Dzień dobry,
Mam prośbę o pomoc w identyfikacji problemu.
Samochód: Subaru Forester SJ IV rok produkcji 11.2012. Przebieg 347tyś km ( licznik). Silnik FB20 z 2016, przebieg 27tyś km.
Po wymianie silnika zalałem olejem 5w50 ( taki olej używałem w poprzednim silniku).
Po uruchomieniu silnika pojawia się błąd P0013. Podmieniłem:
- czujniki położenia wałka rozrządu,
- zawór olejowy wałka rozrządu.
Silnik na postoju pracuję równo, a po dodaniu gazu brak dławienia. Podczas jazdy dławi się i bardzo szarpie.
Zastanawiam się czy trzeba programować ECU ( jest z 2012r, EA1M202K), silnik przyjechał kompletny:
- wiązka
- wszystkie czujniki,
- przepustnica,
- cewki
- świece ( wyglądają jak nowe)
- itp itd
Dwa braki to sprężarka klimatyzacji i alternator.
Prośba o pomoc w identyfikacji problemu P0013, po wymianie silnika.
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Błąd P0013 jest "elektryczny", teoretycznie może go powodować niewłaściwa kalibracja ECU ale w życiu i widziałem tylko jeden taki przypadek, i to w Oplu więc tego no ... raczej nie.
Normalnie P0013 to zapchany zawór sterujący VVT (w tym przypadku bank 1 - ten gdzie jest cylinder1). Nie jakieś uszkodzenie kabla/wtyczki/cewki, bo na to jest osobny błąd. Ogólnie (w każdym samochodzie) błąd ten wyskakuje jeśli ECU spodziewa się zmiany kąta wyprzedzenia zaworów o ileś tam, a zmiana nie nastąpi albo jest poza oczekiwanym zakresem.
Przeprogramowanie ECU? raczej nie, ale z tego co pamiętam dla VVT jest procedura re-learn i jestem prawie pewny że trzeba ją uruchomić. Nie wiem jak, dla mnie wszystkie silniki i komputery powyżej EJ20/25 są za nowe
Dla jaj podmienił bym czujnik spalania stukowego, nawet bez przykręcenia we właściwe miejsce (może być dowolna nagwintowana dziura w bloku). Że niby bez sensu? OK, ale ten akurat czujnik potrafi robić "dziwne uszkodzenia".
Normalnie P0013 to zapchany zawór sterujący VVT (w tym przypadku bank 1 - ten gdzie jest cylinder1). Nie jakieś uszkodzenie kabla/wtyczki/cewki, bo na to jest osobny błąd. Ogólnie (w każdym samochodzie) błąd ten wyskakuje jeśli ECU spodziewa się zmiany kąta wyprzedzenia zaworów o ileś tam, a zmiana nie nastąpi albo jest poza oczekiwanym zakresem.
Przeprogramowanie ECU? raczej nie, ale z tego co pamiętam dla VVT jest procedura re-learn i jestem prawie pewny że trzeba ją uruchomić. Nie wiem jak, dla mnie wszystkie silniki i komputery powyżej EJ20/25 są za nowe
Dla jaj podmienił bym czujnik spalania stukowego, nawet bez przykręcenia we właściwe miejsce (może być dowolna nagwintowana dziura w bloku). Że niby bez sensu? OK, ale ten akurat czujnik potrafi robić "dziwne uszkodzenia".
- Użytkownicy, którzy polubili ten post :
- MUrsus (28 wrz 2024, o 07:27)
- MUrsus
- 0 gwiazdek
- Auto: Subaru Forester MY13 2.0i Platinum Navi, LR D2 TD5 :)
- Polubił: 1 raz
- Polubione posty: 0
Dziękuję za odpowiedź, problem rozwiązany.
Silnik kupiłem w pełnej kompetencji ( z wyjątkiem alternatora i sprężarki klimatyzacji). Okazało się że wiązka ma inne "zaszycie" zaworów.
W "starej" na złączu B21 sygnał jest na pinach solenoida:
- ssącym LH 12, RH 23
- wydechowym LH 17, RH 46
- masa na 47 z czterech zaworów
W "nowej" na złączu B21sygnał jest na pinach solenoida:
- ssącym LH 12, RH 23
- masa na ssącym LH 13, RH 24; Wydechowym LH 5, RH 47
Dobrze się sprawdził interfejs Maxiecu.
Silnik kupiłem w pełnej kompetencji ( z wyjątkiem alternatora i sprężarki klimatyzacji). Okazało się że wiązka ma inne "zaszycie" zaworów.
W "starej" na złączu B21 sygnał jest na pinach solenoida:
- ssącym LH 12, RH 23
- masa na 47 z czterech zaworów
W "nowej" na złączu B21sygnał jest na pinach solenoida:
- ssącym LH 12, RH 23
- masa na ssącym LH 13, RH 24; Wydechowym LH 5, RH 47
Dobrze się sprawdził interfejs Maxiecu.