Forester 2007. Wtórny obieg powietrza. Problem z zaworem.

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
7greg
0 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Forester 2007. Wtórny obieg powietrza. Problem z zaworem.

Post 20 cze 2016, o 09:23

Witam.
Mam nadzieję, że piszę w dobrym dziale.

Pacjent - Forester 2007 bez turbo 158 koni w automacie, wersja europejska.

Od jakiegoś czasu mam problem z zaworem wtórnego obiegu spalin, a konkretnie z zaworem od strony kierowcy.
Sprawdzałem i podmieniałem po kolei od kolegi części, pompę, lewy zawór i prawy i na 100% to jest przyczyna. Wyjąłem go z auta, próbowałem zreanimować, wydaje się, że nawet chodzi, ale niestety na samochodzie wywala klasyczne błędy (kontrolka silnika i tempomatu)

Oto fotka zaworu

Obrazek

Ponieważ taki nowy zawór to koszt około 1000zł, używanego nie chcę, bo nie wiadomo kiedy pojawi się to samo, zacząłem rozglądać się za inną formą naprawy.

Wyczytałem na forum, że można ten cały układ recylkulacji wywalić i go wyprogramować z komputera. Zacząłem szukać magików i nawet znalazłem dwóch sensownych, ale otrzymałem informacje, że w autach w wersji z turbo idzie to zrobić, bez turbo też, ale w manualach, natomiast w moim wynalazku - bez turbo i w automacie niestety nie potrafią przeprogramować komputera.

Jest tam podobno wsadzony Hitachi z opcją tylko do odczytu. Oto fotka naklejki na moim komputerze

Obrazek

Może jednak nie do końca byli to zawodowcy? Może ktoś z Was miał podobny problem i go rozwiązał?

Znalazłem nawet w Australii jakieś rozwiązanie http://shop.associatedglobal.org/ które byłbym gotów zakupić, ale nie chciałbym być królikiem doświadczalnym z firmą z drugiego końca świata. Może ktoś coś słyszał, albo używa?

Trochę jestem zmęczony już tym problemem i szukam jakiejkolwiek pomocy.
Z góry dziękuję z każdą konstruktywną pomoc
pzdr
Ostatnio zmieniony 21 cze 2016, o 09:45 przez 7greg, łącznie zmieniany 1 raz.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Forester 2007 Uklad recylkulacji spalin. Problem

Post 20 cze 2016, o 10:08

Zadzwoń do MTSu do Dzierżoniowa. Pewnie masz zasyfiałą ekologię. Kolektory do demontażu i czyszczenia. W środku jak w kominie węglowym.

SubaruGARAGE
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: WRX 04MY

Re: Forester 2007 Uklad recylkulacji spalin. Problem

Post 20 cze 2016, o 10:09

Nie jest to zawór "wtórnego obiegu spalin" jest to zawór doprowadzający powietrze na zawory wydechowe. Działa on podczas rozruchu zimnego silnika.

7greg
0 gwiazdek

Re: Forester 2007. Wtórny obieg powietrza. Problem z zaworem.

Post 21 cze 2016, o 09:47

Dzięki za uwagę. Poprawione :)

Co do czyszczenia to zrobiłem je podczas szukania przyczyny. Poza tym po podmianie na zawór z innego auta wszystko działa, więc problem dotyczy zaworu.

akir
1 gwiazdka

Post 21 cze 2016, o 13:34

To kup uzywke i problem z glowy, tego obecnego do isoparu lub benzyny ekstrakcyjnej niech polezy z tydzień

Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka

7greg
0 gwiazdek

Post 22 cze 2016, o 09:39

Problem w tym, że używek nie ma. Mój już leżał we wszystkim dłużej niż tydzień i być może to nie problem mechaniczny ale elektryczny.

7greg
0 gwiazdek

Post 20 wrz 2016, o 09:53

Gdyby ktoś był w podobnej sytuacji to Australijczycy opisani powyżej rozwiązali z sukcesem ten problem.
Od miesiąca brak błędów, wszystko funkcjonuje OK :)
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ