SUBARU rozszczelniona chłodnica dlaczego takie coś?

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
marsubar
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: subaru impreza gc
Polubił: 0
Polubione posty: 0

SUBARU rozszczelniona chłodnica dlaczego takie coś?

Post 23 sie 2016, o 00:10

Witam i pozdrawiam wszystkich :-> .
Ostatnio byłem przy zdarzeniu z awarią przy Subaru ;-( .Mianowicie było coś takiego:doszło do rozszczelnienia chłodnicy cieczy chłodzącej akurat na widoku tj do góry na środku w miejscu łączenia części plastikowej tam gdzie kołnierz zaciśnięty jest z metalową częścią.Miejsce awarii łatwo było zlokalizować bo wyszła w tych miejscach gęsta popielata maź która pojawiła się cholera w chłodnicy jednak skąd ona :wall: ?.
Więc teraz tylko najważniejsze znaleźć przyczynę tego rozszczelnienia i ubytku płynu !!!!! Co było tego powodem?
Właśnie tutaj mam do Was pytanie czy Ktoś miał podobną sytuację?Co mogło się stać i co mogło na to wpłynąć :x ?
Dodam ,że ubyło płynu chłodniczego,po ostudzeniu i dolaniu około 1 litra kontynuacja dojazdu .
Teraz tak:
Płyn nie bulgocze,
olej silnikowy ma dobry poziom i jest poprawny kolor i gęstość.
auto normalnie zapala,mocy nie stracił,
ciśnienie oleju raczej dobre,z rury wydechowej spaliny raczej ok,
stuków nie ma,
Dodam,że stało się to w ulewę więc może różnica temperatury dla nagrzanej chłodnicy nagle oziębianej kałużami?czy może jakieś większe ciśnienie w układzie chłodzenia ale skąd?(może uszczelka),a może termostat zablokowało i był mały obieg?
Takie moje domysły.Posiadam średnie doświadczenie a pasuje to uzdrowić tylko gdzie przyczyna?
Proszę Was o podpowiedzi.Pozdrawiam LOVE FOR SUBARU= :thumb: .

arturj
2 gwiazdki
Auto: Forester SF - był, była impreza gd 2.0 n/a, była na szczęście już nie ma e61, jest Forek sh 2,5

Re: SUBARU rozszczelniona chłodnica dlaczego takie coś?

Post 23 sie 2016, o 06:07

marsubar pisze: Ostatnio byłem przy zdarzeniu z awarią przy Subaru ;-( :thumb: .
O stary, czytałem do kilka razy żeby zrozumieć.
Chłodnica pęka, bo:
jest mechanicznie uszkodzona od zewnątrz;
jest stara i następuje zmęczenie materiału;
masz za duże ciśnienie w ukł chłodzenia spowodowane UPG, lub pękniętą głowicą - sprawdź ostatnie bardzo dokładnie
Sprzedam bandita 1200

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 23 sie 2016, o 09:06

Pęknięcie chłodnicy w tym miejscu to standardowa usterka. Pęka ze starości. Wymień chłodnicę i po temacie

dawid51dd
1 gwiazdka

Post 1 lis 2016, o 10:12

W jakimś obytym warsztacie nie koniecznie Subarowym zrób sobie taki test zawartości gazów w płynie chłodzącym (taki zestaw chemiczny - proste a działa) . Fakt padają te chłodnice ze starości i to by było ok ale miałem taką historię że mi też tak ato chłodnica a to wąż wodny i ciągle dolewałem płynu . To wszystko bardzo rozciągnięte w czasie .Po dłuższym do płynu dostawał się już olej minimalnie ale widocznie i powiększał się ten przyrost ciśnienia w układzie . Powodem była uszczelka pod głowicą - w starych GTkach jest papierowa i nie wytrzymuje próby czasu .

ODPOWIEDZ