Outback 2,5 przegrzewa sie po wymianie rozrzadu z pompa

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
Rommel
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Outback 2006 2,5 , byl Forester 2010 2,5X
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Outback 2,5 przegrzewa sie po wymianie rozrzadu z pompa

Post 16 lip 2017, o 23:46

Wlasnie przyjechalem z 2 godziny temu od mechanika. Subie na przeglad 120 tys mil dostalo:
-nowe tarcze przód plus klocki z TRW
-nowy rozrzad Gates KP15537XS-2 z pompą
-nowe sworzenie wahaczy, wszystkie gumy, i pomniejsze pierdoly.

Przejechalem 15 kilometrów od mechanika, patrze na deske i rzucilo mi sie w oczy sie sie zagrzał. Rzut oka szybko do Torque na tablecie, 116 stopni! Dojechałem do domu, 118 stopni, zgasiłem. Plynu nie ubyło ze zbiorniczka wyrównawczego. Wróciłem po godzinie, zbiorniczek pusty, w chłodnicy jak odkreciłem pod korek, silnik pokazywał nadal 75 stopni C.

Odpalilem, po chwili doszedl do 95 stopni, wiatraki sie nie zalączyly, zgasilem, poklnalem i wrocilem do domu.

Czy to tylko i wylacznie kwestia odpowietrzenia, czy może też termostat? Bo w Subie czujnik temperatury czy termostat daje sygnal do odpalenia wiatraków? Troche sie wkur*****, nigdy nie mialem w zadnym pojezdzie problemów z przegrzewaniem silnika, nie licze enduro KTMów ugotowanych w lesie, bo tam strzał z korka to norma...

Ktoś, coś? Przyznam szczerze że nie wiem ile tematyka chłodzenia sie różni od motocyklowej, a szczególnie w Subie które czasem potrafi zaskoczyć...

To na pewno nie UPG ani cokolwiek innego, bo ostatnie 8 tys km wskazówka temperatury stała na srodku twardo w miejscu, jak Prezydent stoi na strazy konstytucji :cofee:

Tylko niech ktoś teraz nie napisze że Gates robi kijowe rozrzady, bo zawsze mi sie wydawalo ze w miare dobre? Do poprzedniego Subie taki sam wsadziłem. Zreszta teraz widze że w Polsce stoi za 690 zł, a w Anglii dałem 211 funtów i to w promocji, wszedzie koło 300 f stoi... OCB? Zreszta obecny rozrzad byl w bdb stanie, widac że byl po 60 tys mil wymieniony, za to pompa delikatnie puszczała na termostacie ponoc plyn(ale nie zauwazylem zeby go ubywało, takoż z chłodnicy jak i ze zbiorniczka).

"Non homo sed vero mentula magna minax."

bzikus7
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Legacy MY06 2.0 165KM kombi

Re: Outback 2,5 przegrzewa sie po wymianie rozrzadu z pompa

Post 17 lip 2017, o 07:48

Zobacz czy mechanik podłączył kostki od wiatraków u dołu chłodnicy.

Wysłane z mojego Lenovo K10a40 przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam. Bzikus7.

Rommel
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 17 lip 2017, o 09:12

sa podlączone obie, prawa i lewa, sprawdzilem.

W dalszym ciagu, jesli jade autostrada 90 km/h, to chyba nie powinien sie przegrzewac?

bzikus7
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Legacy MY06 2.0 165KM kombi

Post 17 lip 2017, o 10:51

Wracaj do mechanika. Nie wiem jak w 2.5 ale w 2.0 nie ma problemu z odpowietrzeniem układu. Może termostat się nie otwiera albo pompa do niczego.

Wysłane z mojego Lenovo K10a40 przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam. Bzikus7.

Rommel
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 17 lip 2017, o 11:26

Tak wiem, wieczorem u niego bede, ale rozmawialem z nim, jak przyszedlem to auto bylo odpalone i chodzilo sobie, wiatraki chodzily, wskazowka byla w normie. Pod obciazeniem przy obrotach to tym bardziej chyba powinna pompa wyrabiac, no nie? Po prostu zastanawiam sie czego szukac, zanim mi pol auta rozbierze :)

No z tego co wiem to 2,5 tez nie maja problemu zadnego z chlodzeniem, jak maja to jest to UPG, ale tutaj raczej na pewno nie.

A mechanik dobry jesli o to ktos zapyta, 4 auto mi robi, i nigdy nie trzeba bylo poprawiac, zawsze tez pokazuje czesci ktore wyciagnal i ich stan,

No nic, zobaczymy, w sierpniu Subie ma zrobic 6000 km minimum, wiec musi byc sprawne ;)

Rommel
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 19 lip 2017, o 22:54

zapomnialem napisac, zbadalem dolny wąż od chlodnicy, byl zimny, a wiec podejrzewalem termostat, no i zrobione :-)

ODPOWIEDZ