Metaliczne brzęczenie
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Metaliczne brzęczenie
Moja imprezka wydaje dziwny dźwięk (jak w temacie), dzieje się to głównie na zimnym silniku podczas dodawania gazu, np po zmianie biegu gdy puszczam sprzęgło i daje gaz, wtedy słychać to brzęczenie, trwa to dosłownie moment i zaraz przestaje, zmieniam następny bieg i to samo. Proszę o pomoc, co to może być?
Re: Metaliczne brzęczenie
Zacznij od najprostszych rzeczy-sprawdz osłony na wydechu,bardzo często lubia wkurzac 

PAWKA
pawka35 pisze: sprawdz osłony na wydechu
a potem połączenia poszczególnych części wydechu
sam tłumik też może być, popukaj w puszkę, czy wnętrzności się nie telepią.
- Żemol
- 4 gwiazdki
- Auto: Impreza Classic`96 / Forester `99
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Przed trzema dniami miałem to samo, spadło troszki śniegu, wiec bez dłuższego zastanowienia wziąłem kluczyki i wybrałem się polatać po śliskim, co zaowocowało zerwaniem wieszaka tłumika i obluzowaniem osłon zapobiegających nagrzewaniu się budy i elementów podwozia. Dźwięczało podobnie jak u ciebie, podczas zmiany biegów, na wysokich obrotach itp wizyta w warsztacie zajmującym się spawaniem tłumików załatwiła sprawę.
...zaś dnia ósmego, stworzył Awd i ubrał Ją w szatę SexownąTajemnicząintrygującą...

"Moim zdaniem to niczego nie jestem pewien, jednak widok Gwiazd sprawia, iż zaczynam marzyć" — Vincent van Gogh

"Moim zdaniem to niczego nie jestem pewien, jednak widok Gwiazd sprawia, iż zaczynam marzyć" — Vincent van Gogh
-
Tasior_Miedziak
- 4 gwiazdki
- Auto: Czarny karawan na gnojówkę
No u mnie jest podobne metaliczne brzeczenie. Najlepiej je slychac przy dodawaniu gazu na trojce w okolicach 3200 rpm. Potem ustaje. Bylem w serwisie, jezdzilem i pokazywalem. Potwierdzili, ze slychac, ale nie dali rady. Wydech obejrzeli caly i nic podejrzanego nie znaleziono. No i tak jezdze z tym brzeczeniem. Wkurza mnie to, ale nic nie moge poki co zrobic 

Tasior_Miedziak, Ty zdaje się zmieniałeś backboxa na przelotowy? Wymień cały wydech i brzęczenie powinno ustąpić. 

czarne jest piękne...
-
Tasior_Miedziak
- 4 gwiazdki
- Auto: Czarny karawan na gnojówkę
Pewnie tak bedzie jak mowisz. Tyle, ze irytuje mnie, ze serwis nie potrafi zlikwidowac glupiego brzeczenia. No chyba ze brzeczy cos wewnatrz rury. Na jakims spocie kropkowym zebralo sie nas kilku lascicieli 2.5XT. Wychodzi na to, ze jest to typowa przypadlosc w przypadku 2.5XT.
Co do mojego back-box'a, to istotnie zapialem juz na Forka H&S, ale go zdjalem predko. Byl bardzo glosny dla mnie. Od tego czasu slyszlaem i jezdzilem Forkami z roznymi wydechami. Jedynym na prawdę cichym, ktory jestem w stanie zaakceptowac to back-box Prodrive. Szukam uzywanego w dobrej cenie. No i seryjny wydech z STI MY05-06 podobno tez by sie nadal, ale nie mialem okazji jeszcze posluchac.
Co do mojego back-box'a, to istotnie zapialem juz na Forka H&S, ale go zdjalem predko. Byl bardzo glosny dla mnie. Od tego czasu slyszlaem i jezdzilem Forkami z roznymi wydechami. Jedynym na prawdę cichym, ktory jestem w stanie zaakceptowac to back-box Prodrive. Szukam uzywanego w dobrej cenie. No i seryjny wydech z STI MY05-06 podobno tez by sie nadal, ale nie mialem okazji jeszcze posluchac.