Amortyzator
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Amortyzator
Witam,
Wysiadło zawieszenie pneumatyczne w moim subaru legacy 2.5 kombi III generacja (MY99) i jestem zdecydowany na wymianę na tradycyjne. Potrzebuję kompletne amortyzatory ze sprężynami i poduszkami, oczywiście używane. Moje pytanie do szanownych forumowiczów brzmi: czy amortyzatory muszą być od wersji 2.5 litrowej, czy mogą również pasować od wersji z silnikiem 2.0? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
Może jeszcze przy okazji zapytam czy dawcą musi być w wersji kombi, czy może być sedan?
Wysiadło zawieszenie pneumatyczne w moim subaru legacy 2.5 kombi III generacja (MY99) i jestem zdecydowany na wymianę na tradycyjne. Potrzebuję kompletne amortyzatory ze sprężynami i poduszkami, oczywiście używane. Moje pytanie do szanownych forumowiczów brzmi: czy amortyzatory muszą być od wersji 2.5 litrowej, czy mogą również pasować od wersji z silnikiem 2.0? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
Może jeszcze przy okazji zapytam czy dawcą musi być w wersji kombi, czy może być sedan?
Re: Amortyzator
tylko, że dużo tańszy... W razie czego pozostaje mi wtedy wymiana kolumn (koszt 1 to około 350zł) a sprężyny i poduszki pozostają. Kupił bym nowe, ale mnie nie stać niestety, a jeździć się chce...
To może zobacz tą ofertę - wczoraj się na to przypadkiem natknąłem jak szukaliśmy z kumplem co zrobić z nivo w mercedesie. Nie wiem czy jest to godne polecenia, pytałem na kropce ale na razie bez odzewu... W każdym razie jest to jakaś alternatywa.
Pozdrawiam,
Kuba
Kuba
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
No tak, tylko w jakim jest stanie? To nie do stwierdzenia. Będzie słaby i za chwilę kupowanie kolejnych. I tak w kółko.apatia pisze:tylko, że dużo tańszy...
A nowe amory chyba nie są przecież takie drogie?
koszt nowych ze sprężynami i poduszkami oraz montażem to podobno około 4tyś zł za komplet (4). Za używane z wymianą trzeba zapłacić podobno 1,5-2,0 tyś zł. Różnica jest jak dla mnie...
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
Tak, a jak za część żywotności nowych padną, to znowu 2 tyś. Itp.
Ale to już za jakiś czas, więc teraz nie boli
Ale to już za jakiś czas, więc teraz nie boli

Słusznie, to już za jakiś czas. Może uda się do tego czasu uzbierać kolejne pieniądze. Ale widzę, że dyskusja odchodzi od mojego pytania początkowego. Czy któryś z szanownych Forumowiczów zna odpowiedź? Będę wdzięczny.
A co dokładnie padło w twoim zawieszeniu ?Amorki przednie czy tylne
moze kompresorek ?
moze kompresorek ?
Wydaje mi się, że to kompresor, ale z samymi amortyzatorami też nie było już do końca w porządku. Przeglądając wiele razy wątki dotyczące reanimacji pneumatycznego zawieszenia, doszedłem do wniosku, że (za radą innych) najlepiej zmienić zawieszenie na tradycyjne. Dałem ogłoszenie tu i na kropce, ktoś napisał mi, że może mi sprzedać amortyzatory do outbeck'a. Jest to jakaś alternatywa, jednak wolałbym mieć samochód "zawieszony" na standardowej wysokości. Muszę to przemyśleć. Zna ktoś odpowiedź na moje kluczowe pytanie?
Zdecydowanie tak ale trzeba ustalic co dokładnie nawaliło poniewaz jak padł przedni amortyzator mozna wymienic tylko przednie na tradycyjne i jezdzic w tym czasie zbierac kase na tyl. Ale mozna sie jakos sie przemieszczas. Proponuję kupic uzywki bo bardzo rzadko padają spręzyny czy górne mocowania a same amorki jak uzbierasz kase wymienisz na nowe .
Właśnie myślę jak Ty, sprężyny i mocowania rzadko padają. Natomiast jestem zdecydowany na wymianę wszystkich. Czy padnie dziś odpowiedź? Z pewnością ktoś z Was miał już z tym problemem do czynienia i potrafi odpowiedzieć co, od jakiego modelu można przełożyć.
Mój kolega ma nie młodego już Range Rovera - pneumatyczne zawieszenie z wyborem chyba 4 wysokości - najczęściej psujący się gadżet tego auta i wielu właścicieli wymienia na sprężyny. W tym egzemplarzu w ciągu dwóch lat eksploatacji został wymieniony kompresor, jeden zaworek zwrotny i gumy tych "miechów" jak to kolega nazywa - wszystko w warunkach garażowych, nie w serwisie. Nie znam dokładnej budowy tego zawieszenia w Legasiu, ale chyba też to można porozbierać, sprawdzić elektrozawory, manometrem ciśnienia - czy kompresor pompuje, czy tylko się kręci, czy miechy trzymają, itp. Może to jakaś śmieszna uszczelka, przetarty przewód.
Przyjemność z jazdy na pneumatyce jest nieporównywalna ze sprężynami, warto to reanimować.
Przyjemność z jazdy na pneumatyce jest nieporównywalna ze sprężynami, warto to reanimować.
Amorki do ciebie pasuja od legacy 99-02 Poj. bez znaczenia .Jak zalezy ci na wysokosci to musi byc legacy na amorkach od outbeca bedzie stal sporo wyzej.
Dzięki adamos za odpowiedź. Tylko skoro tak jest, to zastanawia mnie, dlaczego w sklepie widziałem nowe sprężyny do Legacy (99-03) i było napisane: pojemność silnika 2.0?
BartekT, co do reanimacji, to z tego co większość pisała na tym forum- w tym wieku zawieszenia, jak się zreanimuje jedną rzecz, to za chwilę wysiądzie następna, never ending story. Jestem wciąż zdecydowany na używkę tradycyjną.
BartekT, co do reanimacji, to z tego co większość pisała na tym forum- w tym wieku zawieszenia, jak się zreanimuje jedną rzecz, to za chwilę wysiądzie następna, never ending story. Jestem wciąż zdecydowany na używkę tradycyjną.
- tadaoando
- 3 gwiazdki
- Auto: SFXT MY14+SI RS MY10
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
witam!
...moze podepne sie do postu, gdyz zaintrygowal mnie czyn kolegi JAKO ktory do swojego nadmiar bystrego dupowoza (ma cudowny nowy silnik) wlozyl po przerobkach zawieszenie od STI chwalac je pod niebiosy.
Chcialbym pomyslec o podobnym wyczynie i zalozyc zawieszenie do forka czy ktos podjol juz sie takiego zadania z sukcesem lub porazka ???
tomasz
...moze podepne sie do postu, gdyz zaintrygowal mnie czyn kolegi JAKO ktory do swojego nadmiar bystrego dupowoza (ma cudowny nowy silnik) wlozyl po przerobkach zawieszenie od STI chwalac je pod niebiosy.
Chcialbym pomyslec o podobnym wyczynie i zalozyc zawieszenie do forka czy ktos podjol juz sie takiego zadania z sukcesem lub porazka ???
tomasz
(K) GRILL wersja STI/ CROSS/ SPORT ten w kratke, zderzak tez przytule !!!
- tadaoando
- 3 gwiazdki
- Auto: SFXT MY14+SI RS MY10
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
oczywiscie JAKO zalozyc zawieszenie STI do legacy kombi, a ja mysle o zawieszeniu STI do forka MY07...
(K) GRILL wersja STI/ CROSS/ SPORT ten w kratke, zderzak tez przytule !!!
Odkop.
Krótka piłka: amory na tył do Legaca, Monroe czy KYB ?
Krótka piłka: amory na tył do Legaca, Monroe czy KYB ?
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
-
vojta
- 4 gwiazdki
- Auto: tojka jariska
- Polubił: 66 razy
- Polubione posty: 2 razy
mój serwis mówi, że Monroe to lipa a KYBa bardzo dobrze...
miałem je w almerze na tyle i było extra, mam w forku i złego słowa nie mogę powiedzieć...
miałem je w almerze na tyle i było extra, mam w forku i złego słowa nie mogę powiedzieć...
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
Moje KYB na tyle w Cytrynie wylały się po 14 miesiącach. Powodem były wżery na tloczysku.
Z drugiej strony w Hondzie wytrzymaly 4 lata z upalaniem wlacznie.
Z drugiej strony w Hondzie wytrzymaly 4 lata z upalaniem wlacznie.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 37 razy
- Polubione posty: 76 razy
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
Też mam dobre doświadczenia z KYB.
W byłej Corollce Zofiji były KYB i dawały radę, mimo że regularnie samochód startował w KJS / rally sprintach i w dodatku od czasu do czasu amory masakrowane były na hopie na torze Fiata w Tychach
W byłej Corollce Zofiji były KYB i dawały radę, mimo że regularnie samochód startował w KJS / rally sprintach i w dodatku od czasu do czasu amory masakrowane były na hopie na torze Fiata w Tychach

Chloru pisze: Moje KYB na tyle w Cytrynie wylały się po 14 miesiącach.
To co to za Cytryna była, że hydro-tapczanu nie było ?
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.