Wymiana ASB - Legacy

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
Subman
0 gwiazdek
Auto: Legacy III & IV
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Wymiana ASB - Legacy

Post 2 wrz 2016, o 22:58

Witam.
Przymierzam się do wymiany ASB w moim legacy IV 2.0. Aktualna skrzynka przeciąga i zamula auto a naprawa nie wchodzi w grę. Stąd mam kilka pytań: Jakich niespodzianek mogę spodziewać się przy demontażu jaki montażu "nowej" skrzyni? Czy samą ASB wymontuję bez wyjmowania/podnoszenia/opuszczania silnika? Ile czasu będę musiał zarezerwować na tą operację, przy założeniu, że mam dostępny warsztat samochodowy a mechanika nie jest mi obca? Na co zwrócić szczególną uwagę? Jeśli ktoś z Was już przerabiał ten temat, lub ma wiedzę odnośnie tematu i mógłby poniżej napisać jakieś rady, wskazówki, etc, byłbym bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

Soltys
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Legacy 2.5 GX MT / Turbodziadek

Re: Wymiana ASB - Legacy

Post 4 wrz 2016, o 09:28

Ja silnika nie dotykalem. Od strony pasazera przy dzwonie skrzyni masz okienko i tam odkreca sie sruby od konwertera. Uwazaj na wszystkie przewody elektryczne i te od chlodnicy atf-u, na spokojnie i poradzisz.
Zmieniales olej? Probowales cos naprawic czy od razu wymieniasz?

Subman
0 gwiazdek

Post 4 wrz 2016, o 23:08

Soltys, dziękuję za odpowiedź w tym temacie.
Olej zmieniałem, wymiana nic nie dała. Naprawa nie wchodzi w grę ze względu na koszty. Tu gdzie mieszkam (Islandia) koszt za wymontowanie i diagnozę to 10 tyś zł + koszty związane z naprawą, części itp. Cała naprawa może zamknąć się w kwocie około 15 tyś zł. Mam na oku skrzynie 130.000 km przebiegu za 4tyś. Pozostaje tylko kwestia montażu i jeżeli uda mi się zrobić to we własnym zakresie, mogę sporo zaoszczędzić :)

Subman
0 gwiazdek

Post 12 paź 2016, o 00:02

Witam ponownie.
Z wyminą skrzyni wstrzymałem się, bo chce rozwiązać problem z silnikiem, który jak sądzę może przyczyniać się do złej pracy asb.
O problemie pisałem na SIP, ale temat pozostał bez odpowiedzi. Sprawa wygląda następująco.
W pewnym zakresie obrotów silnik sam wkręca się na obroty. Wygląda to tak, że podczas jazdy, kiedy silnik osiągnie około 2200/2300rpm dalej rozpędza się sam, bez wciskania pedału przyśpieszenia i tak do około 3200/3500rpm. Jak ponownie delikatnie dodam gazu, dosłownie troszeczkę, obrotomierz wędruję do 4500/4700rpm.
Auto diagnozowałem interfejsem BT iCar i pełna wersją programu Torque i innymi darmowymi na androida i żaden nie wykazał jakichkolwiek błędów.Gdzie szukać przyczyny takiego zachowania silnika? Przepustnica? A może czujnik położenia pedału przyśpieszenia?

W miedzy czasie wyczyściłem przepustnicę, ale nic to nie dało.
Tak sobie myślę, że jeżeli silnik sam się wkręca na obroty, to komputer skrzyni odczytuję to tak, że w danej chwili jest potrzeba przyśpieszania i stąd te przeciąganie i zmiana biegów na wysokich obrotach. Kiedy jadę spokojnie i nie przekraczam 2200/2300rpm skrzynia pracuje bez zarzutu.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ