AWD - czyli napęd na 2 koła ...
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Re: AWD - czyli napęd na 2 koła ...
Widzisz brahu, TERZO zazdrosny 

Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty – dla szybkich kierowców. Colin McRae
cyqan, widziałem, w ostatnim czasie szukałem wszystkiego o LSD i szczerze mówiąc mało jest informacji.
Tutaj dość dobrze jest pokazane w "praktyce":
Link: http://www.youtube.com/watch?v=rWkTkfrkv44
Tutaj dość dobrze jest pokazane w "praktyce":
Link: http://www.youtube.com/watch?v=rWkTkfrkv44
Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty – dla szybkich kierowców. Colin McRae
Bokiem do przodubooSTi pisze:No czekamy na raport. Jak tam wlta?

Myślałem/obawiałem się, że zrobi się driftowóz ale jest bardzo miło.
Jak trzeba to smaruje boczurem, a jak nie, to pomaga w zakrętach i nie robi strat w napędzie na wyjściach.
Zmieniła się znacznie charakterystyka prowadzenia ale na duży plus, tylko teraz trzeba to wyczuć i wykorzystać,
bo jeszcze do końca nie ogarniałem tematu

Ciężko opisywać te subiektywne odczucia z prowadzenia, ale wszystko się jakby usztywniło i prowadzenie jest takie bardziej agresywne

To elegancko! Ciekawi mnie, jakie będziesz miał odczucia na szutrze/śniegu?
brahu, sam jestem ciekaw.
Dedukuję, że powinno być ok, ewentualnie może za bardzo driftować niż potrzeba, ale wyjdzie w praniu.
Natomiast gdyby przód był poszperowany to już mogłoby być nieciekawie na wejściu w zakręt, a ciekawie a wyjściu z niego
Dedukuję, że powinno być ok, ewentualnie może za bardzo driftować niż potrzeba, ale wyjdzie w praniu.
Natomiast gdyby przód był poszperowany to już mogłoby być nieciekawie na wejściu w zakręt, a ciekawie a wyjściu z niego

Z tym zaszperowaniem przodu, to jest interesujące, bo mogłoby to przynieść lepszy efekt od większego spięcia centralnej visco, przy otwartym przodzie hmm no ciekawe, ciekawe
Mniej więcej taki, bo tu jest przód i tyłbrahu pisze:Z tym zaszperowaniem przodu, to jest interesujące, bo mogłoby to przynieść lepszy efekt od większego spięcia centralnej visco, przy otwartym przodzie hmm no ciekawe, ciekawe

Link: http://www.youtube.com/watch?v=61ymQF1AFWA
na czas to to nie było..
to jest zdaje się gpruszko z kropki 

"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna
no tylko to otwarte są 

"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna
Wiedzą ludzie co dobre 

To może teraz sobie pogawożymy o przednich szperach ...
Czyli co mamy do wyboru, suretrack, helical i płytka.
W 5MT chyba helical i płytka do wyboru.
Plusy, minusy ...
Helical wydaje się być rozsądny ... czy to jest ala torsen ? booSTiiiiiiiiiii ?
A może jednak to upalanka za słabe i zaraz będzie brakować i może lepiej od razu z rubej rury płytkę ?
I teraz pytanie na ile ustawić taką płytkę żeby nie przesadzić ?
50-60 Nm ?
No słucham Was mili Państwo

Czyli co mamy do wyboru, suretrack, helical i płytka.
W 5MT chyba helical i płytka do wyboru.
Plusy, minusy ...
Helical wydaje się być rozsądny ... czy to jest ala torsen ? booSTiiiiiiiiiii ?
A może jednak to upalanka za słabe i zaraz będzie brakować i może lepiej od razu z rubej rury płytkę ?
I teraz pytanie na ile ustawić taką płytkę żeby nie przesadzić ?

50-60 Nm ?
No słucham Was mili Państwo

- cyqan
- 5 gwiazdek
- Auto: była Impreza, jest Evo, jest ok
- Polubił: 0
- Polubione posty: 4 razy
W takim tempie do końca roku założysz temat strockera 2,2, remapu, wzmacnianych półosi, redukcji masy, wypasionych hamulców.....
Obyś na końcu tej krucjaty nie natrafił na znak:

Czyli to: http://farm5.staticflickr.com/4112/5183 ... 6b75_z.jpg

Obyś na końcu tej krucjaty nie natrafił na znak:

Czyli to: http://farm5.staticflickr.com/4112/5183 ... 6b75_z.jpg

Takie paździerze można objechać serią
Bo nie szpery, a technika zrobią z Ciebie zawodnika
Rozliczymy się 11 stycznia o ile starczy odwagi, by stanąć do boju
Poza tym to ma być tylko luźna, nięzobowiązująca dyskusja

Bo nie szpery, a technika zrobią z Ciebie zawodnika

Rozliczymy się 11 stycznia o ile starczy odwagi, by stanąć do boju

Poza tym to ma być tylko luźna, nięzobowiązująca dyskusja

ryjeks, nie ma tak prosto.. jak helical (i nie tylko), to są jeszcze 3 odmiany - 1-way, 1,5-way, 2-way
I dopiero teraz robi się ciekawie 

W płytce też są różne ale "standardem" jest 1,5 way więc dedukuję, że i w helicalu tak by było optymalnie.
Nakręcam dla Eatera świeże pożywienie na najbliższą rundę
Czy takie menu odpowiada, szare też lubi ?
Nakręcam dla Eatera świeże pożywienie na najbliższą rundę

Czy takie menu odpowiada, szare też lubi ?

gustuje w starszych (jak wołowina wolnodojrzewająca
), ale taka świeżonka też ujdzie 

- cyqan
- 5 gwiazdek
- Auto: była Impreza, jest Evo, jest ok
- Polubił: 0
- Polubione posty: 4 razy
Czyli odpowiedź jest intuicyjna. Płytka 1,5 way
PS. Zgrywusy z Was
PS. Zgrywusy z Was

Helical czyli torsen, tam nie ma X-way, bo to działa w obie strony tak samo czyli 2-way.
Torsenów było kilka typów, najważniejsze: bez spięcia wstępnego i ze spięcięm (bardziej do wyczynu naszego). Ten bez spięcia zachowuje się tak, że jeśli jedno koło ma zero przyczepności to drugie i tak nie pojedzie, bo mnoży 0 Nm * współczynnik torsena = 0 Nm (hamulec pomaga wygenerować Nm do pomnożenia). Naturalnie ten ze spięciem zawsze coś szperuje.
Pytanie odnośnie płytek, czy 1,5/2way nie będzie przeszkadzać przy hamowaniu i z przodem coś się będzie działo niedobrego? Bo to, że na gazie ma szperować to oczywista oczywistość.
Torsenów było kilka typów, najważniejsze: bez spięcia wstępnego i ze spięcięm (bardziej do wyczynu naszego). Ten bez spięcia zachowuje się tak, że jeśli jedno koło ma zero przyczepności to drugie i tak nie pojedzie, bo mnoży 0 Nm * współczynnik torsena = 0 Nm (hamulec pomaga wygenerować Nm do pomnożenia). Naturalnie ten ze spięciem zawsze coś szperuje.
Pytanie odnośnie płytek, czy 1,5/2way nie będzie przeszkadzać przy hamowaniu i z przodem coś się będzie działo niedobrego? Bo to, że na gazie ma szperować to oczywista oczywistość.
booSTi, jeździł Audi do niedawna więc o torsenach wie wszystko i nie tylko
a to czy nie będzie przeszkadzać przy hamowaniu i z przodem będzie się dziać, to więcej niż pewne ale przecież ma być rajdóffka, więc no problem tylko ogień
Na pewno kiere z rąk będzie rwać

Na pewno kiere z rąk będzie rwać

ryjeks pisze: Rozliczymy się 11 stycznia o ile starczy odwagi, by stanąć do boju

No z tym hamowaniem to nie jest takie oczywiste. Bo, przy napędzaniu to wiemy, że koło z mniejszą przyczepnością będzie nam buksować i nigdzie nie pojedziemy, chyba że mamy szperę, która wyrówna prędkości obrotowe kół i przekaże napęd na koło bardziej przyczepne.
Załóżmy hamowanie lewym kołem na lodzie i prawym na asfalcie (dyfer przedni otwarty). Koło lewe się zablokuje, a koło prawe będzie efektywnie hamować, zacznie obracać samochód zgodnie z zegarkiem. A co jeśli mamy dyfer przedni ze szperą 1,5/2-way? Szpera będzie wyrównywać prędkość kół i co? Odblokuje lewe koło spod hamulca? Dohamuje prawe koło do zera? Ustabilizuje samochód, czy może wręcz odwrotnie? Nie wiem...
Załóżmy hamowanie lewym kołem na lodzie i prawym na asfalcie (dyfer przedni otwarty). Koło lewe się zablokuje, a koło prawe będzie efektywnie hamować, zacznie obracać samochód zgodnie z zegarkiem. A co jeśli mamy dyfer przedni ze szperą 1,5/2-way? Szpera będzie wyrównywać prędkość kół i co? Odblokuje lewe koło spod hamulca? Dohamuje prawe koło do zera? Ustabilizuje samochód, czy może wręcz odwrotnie? Nie wiem...
No właśnie z przodem to się głównie rozchodzi chyba o to, żeby nie przesadzić ze spięciem, żeby za bardzo nei pluł przodem
A jak przykładawo temat był rozwiązany w A-grupie lub w WRC ?
Wiem, że inne skrzynie itd. ale jakoś to poszperowan być musiało.
Bo poszperowane było to bardzo mocno, przynajmniej patrząc na filmiki takie odnoszę wrażenie.

A jak przykładawo temat był rozwiązany w A-grupie lub w WRC ?
Wiem, że inne skrzynie itd. ale jakoś to poszperowan być musiało.
Bo poszperowane było to bardzo mocno, przynajmniej patrząc na filmiki takie odnoszę wrażenie.