klima jak działa

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Azrael
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 3 razy

Re: klima jak działa

Post 10 sty 2009, o 22:55

Godlik pisze: Który rocznik/model?

2.0 RA MY07

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 10 sty 2009, o 22:57

Gal pisze: To dokładnie to samo "remedium" co w Subaru - centralne nawiewy "do siebie i do góry".
Żeby je można było jeszcze bardziej do góry (a nie na wprost) ustawić - byłoby lepiej.
Gal pisze: Wstyd przyznać, ale w Renault tak jest.
W Mercedesie mnie kierownik opeerował jak próbowałem coś regulować - i miał rację.
Chyba zatem "podrążę" temat wiatraczka

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 10 sty 2009, o 23:08

Godlik pisze: Chyba zatem "podrążę" temat wiatraczka
Ja nie jestem przekonany, że "wiatraczek" rozwiąże problem - wygląda na to, że "skośni" uznali, że "środkiem ma dmuchać zimne" i tego nie zmienisz.
Swoim pasażerom (nie rodzinie) tłumaczę, że "wiatraczek rozwiązałby problem" jak się skarżą. ;-)
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

liwit
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: A6 vel Odi
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 0

Post 11 sty 2009, o 00:09

vibek, jest temat dla Ciebie :evilgrin: :giggle:
- Bagażnik nigdy nie jest wystarczająco duży /by Bilex/

Gump
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Spec + Legacy i wszystko cacy
Polubił: 29 razy
Polubione posty: 85 razy

Post 11 sty 2009, o 08:37

Ja również na początku nie wiedziałem co i jak z tą klimą , trzeba trochę poeksperymentować i jest okey .Teraz już nie mam problemów i wiem co i jak widocznie tak ma być ,nie przeszkadza mi to zupełnie .Zresztą tak jestem zajęty jazdą że klima najmniej mnie interesuje :mrgreen:
Legio Patria Nostra

"Jeżeli myślisz, że jesteś mężczyzną, boś spłodził syna, posadził drzewo i wybudował dom, to jesteś w błędzie. Spróbuj przebiec
Rzeźnika "

sebek
1 gwiazdka
Auto: Subaru Forester S-Turbo 20th Anniversary

Post 11 sty 2009, o 14:40

no dobra w takim razie w zimę jak jej używać
w instrukcji pisze ze co jakiś czas trzeba włączyć aby wymusić obieg czynnika chłodzącego
czy wystarczy ze włączę ją np raz w tygodniu na 15 minut ?
ostatnio było grubo poniżej zera i szyby mi nie parowały, powietrzna na dworze samo w sobie było mocno wysuszone
teraz na pewno zaczną jak będzie plus minus 2 stopnie i chlapa na ulicy

dodam jeszcze jedno pytanie (szkoda zakładać nowy temat)
mam podgrzewaną szybę przednią, w okolicach wycieraczek są takie paski podobne jak na szybie tylnej
czy to oznacza ze szyba przednia jest ogrzewana elektrycznie właśnie w tym miejscu, czy w całości a tam tylko są jakieś specjalne mocniejsze grzałki do odmrażania wycieraczek ?

pytam też bo będę wymieniał szybę przednią, mam już trochę zużytą poza tym jest pęknięta (poza polem widzenia)
pytałem już o cenę i znalazłem za 340 bez i 1200 z ogrzewaniem

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 11 sty 2009, o 14:53

sebek pisze: czy wystarczy ze włączę ją np raz w tygodniu na 15 minut ?
W zupełności.
sebek pisze: czy to oznacza ze szyba przednia jest ogrzewana elektrycznie właśnie w tym miejscu, czy w całości a tam tylko są jakieś specjalne mocniejsze grzałki do odmrażania wycieraczek ?
Grzałki wycieraczek.
Włącza się je oddzielnym przyciskiem (przynajmniej w OBK).
Ja się o tym dowiedziałem po roku użytkowania samochodu. :-d
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 11 sty 2009, o 16:35

sebek pisze: czy to oznacza ze szyba przednia jest ogrzewana elektrycznie właśnie w tym miejscu, czy w całości a tam tylko są jakieś specjalne mocniejsze grzałki do odmrażania wycieraczek ?
Tak. A dodatkowo powinny Ci odmrażać lusterka. Czas dzialania koło 15 min. Tak mam we Forku.
A denerwujące jest to, że trzba pamiętać co chwilę o włączniu; piszę to w kontekście lusterek, ponieważ przy mocno padającym mokrym śniegu wycieraczki i tak okleją sie lodośniegiem. 2 lata temu przerabiałem to na odcinku Włochy - Polska... :wall: :wall: :wall:
Dolce far niente ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 11 sty 2009, o 19:19

FUX pisze:
Tak. A dodatkowo powinny Ci odmrażać lusterka. Czas dzialania koło 15 min. Tak mam we Forku.
A denerwujące jest to, że trzba pamiętać co chwilę o włączniu; piszę to w kontekście lusterek, ponieważ przy mocno padającym mokrym śniegu wycieraczki i tak okleją sie lodośniegiem. 2 lata temu przerabiałem to na odcinku Włochy - Polska... :wall: :wall: :wall:
A to już zależy w jakim roczniku. W starszych ogrzewanie lusterek włącza się chyba z ogrzewaniem tylnej szyby (przynajmniej w moim forku tak jest)

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 sty 2009, o 21:31

Konto usunięte pisze: A to już zależy w jakim roczniku. W starszych ogrzewanie lusterek włącza się chyba z ogrzewaniem tylnej szyby (przynajmniej w moim forku tak jest)
W Legacy '04 też tak jest

sebek
1 gwiazdka
Auto: Subaru Forester S-Turbo 20th Anniversary

Post 11 sty 2009, o 22:22

ze lusterka są ogrzewane to też się pokapowałem
ale nie wybadałem który przełącznik je włącza
zwrócę na to uwagę w najbliższym czasie
teraz temp jest koło 0oC to sie zacznie chlapa i zaparowane szyby :)

jmiciuk
2 gwiazdki
Auto: Narazie jezdzę rowerem :)

Post 11 sty 2009, o 22:28

Apropo klimatyzacji - to nie jest tak ze ona itak zalaczy sie dopiero jak bedzie mialo chlodzic ? Klima chodzi nawet jak grzeje ?
Jak ustawicie "auto" to czy z czasem zmniejsza sie Wam poziom dmuchawy do 1 czy tylko do 2 ? Bo u mnie zostaje na 2 co mnie wnerwia bo ja lubi miec nawiew na 1 a przy auto u mnie sie nieda. Mam cos zepsute, to normalne czy poprostu musze dluzesz czekac ?

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 sty 2009, o 22:37

jmiciuk pisze:Apropo klimatyzacji - to nie jest tak ze ona itak zalaczy sie dopiero jak bedzie mialo chlodzic ? Klima chodzi nawet jak grzeje ?
Jak ustawicie "auto" to czy z czasem zmniejsza sie Wam poziom dmuchawy do 1 czy tylko do 2 ? Bo u mnie zostaje na 2 co mnie wnerwia bo ja lubi miec nawiew na 1 a przy auto u mnie sie nieda. Mam cos zepsute, to normalne czy poprostu musze dluzesz czekac ?
A w jakim samochodzie?

tadeklodz
2 gwiazdki
Auto: forester my09

Post 11 sty 2009, o 22:39

w Foresterz MY09 też jeden włącznik załącza lusterka przednią i tylnią szybę.Mogli to rozdzielić

jmiciuk
2 gwiazdki
Auto: Narazie jezdzę rowerem :)

Post 11 sty 2009, o 23:32

Godlik pisze:
jmiciuk pisze:Apropo klimatyzacji - to nie jest tak ze ona itak zalaczy sie dopiero jak bedzie mialo chlodzic ? Klima chodzi nawet jak grzeje ?
A w jakim samochodzie?
W subaru :)
Forester 02 my03 2.0 XT

ODPOWIEDZ