"Ciężka dupa" w Foresterze po wymianie amortyzatorów
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Re: "Ciężka dupa" w Foresterze po wymianie amortyzatorów
So What!, naprawdę zgłupiałem... to musiał być SLS, bo sprężynka była cieniutka jak najmniejszy palec u dłoni. Może przez to, że amorek jest ciut grubszy i ciut dłuższy, to zdołali jakoś ukryć zbiorniczek w środku.
Jedna dygresyjka jeszcze.
Po założeniu haka do forka, tył zauważalnie siadł... Ważył ze 30kg
Po założeniu haka do forka, tył zauważalnie siadł... Ważył ze 30kg
Dolce far niente 

- cyqan
- 5 gwiazdek
- Auto: była Impreza, jest Evo, jest ok
- Polubił: 0
- Polubione posty: 4 razy
Za chude coś te Wasze samopoziomujące amory!
Raczej szukałbym czegoś takiego jak pokazał So What
Raczej szukałbym czegoś takiego jak pokazał So What
Dupa siądzie jak już wykończysz sprężyny, ew. obniży się tył minimalnie.morgan pisze: - Czy to znaczy że mogę mieć np sprawne amorki samopoziomujące i mimo to nisko dupkę?!
Dzięki Fido i So Wath
Rzeczywiście sporo jest tam informacji.
Ja po dzisiejszym "badaniu" forka wiem tyle:
- moje amorki to KYB Excel-G
- moje sprężyny mają 12,5 mm grubości - czy to są oryginałki od wolnego ssaka MY06?
- forek z przodu ma 425mm a z tyłu 385mm (od osi do błotnika) czyli przód nawet się łapie w normie a tył sporo poniżej.
Tak jak pisałem jestem z okolic Torunia, czy ktoś mi doradzi, czy w tym rejonie jest jakiś "magik" od Subaru i będzie wiedział jakie sprężyny dobrać i jak je profesjonalnie wymienić? Jak nie toś mignę do 4T do W-wy.
Rzeczywiście sporo jest tam informacji.
Ja po dzisiejszym "badaniu" forka wiem tyle:
- moje amorki to KYB Excel-G
- moje sprężyny mają 12,5 mm grubości - czy to są oryginałki od wolnego ssaka MY06?
- forek z przodu ma 425mm a z tyłu 385mm (od osi do błotnika) czyli przód nawet się łapie w normie a tył sporo poniżej.
Tak jak pisałem jestem z okolic Torunia, czy ktoś mi doradzi, czy w tym rejonie jest jakiś "magik" od Subaru i będzie wiedział jakie sprężyny dobrać i jak je profesjonalnie wymienić? Jak nie toś mignę do 4T do W-wy.
morgan, tu masz jeszcze jeden temat o amorkach w Forku
http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?f=3&t=5560

Czarownica prawdę Ci powie :D
koledzy zmieniłem amorki z tyłu i lifczyłem na to że będzie ok niestety dupsko dalej siedzi czy oprócz springów trzeba coś jeszcze wymienić bo od pewnego mechanika usłyszałem o pewnych podładkach (że nie tylko amor i spring). Może ktoś potwierdzić ?
- malak
- 0 gwiazdek
- Auto: Forek Turbo, Hondy, Toyota rwd
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Jak zalozysz odpowiedni amor i sprezyne to bedzie wysoko bez "podkladek" (normalnie)
RedlineGarage.pl
Ja zmienialem padniete SLSy na zestaw chyba z Mysiadła, sprezyna + zwykly amorek KYB. Stoi fabrycznie wysoko, tylko jest ciut twardszy. Dla mnie super i juz ponad dwa lata sie z tym bujam i jest caly czas tak samo wysoko z tylu.
Pozdrawiam - wszystkich z mijanych po drodze su
Poszukuję - ciekawych pomysłów na iOS /Android
Rozumiem ale wymieniali wyłacznie sprężynę i amora ? nic więcej ???
Dostalem komplet - amor jakis standardowy KYB do forka bez SLSow oraz podobno specjalnie dobierana sprezyna do tego amorka, tam przeciez nic wiecej nie ma. Dziala to - jak dla mnie - wysmienicie. Auto jest twardsze od serii moze troszke, nie dobija podczas przejazdudu przez jakies dziurska, a nawet jak zapakuje na pake 100kg, to nie widac zeby tyl siadal. Wymienialem ja sam i juz dwa latka hula. Temat SLS ow walkowany czesto - jak zakladasz zwykly amor, to sprezyna musi byc inna niz ta do SLSow, inaczej auto bedzie tyl mialo klapnięty.
Pozdrawiam - wszystkich z mijanych po drodze su
Witam,
wiem że temat jest z 2010 roku ale dla mnie to świeżynka.
Właśnie dziś wymieniłem amortyzatory z tyłu (tak specjalnie na plejady) - mechanik uprzedzał że może coś być nie tak ale go nie posłuchałem. I stało się. Mój forester pięknie patrzy w górę swym ryjkiem.
Wiem już że miałem amortyzatory samopoziomujące a kupiłem i założyłem zwykłe. Czytam w poście że może tak być tylko trzeba zmienić jeszcze sprężyny. Proszę więc kolegów i koleżanki o pomoc i podpowiedź jakie sprężyny kupić - ile zwojów? jaka twardość? a może długość. Sprawa nagli bo jutro sobota a w połowie tygodnia święto.
Z góry dziękuję i czekam na info,
wiem że temat jest z 2010 roku ale dla mnie to świeżynka.
Właśnie dziś wymieniłem amortyzatory z tyłu (tak specjalnie na plejady) - mechanik uprzedzał że może coś być nie tak ale go nie posłuchałem. I stało się. Mój forester pięknie patrzy w górę swym ryjkiem.
Wiem już że miałem amortyzatory samopoziomujące a kupiłem i założyłem zwykłe. Czytam w poście że może tak być tylko trzeba zmienić jeszcze sprężyny. Proszę więc kolegów i koleżanki o pomoc i podpowiedź jakie sprężyny kupić - ile zwojów? jaka twardość? a może długość. Sprawa nagli bo jutro sobota a w połowie tygodnia święto.
Z góry dziękuję i czekam na info,
"Każdy dobry uczynek będzie słusznie ukarany"
"Kto miał się wystraszyć, to się wystraszył. Kto miał się ześwinić, to się ześwinił"
"Kto miał się wystraszyć, to się wystraszył. Kto miał się ześwinić, to się ześwinił"
thx
Szkoda że kolega NIedziwiadek tak daleko :(
Będę szukał jutro / dziś sprężyn
Jeszcze raz dziękuję.
Szkoda że kolega NIedziwiadek tak daleko :(
Będę szukał jutro / dziś sprężyn
Jeszcze raz dziękuję.
-
fudżisubo;)
- 2 gwiazdki
- Auto: Forester S turbo MY-01
- Polubił: 2 razy
- Polubione posty: 0
Też jestem po wymianie amorów i sprężyn oraz osłon i odboje z tyłu wrzuciłem taki zestaw który zawiera:
- 2 amortyzatory Kayaba Excel-G
- 2 sprężyny. Kayaba K-Flex i dupa poszła wysoko także wymień sobie sprężyny i po problemie.
- 2 amortyzatory Kayaba Excel-G
- 2 sprężyny. Kayaba K-Flex i dupa poszła wysoko także wymień sobie sprężyny i po problemie.