu odkad go kupilem (juz prawie 4 lata).

T.

morfi
0 gwiazdek
Auto: Subaru Legacy 2,0 2007

Post 17 sie 2016, o 16:18

Witam.
Czy olej Subaru ATF można mieszać z innym olejem ? Muszę trochę dolać oleju bo stan mam na minimum.

zinc
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Forester NA MY 99 rally car i Legacy IV 2.0 138hp
Polubił: 1 raz

Post 17 sie 2016, o 19:52

castrola sobie odpusc... to syf... ogolnie duzo syfu po castrolu zostaje w silniku... lej, motul, milers, valvoline... nie sa tak drogie jak sie wydaje. No i co do oleju to lepiej nie przeciagac zbyt dlugo miedzy wymianami i kontrolowac dosc czesto. Uwaga subaru jest wrazliwe na poziom drogi- wystarczy lekko krzywo stac i juz na bagnecie roznice wyrazne.
Proste sa dla szybkich samochodow, zakrety-dla szybkich kierowcow

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 17 sie 2016, o 20:01

zinc, penny już chyba dawno wybrał olej, a morfi pytał raczej o coś innego ;-)
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

morfi
0 gwiazdek
Auto: Subaru Legacy 2,0 2007

Post 17 sie 2016, o 21:07

rrosiak pisze:zinc, penny już chyba dawno wybrał olej, a morfi pytał raczej o coś innego ;-)
Dokładnie. Olej w skrzyni mam nowy . Chodzi mi o dolewke. Bo w ASO wlali mi oleju na minimum a nie chce kupować 4 l oryginalnego oleju.

ziomek4000
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: Outback III 2,5 SOHC + LPG 2008r

Post 17 sie 2016, o 22:51

Co prawda mam większy silnik ale tematyka mojego pytania podobna. Skoro już kupiłem to trzeba wymienić płyny. Na pierwszy ogień idzie olej w silniku. I tu pojawia się moje pytanie. Nie wiem czy dobrze wyczytałem w serwisówce więc liczę że ktoś podpowie. Czy śruba spustowa oleju w silniku H6 jest to śruba M20? Pytam ponieważ chcę kupić nową podkładkę zanim zabiorę się za wymianę.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 18 sie 2016, o 06:04

morfi pisze: Chodzi mi o dolewke. Bo w ASO wlali mi oleju na minimum a nie chce kupować 4 l oryginalnego oleju.
Raczej traktować taką dolewkę innego oleju należy jako coś awaryjnego.

Rozumem gdzieś na trasie, okazuje się, że oleju jest mało i trzeba dolać cokolwiek. Ale jak ma to być planowana dolewka, to należy kupić taki olej, jaki jest zalany. Albo zmienić cały na taki, jaki będzie Ci bardziej odpowiadał.

TOMA52
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Był Forester SG jest Impreza GH

Post 6 wrz 2016, o 13:12

W lubelskim ASO liczą za zużyty olej ATF, nie od razu za całą bańkę ;-)
http://Motoroils.pl - najlepsze oleje MOTUL i Millers Oils, filtry, części nie tylko do Subaru.
Zniżki dla Forum: http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?f=4&t=7446
Tanie wycieraczki: http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?f=5&t=10407

ODPOWIEDZ