Niedziałający Tempomat

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
fryzjer666
0 gwiazdek
Auto: forester
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Niedziałający Tempomat

Post 6 maja 2018, o 20:52

Hej jak w tytule nie działa tempomat w moim forku 2.0 XT S-TURBO jakie mogą być przyczyny? Pozdrawiam

ewemarkam
4 gwiazdki
Auto: Forester '98 2.0 N/A AT
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 38 razy

Re: Niedziałający Tempomat

Post 6 maja 2018, o 21:15

Z fusów Ci nikt nie wywróży jaki masz dokładnie samochód.

fryzjer666
0 gwiazdek

Post 6 maja 2018, o 21:26

Forester 2.0 XT S-TURBO 2002 rok generalnie po wciśnięciu guzika tempomatu słychać jakieś kliknięcie złe nic się dzieje poza tym!

ewemarkam
4 gwiazdki
Auto: Forester '98 2.0 N/A AT
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 38 razy

Post 6 maja 2018, o 21:37

Z tego co wiem to powinieneś mieć tempomat sterowany podciśnieniem. W układzie jest gruszka która podłączona jest do sterownika, podciśnienia z kolektora oraz linką do przepustnicy. Być może wypięło Ci się po prostu podciśnienie, albo wężyki są już sparciałe. Sprawdź to najpierw. Równie dobrze może być tak samo sparciała membrana w samej już gruszce.

fryzjer666
0 gwiazdek

Post 6 maja 2018, o 21:41

Dzięki jak to ogarnę to napiszę czy to to było!

ata
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Subaru
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 11 razy

Post 6 maja 2018, o 21:53

fryzjer666 pisze: nie działa tempomat w moim forku 2.0 XT S-TURBO jakie mogą być przyczyny?
Uszkodzony silnik tempomatu (często), bywa też że linka zacina się
albo
uszkodzony włącznik (na desce)
albo
uszkodzony sterownik
lub np brak zasilania układu tempomatu (wydaje mi się że ma osobny bezpiecznik).
Oraz np. "ogólna awaria czegokolwiek" sygnalizowana kontrolką Check Engine.
ewemarkam pisze: Z tego co wiem to powinieneś mieć tempomat sterowany podciśnieniem
Wydaje mi się że w tym roczniku może już mieć elektryczny.

fryzjer666
0 gwiazdek

Post 7 maja 2018, o 07:14

Na szczęście check engine nie świeci!

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 7 maja 2018, o 22:45

Ja miałem niewielkie zwarcie na światłach stopu, dla komputera wystarczyło aby nie pozwolić uruchomić tempomatu.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

ata
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Subaru
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 11 razy

Post 7 maja 2018, o 23:04

Wszelkie uszkodzenia w układzie (elektrycznym) hamulca i sprzęgła powodują wyłączenie tempomatu. Nawet jeśli nie zapala się "Check Engine" to błąd zostanie zapisany. Większość kierowców nie zdaje sobie sprawy że te przełączniki i czujniki podpięte pod pedały sprzęgła i hamulca (raczej w nowszych modelach) nie są tylko włącznikami żarówek ale są też używane przez układy odpowiedzialne za bezpieczeństwo. Tempomat jest bardzo fajnym testem na to czy coś się nie dzieje np z włącznikiem świateł stop (który w nowych autach ma więcej niż jeden styk) - to znaczy wkurza użytkownika (bo nie działa) i zmusza do sprawdzenia stanu technicznego pojazdu. Zapewne nie takie było zamierzenie twórców systemu (albo: nie tylko takie), ale z praktyki wiem że działa! Prawie tak dobrze działa na kierowców jak zapalona/migająca kontrolka zużycia okładzin hamulcowych (piszczący czujnik mechaniczny olewają, zawsze można dać radio głośniej).

W przypadku starszego układu (podciśnieniowego) też mamy do czynienia z pewnego rodzaju "darmową diagnostyką". Bo o ile słabe działanie wspomagania hamulca można przegapić (znam dziesiątki przykładów), to brak działania tempomatu jest odczuwalny zawsze. Nie działa i już, znaczy coś się zepsuło - gorzej z wytłumaczeniem posiadaczowi auta że do wymiany nie jest "bulgulator od tempomatu" tylko połowa elementów gumowych w dolocie ...

fryzjer666
0 gwiazdek

Post 9 maja 2018, o 07:45

U mnie jest automatyczna skrzynia nie wiem czy ma to jakieś znaczenie?

ODPOWIEDZ