Metaliczne brzęczenie

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
biedronek
0 gwiazdek
Auto: Subaru Impreza 2.0
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Metaliczne brzęczenie

Post 17 lis 2008, o 20:01

Moja imprezka wydaje dziwny dźwięk (jak w temacie), dzieje się to głównie na zimnym silniku podczas dodawania gazu, np po zmianie biegu gdy puszczam sprzęgło i daje gaz, wtedy słychać to brzęczenie, trwa to dosłownie moment i zaraz przestaje, zmieniam następny bieg i to samo. Proszę o pomoc, co to może być?

pawka35
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: legacy MY 96 kombi

Re: Metaliczne brzęczenie

Post 17 lis 2008, o 20:17

Zacznij od najprostszych rzeczy-sprawdz osłony na wydechu,bardzo często lubia wkurzac :mrgreen:
PAWKA

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 17 lis 2008, o 20:59

pawka35 pisze: sprawdz osłony na wydechu

a potem połączenia poszczególnych części wydechu

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 17 lis 2008, o 21:03

Ja stawiam na osłony :D

BartekT
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Legacy

Post 18 lis 2008, o 10:20

sam tłumik też może być, popukaj w puszkę, czy wnętrzności się nie telepią.

biedronek
0 gwiazdek
Auto: Subaru Impreza 2.0

Post 24 lis 2008, o 00:08

Dzięki za odpowiedzi, sprawdzę ten wydech i zobaczymy.

Żemol
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Impreza Classic`96 / Forester `99

Post 27 lis 2008, o 21:49

Przed trzema dniami miałem to samo, spadło troszki śniegu, wiec bez dłuższego zastanowienia wziąłem kluczyki i wybrałem się polatać po śliskim, co zaowocowało zerwaniem wieszaka tłumika i obluzowaniem osłon zapobiegających nagrzewaniu się budy i elementów podwozia. Dźwięczało podobnie jak u ciebie, podczas zmiany biegów, na wysokich obrotach itp wizyta w warsztacie zajmującym się spawaniem tłumików załatwiła sprawę.
...zaś dnia ósmego, stworzył Awd i ubrał Ją w szatę SexownąTajemnicząintrygującą...
Obrazek
"Moim zdaniem to niczego nie jestem pewien, jednak widok Gwiazd sprawia, iż zaczynam marzyć" — Vincent van Gogh

Tasior_Miedziak
4 gwiazdki
Auto: Czarny karawan na gnojówkę

Post 24 gru 2008, o 14:57

No u mnie jest podobne metaliczne brzeczenie. Najlepiej je slychac przy dodawaniu gazu na trojce w okolicach 3200 rpm. Potem ustaje. Bylem w serwisie, jezdzilem i pokazywalem. Potwierdzili, ze slychac, ale nie dali rady. Wydech obejrzeli caly i nic podejrzanego nie znaleziono. No i tak jezdze z tym brzeczeniem. Wkurza mnie to, ale nic nie moge poki co zrobic :-|

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 28 gru 2008, o 13:57

Tasior_Miedziak, Ty zdaje się zmieniałeś backboxa na przelotowy? Wymień cały wydech i brzęczenie powinno ustąpić. :whistle:
czarne jest piękne...

Tasior_Miedziak
4 gwiazdki
Auto: Czarny karawan na gnojówkę

Post 30 gru 2008, o 11:52

Pewnie tak bedzie jak mowisz. Tyle, ze irytuje mnie, ze serwis nie potrafi zlikwidowac glupiego brzeczenia. No chyba ze brzeczy cos wewnatrz rury. Na jakims spocie kropkowym zebralo sie nas kilku lascicieli 2.5XT. Wychodzi na to, ze jest to typowa przypadlosc w przypadku 2.5XT.

Co do mojego back-box'a, to istotnie zapialem juz na Forka H&S, ale go zdjalem predko. Byl bardzo glosny dla mnie. Od tego czasu slyszlaem i jezdzilem Forkami z roznymi wydechami. Jedynym na prawdę cichym, ktory jestem w stanie zaakceptowac to back-box Prodrive. Szukam uzywanego w dobrej cenie. No i seryjny wydech z STI MY05-06 podobno tez by sie nadal, ale nie mialem okazji jeszcze posluchac.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 30 gru 2008, o 12:15

Tasior_Miedziak :arrow: PW
czarne jest piękne...

ODPOWIEDZ