Olej oraz filtry do 2.0D

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
kamiljb
0 gwiazdek
Auto: Subaru Forester 2.0D MY2010
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Olej oraz filtry do 2.0D

Post 27 lut 2018, o 00:34

Witam,
Kupiłem od poprzedniego właściciela Subaru Forester 2.0D z 2010 roku. Samochód był serwisowany w ASO do roku 2017 (kwiecień) i właśnie w tym miesiącu wymienili blok silnika i zalali olejem Lotos Quazar 5w30 C3 (tak jak było to zawsze). Niedługo będzie rok i przyszła na wymianę podstawowych elementów.
Poprzedni właściciel jeździł około 25000 km / rok. Obecnie pod moimi skrzydłami będzie robił ok 6000 / rok.
I tutaj pytanie - jaki olej wybrać ? Myślałem nad Motulem Eco Clean C2 5w30 który podobno jest najlepszy dla tego silnika.
I jakie filtry ?

Cezar 01
0 gwiazdek
Auto: Subaru Outback Boxer Diesel
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Re: Olej oraz filtry do 2.0D

Post 2 mar 2018, o 20:26

Sprawa jest jednoznaczna. Aby zachować SBD jak najdłużej w dobrej kondycji należy używać wyłącznie oleju klasy C3 i lekości 5W/30 lub 0W/40.
Ja osobiście pierwsze 190 tys. km przejeździłem na Mobil 1 5W/30 ESP ( C2/C3 ) , a w tej chwili jeżdżę na Mobil 1 0W/40 ESP ( C3 )( należy kupować wyłącznie
w zaufanych hurtowniach bowiem na rynku jest dużo olejów sfałszowanych ). Co do Lotosa nie mam zdania , ale jeśli jest odobnej jakości jak paliwo Lotos Dynamic Diesel,
to nie ma się czego obawiać.
Olej klasy C2 ma obniżony wskaźnik lepkości wysokotemperaturowej HTHS co daje wszakże minimalną oszczędność w zużyciu paliwa , ale zdecydowanie negatywnie
odbija się na trwałości układu korbowo-tłokowego , w tym głównie jego łożyskowania , które w przypadku SBD skutkuje uszkodzeniem shortblocka.
Jeśli chodzi o filtr oleju to wyłącznie oryginał Subaru , który i tak kosztuje niewielkie pieniądze ( ok. 45 zł ).
Filtr powietrza , paliwa i pyłkowy klimatyzacji bardzo dobre zamienniki są oryginały Mann'a bądź Knecht / Mahle ( trzeba uważać na podróbki w podejrzanych sklepach )

ODPOWIEDZ