hamulunek - prowizorka na jakiś czas
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Re: hamulunek - prowizorka na jakiś czas
No tak, tylko bardzo możliwe, że dokładnie ta sama tarcza która robi za oryginał w ASO, na rynku jest dostępna za powiedzmy 50% tego co w ASO.
gootek, po prostu poszukaj i popytaj poza ASO.
gootek, po prostu poszukaj i popytaj poza ASO.
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
15 kkm to jest być albo nie być dla zużycia jednego i minimum w połowie drugiego kompletu tarczChloru pisze:po prostu zrobią 15 kkm mniej.

Chyba powinieneś dodać jedno zero?jarmaj pisze:15 kkm to jest być albo nie być dla zużycia jednego i minimum w połowie drugiego kompletu tarcz
Ja w tej chwili na pierwszych tarczach zrobiłem 104 tys. km moim autem, i myślę że jeszcze bym trochę pojeździł, bo nie biją w ogóle, tylko boję się, że się przetrą kiedyś na wylot. Dlatego myślę o wymianie.
Tak czy siak, zanim poszukam na rynku nowych tarcz, muszę zdjąć koło i pomierzyć rozmiar tej tarczy.
Mam inną wielkość, niż w popularniejszym 5-drzwiowym Pajero. I chyba tez inną niż w poprzedniej generacji Pajero 3-drzwiowego. Więc najlepiej będzie jeśli się upewnię.
To jest urok nietypowego auta

Ale z drugiej strony - przez dwa lata nigdy w Polsce nie widziałem takiego samego

- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 199 razy
Wtrące swoje 3 grosze.
Pierwsze tarcze wystarczyły mi na 43kkm, podczas gdy klocki (subarowskie) kończyły się zazwyczaj po 14kkm. Po zamontowaniu zestawu Ferodo i przejechaniu 17kkm, klocki są zużyte w połowie, a tarcze kończą żywot
Pierwsze tarcze wystarczyły mi na 43kkm, podczas gdy klocki (subarowskie) kończyły się zazwyczaj po 14kkm. Po zamontowaniu zestawu Ferodo i przejechaniu 17kkm, klocki są zużyte w połowie, a tarcze kończą żywot

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 247 razy
- Polubione posty: 528 razy
jarmaj pisze: 15 kkm to jest być albo nie być dla zużycia jednego i minimum w połowie drugiego kompletu tarcz![]()
Obniżyłeś loty czy co ? Liczyłem na opowieść o trzecim komplecie

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
Eeee nie, ale przyznaję, opinia jest mocno subiektywnagootek pisze:Chyba powinieneś dodać jedno zero?jarmaj pisze:15 kkm to jest być albo nie być dla zużycia jednego i minimum w połowie drugiego kompletu tarcz

Chloru, hamulce są dla softcore'ów

- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 247 razy
- Polubione posty: 528 razy
jarmaj pisze: Chloru, hamulce są dla softcore'ów![]()
Bez przesady... czasami przydają się aby autem rzucić

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Jarmaj,jarmaj pisze:Eeee nie, ale przyznaję, opinia jest mocno subiektywna
Ty sobie zamontuj jakiś solidny hamulec na wale napędowym, jak w Tatrze czy jakimś Kamazie...
bo na tych hamulcach tarczowych - zbankrutujesz

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
ale te oryginalne tez maja z tym problem zdaje sie. Bylo duzo o bijacych OEM tarczach w Legacy np.Azrael pisze: "bije tak że nie da się hamować'.
Mi zaczely tluc tarcze w Wisni. Jako, ze wygladaja na niezbyt zuzyte zastanawiam sie czy nie sprobowac sztuczki z przetoczeniem (?)
-
MISIEK062006
- 2 gwiazdki
- Auto: IMPREZA WRX
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
ostatnio widziałem tarcze wiercone i kilka osób sobie chwaliło a klocki ferodo jak dobrze pamiętam klocki 580zł a jedna tarcza 630zł współczuje
Nie oglądaj cen BBK, bo łez Ci zabraknie na współczucie ;)))MISIEK062006 pisze: ostatnio widziałem tarcze wiercone i kilka osób sobie chwaliło a klocki ferodo jak dobrze pamiętam klocki 580zł a jedna tarcza 630zł współczuje
Być może jestem skrzywiony, ale jak widzę NIPPARTS, JC, JAPANPARTS to mam jakieś takie dziwne uczucie, że ktoś mi chce sprzedać gówno w kolorowym pudełku. A potem kupuję, bo oczywiście niczego innego w sklepie nie ma albo cenę ma taką, że w trzech ruchach podwoiłbym wartość swojego strucla u kresu życia, zakładam i za rok dowiaduję się, że moje odczucia były prawidłowe ;)gootek pisze: Oryginalna tarcza kosztuje w ASO około 700 zł, a zamiennik NIPPARTS (też oferowany przez ASO) około 100 zł.
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
Widzisz, w tym wątku była dyskusja o tarczach, które sam sprzedawca określił jako syf, a które kosztowały 360 zł/kpl.ky pisze:Być może jestem skrzywiony, ale jak widzę NIPPARTS, JC, JAPANPARTS to mam jakieś takie dziwne uczucie, że ktoś mi chce sprzedać gówno w kolorowym pudełku. A potem kupuję, bo oczywiście niczego innego w sklepie nie ma albo cenę ma taką, że w trzech ruchach podwoiłbym wartość swojego strucla u kresu życia, zakładam i za rok dowiaduję się, że moje odczucia były prawidłowe ;)gootek pisze: Oryginalna tarcza kosztuje w ASO około 700 zł, a zamiennik NIPPARTS (też oferowany przez ASO) około 100 zł.
r.
Mnie oferują w autoryzowanym serwisie możliwość założenia tarcz za 200 zł/kpl (średnica 290mm, wentylowane) i twierdzą, że mają dobre doświadczenia klientów, którzy już na takich jeżdżą.
Ja sobie zdaję sprawę, że to i tak jest w pewnym stopniu loteria i wyjdzie w praktyce jak będzie.
Sporo czynników składa się na faktyczny efekt.
Przemyślałem sprawę od różnych stron i ostatecznie zdecydowałem się na tarcze za 880 zł/kpl.
Jutro jadę je założyć.
Nie ukrywam, że sam uważam to za finansową fanaberię.
Bo naprawdę nie sądzę, aby okazały się 4 razy lepsze od tych tanich.
Ale mam przynajmniej nadzieję, że to będzie dobre doświadczenie, a nie klapa.

-
jarmaj
- 6 gwiazdek
Wiesz, też trzeba pamiętać, kto i do czego te tarcze kupuje. Jeżeli ktoś jeździ delikatnie, wolno, albo nawet jeszcze wolniej (czyli okołoprzepisowo), to wystarczy cokolwiek i szkoda przepłacać.
W miarę podnoszenia dynamiki jazdy potrzeby rosną. W którym miejscu potrzeb się znajduję, to każdy musi sobie sam powiedzieć.
Dla przykładu, całkiem nowe seryjne klocki STI zakończyły u mnie żywot po 3-4 tygodniach jazdy (ok 1-1,5 tyś km). Tylko po mieście.
Czy to znaczy, że są kompletnie do niczego? Nie, może u kogoś dają radę. Różne są potrzeby.
W miarę podnoszenia dynamiki jazdy potrzeby rosną. W którym miejscu potrzeb się znajduję, to każdy musi sobie sam powiedzieć.
Dla przykładu, całkiem nowe seryjne klocki STI zakończyły u mnie żywot po 3-4 tygodniach jazdy (ok 1-1,5 tyś km). Tylko po mieście.

Czy to znaczy, że są kompletnie do niczego? Nie, może u kogoś dają radę. Różne są potrzeby.
To oczywiście prawda.jarmaj pisze:Różne są potrzeby.
Różne też są możliwości zaspakajania potrzeb.
Gdy zgramy te dwie sprawy to jest super.

Mój traktor nie jest najlepszym sprzętem do ekspresowego zakatowywania hamulców.

-
MISIEK062006
- 2 gwiazdki
- Auto: IMPREZA WRX
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
powiedz jak nowe hankle jaka firma i czy zatrzymują autogootek pisze:To oczywiście prawda.jarmaj pisze:Różne są potrzeby.
Różne też są możliwości zaspakajania potrzeb.
Gdy zgramy te dwie sprawy to jest super.
![]()
Mój traktor nie jest najlepszym sprzętem do ekspresowego zakatowywania hamulców.
MAły masz już komplet
Daj znać jakie wrażenia 

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
Piter 35, jeszcze nie. Tarcze od tego gościa co nie chce być pomarańczowy
przyjdą jutro. Jeszcze tylko przewody od niuńka (jak będą pasowały) i zacznę ten mix katować 

Kiedyś miałem żonę... teraz mam Subaru 

A płyn hamulcowy zmieniasz
Tak się pytam bo nie znam się czy trzeba zmieniać

Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
Piter 35, jak zmieni przewody to ciężko mu będzie bez płynu....
Azrael pisze: Piter 35, jak zmieni przewody to ciężko mu będzie bez płynu....
Można płyn spuścić do wiaderka i wlać z powrotem... ;)

411KM @ 575Nm
Będę hardcorem i nie zmienię 

Kiedyś miałem żonę... teraz mam Subaru 

Ha ha prześmiewcy
chodziło mi czy trzeba jakiś specialny
Mały przechodzimy na PW
Bo tu się ze mnie śmieją

Mały przechodzimy na PW

Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
Azrael pisze: Prezerwatywy po użyciu też odkładasz na później?
Nie, daję jej na pamiątkę

411KM @ 575Nm