Podnoszenie WRXa

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
Mibars
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: WRX '04 wagon
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 0

Podnoszenie WRXa

Post 31 paź 2016, o 00:54

Siema!

Niemal od samego początku po głowie chodzi mi pomysł, by podnieść Wagona do góry. Winter is coming, więc wypadałoby coś w tej materii zrobić :)

Znam ten temat:
http://www.ultimatesubaru.org/forum/top ... za-thread/

No i wiem, że najlepsza droga to założyć kolumny z Forestera XT, uzyskam jakieś 5cm liftu, czyli idealnie, nie za wysoko by jeździł jak GAZik, nie za nisko, by szorować podwoziem na polnej drodze. Mnie by nawet mniejszy lift urządził :) Tylko pozostaje kilka pytań na które nie ma jednoznacznej odpowiedzi, czy trzeba coś zmieniać, czy nie:

-Co z mocowaniem tylnego stabilizatora
-Co z łącznikami przedniego stabilizatora
-Co z mocowaniem wahacza wzdłużnego

No i jak po takim modzie miewają się przeguby?

luki_man
4 gwiazdki
Polubione posty: 2 razy

Re: Podnoszenie WRXa

Post 31 paź 2016, o 19:09

Myślę że przeguby na pewno nie będą zadowolone. Choć sądzę że nie rozlecą się w dramatycznie szybkim tempie. Mój tato ma w foresterze założone zawieszenie ironman i nic kompletnie nie zmieniał w zawiasie poza sprężynami i amorkami. A w zasadzie modyfikacje zrobił poprzedni właściciel i do dziś jeździ. A przeguby do dziś mają się super.
To moje spostrzeżenie odnośnie forka. Nie wiem czy to coś wniesie do tematu ale miałem nie odpartą pokusę podzielenia się z kimś tą sprawą :mrgreen:

NADZIOS
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Impreza wrx. Legacy 2.5 my99
Polubił: 0

Post 31 paź 2016, o 22:52

Moim zdaniem to na pewno trzeba zmienić samochód . Do seryjnego wxr wystarczy dobra płyta pod spód i dobre opony i przez zaspy pójdzie jak czolg .

Mibars
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 1 lis 2016, o 01:23

NADZIOS pisze:Moim zdaniem to na pewno trzeba zmienić samochód.
:lol: Spodziewałem się takich komentarzy :) Jakoś przeglądając nasze forum nie znalazłem jakiś przeróbek w tą stronę, gdy na forach w USA takie konstrukcje się zdarzają :)

Forek mi nie odpowiada. Ogólnie SUVów, crossoverów nie lubię, zaś WRXem już raz przyszorowałem zderzakiem na moim skrócie, a i na polnej drodze z koleinami szoruje podwoziem. Mi się podoba taka koncepcja auta, które i po ulicy pozapiernicza i po polnej drodze pośmiga bez obawy o rozwalenie miski olejowej :)

Własnie - Płyta pod silnik - Czy robi ktoś taką, najlepiej alu, z wycieciami pod spust i filtr oleju?

NADZIOS
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Impreza wrx. Legacy 2.5 my99

Post 1 lis 2016, o 14:06

Jest wersja imprezy outback może z niej zadeptujesz zawieszenie . http://www.google.pl/search?q=imprezy+o ... B#mhpiv=13

Mibars
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 2 lis 2016, o 00:48

Ktoś w okolicy jeździ Imprezą Outback, taka zielona z kremowymi plastikami, na oko wygląda na niemal taką samą wysokość zawieszenia.

Przez to, że było i Legacy i Impreza Outback trudno jest jednoznacznie stwierdzić które części są od czego jak przegląda się amerykańskie fora, ale podejrzewam, że większość tyczy się Legacy.

Chyba na razie pójdę w opcję najprostszą - Kolumny z Forka, jak wyjdą jakieś dziwne kąty to się będę martwił

Yanas
2 gwiazdki
Auto: Subaru Forester 2.0xt
Polubione posty: 2 razy

Post 2 lis 2016, o 10:34

Na kropce kilka miesięcy temu ktoś sprzedawał podniesionego WRX-a i opisywał zmiany w zawiasie.

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 2 lis 2016, o 16:03

Mibars pisze:i po ulicy pozapiernicza i po polnej drodze pośmiga bez obawy
pozapierniczać podniesionym WRX po ulicy "bez obawy"? zależy, jak definiujesz "zapierniczać", ale właściciele WRX bywający na różnych pojeżdżawkach raczej się z tą definicją nie zgodzą. :whistle:

Mibars
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 2 lis 2016, o 22:29

damaz pisze: pozapierniczać podniesionym WRX po ulicy "bez obawy"?

Zobaczymy jak się auto będzie prowadzić - Już inaczej jedzie na wyższym profilu. Oczywiście, że nie będzie jechać identycznie jak teraz, ale nie spodziewam się, żeby nagle auto zaczęło jechać jak ponton.

Najlepsze w tym wszystkim jest to, że to będzie mod odwracalny - Jeśli wyjdzie, że mi to nie odpowiada to będę mógł wrócić do seryjnych sprężyn.

Mibars
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 6 lis 2016, o 18:07

Hej, mam pytanko pomocnicze: Jak bardzo "do niczego" są samopoziomujące amortyzatory z Forestera?

aspen
0 gwiazdek
Auto: Wczesniej Forek Ironman teraz Imprezka WRX :))

Post 7 lis 2016, o 17:35

Mibars pisze:Siema!

Niemal od samego początku po głowie chodzi mi pomysł, by podnieść Wagona do góry. Winter is coming, więc wypadałoby coś w tej materii zrobić :)

Znam ten temat:
http://www.ultimatesubaru.org/forum/top ... za-thread/

No i wiem, że najlepsza droga to założyć kolumny z Forestera XT, uzyskam jakieś 5cm liftu, czyli idealnie, nie za wysoko by jeździł jak GAZik, nie za nisko, by szorować podwoziem na polnej drodze. Mnie by nawet mniejszy lift urządził :) Tylko pozostaje kilka pytań na które nie ma jednoznacznej odpowiedzi, czy trzeba coś zmieniać, czy nie:

-Co z mocowaniem tylnego stabilizatora
-Co z łącznikami przedniego stabilizatora
-Co z mocowaniem wahacza wzdłużnego

No i jak po takim modzie miewają się przeguby?
Cześć
Miałem podliftowanego o ponad 5cm WRXa bugeye'a na oponach AllTerrain i niedawno sprzedalem został mi cały kit razem z oponami jak chcesz pogadać napisz PW pozdrawiam

Mibars
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 17 lis 2016, o 23:54

W wyniku dogadania się z aspen WRX poszedł do góry o 3cm na dystansach zawieszenia, dodając do tego zimówki, które są o ok. 2 cm wyższe, niż moje letnie opony to w sumie WRX stoi ok. 5cm wyżej, niż dotychczas (ciut nierówny podjazd, ale widać o co chodzi):

Obrazek

ODPOWIEDZ