Malowanie zacisków ....na różowo
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
Re: Malowanie docisków
Regeneracja zacisków to przeważnie wymiana gumek (uszczelek). Nie ma sensu wymieniać tłoczków jeśli nie są skorodowane...
Chloru, należy czytać ze zrozumieniem ,w mieście nie wyczuł tego ani Remek ani nikt dopiero przy określonych warunkach wylazło i pewnie jak by tego nie było dalej by nikt nie był świadom i psuł swoje auto
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" 

- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 247 razy
- Polubione posty: 528 razy
burat, jasssssneeee....
Przypieprzasz się dla zasady. Jeżeli to oznacza niezauważalne symptomy problemu to rozumiem, że silnik remontujemy jak resztki panewek wypadają z wydechu?
Alan, Alan, Alan! pisze: Hamowało zdecydowanie gorzej niż w grudniu i subiektywnie gorzej niż wiśnia.
Przypieprzasz się dla zasady. Jeżeli to oznacza niezauważalne symptomy problemu to rozumiem, że silnik remontujemy jak resztki panewek wypadają z wydechu?
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
a chociażby tu, 2 post na 1 stronie to chyba znany warsztat, nieprawdażChloru pisze:Marlena, kto Ci napisał, że w 99% przypadków zmieniasz tłoczki na nowe? Chętnie zobaczę taki cytat z tego forum.

- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Godlik, właśnie to staram się przekazać od samego początku. Koszt zestawu naprawczego to pewnie ~150 PLN i jak już zdejmujemy zacisk, żeby go pomalować porządnie to jest to kwota pomijalna. Dlatego inne rozwiązania nazwałem wprost i dalej tak uważam. 

- Chloru
- 6 gwiazdek
Marlena, taaa.... las krzyży, pokaż go to palcem. Usuwamy tłoczki do malowania, potem te same tłoczki wsadzamy z powrotem na miejsce. Chociaż co ja się będę kłoćił ... mówiłaś, że wiesz jak wygląda i jak działa tłoczek hamulcowy.... 

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
gdybyś czytał, to byś przeczytał, że Marta zakładała, że klocki są twardsze. I w sumie słusznie, bo od tamtych są albo twardsze albo gorsze (z jakiegoś powodu zostały polecone DS2500 na początku). Jak pisała nie musi się na tym znać, po to właśnie płacimy ekstra, żeby wiedzieć, że będzie obsłużone w sposób prawidłowy.Chloru pisze: Alan, Alan, Alan!, czyli jednak były pewne oznaki niebanglania
Trasy jakimi się poruszamy znasz i wiesz jak hamujemy (ja zużyłem 1.5kpl klocków przez 4 lata). Zwróć uwagę, że tu jest klasyczny fakap z tym, że subaru nie hamuje i musisz kupić coś za pierdyliard (dlatego tu pojawiła się ta sprawa). Zupełnie nie zwracając uwagi na to, że to auto nigdy nie będzie upalane - nie hamuje i już.
Jak się okazało, było to znacznie gorsze rozwiązanie niż pasztetowy OEM za 400, z którym nie byłoby żadnego problemu.
Chloru, nie chce mi się i nie mam siły bo widzę ,że nie mamy o czym rozmawiać. Według ciebie każdy powinien mieć magistra z mechaniki bo to przeca oczywiste ,że nie można tylko być kierowcą bez upalania. Jak napisałem możesz mówić co chcesz ale jesteś teraz po prostu śmieszny lub kłócisz się dla zasady ,żeby twoje było zawsze na wierzchu więc proszę dla mnie EOT bo powtarzasz w kółko to samo
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" 

- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
Z tego co widzę w swoich zapiskach poprzeglądowych to nawet mniej... Moim zdaniem malowanie zacisków najlepiej zrobić przy okazji jakiegoś przeglądu, kiedy i tak mechanik powinien zajrzeć do hamulców. To pewnie kwestia zostawienia samochodu na dzień-dwa dłużej.Chloru pisze: Godlik, właśnie to staram się przekazać od samego początku. Koszt zestawu naprawczego to pewnie ~150 PLN i jak już zdejmujemy zacisk, żeby go pomalować porządnie to jest to kwota pomijalna. Dlatego inne rozwiązania nazwałem wprost i dalej tak uważam.
Sam się do tego przymierzałem, ale... jednak mi się nie chce

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
ten cytat to sobie wyrwałeś z kontekstuChloru pisze: Jeżeli to oznacza niezauważalne symptomy problemu to rozumiem,

a jeżeli mamy iść w atomy to mi się nie chce, bo w zasadzie to my płacimy.
Chloru, no patrz jednak się da bez zdejmowania http://www.autocentrum.pl/awc/dzienniki ... wych-8514/ pierwszy lepszy przykład.
Po co robić sobie pod górkę zdejmować zaciski, wyjmować tłoczki, uszczelki, uzupełniać płyn hamulcowy - bo pewnie trafi go szlag, odpowietrzać hamulce skoro można pomalować szybko, ładnie i skutecznie
Może przy zdjętym trafię w 1 zakamarek więcej ale co mi to da tak naprawdę
A no tak, to ze auto 2 dni będzie stało a przy malowaniu "po marleńskiemu" pojadę po 4 godzinach
Po co robić sobie pod górkę zdejmować zaciski, wyjmować tłoczki, uszczelki, uzupełniać płyn hamulcowy - bo pewnie trafi go szlag, odpowietrzać hamulce skoro można pomalować szybko, ładnie i skutecznie

A no tak, to ze auto 2 dni będzie stało a przy malowaniu "po marleńskiemu" pojadę po 4 godzinach

- Chloru
- 6 gwiazdek
Alan, Alan, Alan!, można też zakładać majtki przez głowę jak mam wątpliwości co do hamulca to je weryfikuję w innym warsztacie. Dla mnie moje bezpieczeństwo jest jednak trochę ważniejsze niż "założenie, że to klocki są twardsze". Masz rację - Wy płacicie, Wasza sprawa.
burat, kolejny argument osobisty. Proponuję zluzować warkoczyk. Jeszcze raz Ci powtórzę: zakład zjebał. Dodam od siebie: dziwi mnie fakt, że musiało minąć 4 miesiące zanim dwójka kumatych użytkowników to zauważyła.
Marlena, to w którym wymieniałem tłoczek to miało z 16. To które mam teraz ma 11. W momencie zakupu było 9 letnie, dokładnie jak Twój Forek. Co to ma do rzeczy? Zmieniła się zasada działania tłoczka hamulcowego w międzyczasie?
burat, kolejny argument osobisty. Proponuję zluzować warkoczyk. Jeszcze raz Ci powtórzę: zakład zjebał. Dodam od siebie: dziwi mnie fakt, że musiało minąć 4 miesiące zanim dwójka kumatych użytkowników to zauważyła.
Marlena, to w którym wymieniałem tłoczek to miało z 16. To które mam teraz ma 11. W momencie zakupu było 9 letnie, dokładnie jak Twój Forek. Co to ma do rzeczy? Zmieniła się zasada działania tłoczka hamulcowego w międzyczasie?
wiesz, części nie są dożywotnie jak gwarancja na H&SChloru pisze:

Zupełnie nie rozumiem tego wątku...
Więc postanowiłem napisać coś mądrego:
Do Forestera XT polecam tarcze Brembo (zwykłe) i klocki DS2500. Różnica znaczna i wyczuwalna przy jeździe w mieście. O!
Może być taka fachowa uwaga?
Nie wiem czy na temat, bo mi się nie chciało całego wątku czytać a Godlik mówił, że ten jest teraz popularny...

Do Forestera XT polecam tarcze Brembo (zwykłe) i klocki DS2500. Różnica znaczna i wyczuwalna przy jeździe w mieście. O!
Może być taka fachowa uwaga?

Nie wiem czy na temat, bo mi się nie chciało całego wątku czytać a Godlik mówił, że ten jest teraz popularny...

Death ain't nothin' but a heartbeat away...
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
to niech Cię przestanie dziwić, nie każdy prowadzi życie takie jak Ty.Chloru pisze: dziwi mnie fakt, że musiało minąć 4 miesiące zanim dwójka kumatych użytkowników to zauważyła.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
Bilex,

lub tarcze EBC. Też zwykłeBilex pisze: Brembo (zwykłe) i klocki DS2500

- Chloru
- 6 gwiazdek
Marlena, widzę, że zmieniłaś linię obrony. Ja nie pisałem, że się nie da. Na tych zdjęciach niewiele widać, poza tyn, że gość wysmarował na czerwono także dzwon tarczy i szpilki z tyłu
To czy zostało to zrobione ładnie i skutecznie możesz ocenić jak obejrzysz tę robotę z bliska po paru miesiącach.
Co do czasu operacji: w warsztacie taka operacja nie zajmie więcej niż 4 godziny a będzie zrobiona poprawnie. Co do minusów całej operacji:
1. malowanie w piaskownicy
2. czyszczenie zacisku szczotką na wiertarce - spore ryzyko uszkodzenia przewodu hamulcowego.
3. cały syf zdjęty z zacisku i okolic trafia na części ruchome hamulca. Jakie to może mieć efekty, spójrz na tarcze Marty. To jest właśnie efekt niedokładnego czyszczenia zacisku hamulcowego.

Co do czasu operacji: w warsztacie taka operacja nie zajmie więcej niż 4 godziny a będzie zrobiona poprawnie. Co do minusów całej operacji:
2. czyszczenie zacisku szczotką na wiertarce - spore ryzyko uszkodzenia przewodu hamulcowego.
3. cały syf zdjęty z zacisku i okolic trafia na części ruchome hamulca. Jakie to może mieć efekty, spójrz na tarcze Marty. To jest właśnie efekt niedokładnego czyszczenia zacisku hamulcowego.
Ale czemu polecacie zestawy tarcz i klocków jak Marlena pytała jak pomalować zaciski?
Ja tu widzę niezły burdel

Ja tu widzę niezły burdel

Marcin
-_-
-_-
- Chloru
- 6 gwiazdek
Marlena pisze: wiesz, części nie są dożywotnie jak gwarancja na H&Samortyzacja Chloru, amortyzacja
![]()
Proponuję więc co drugą wymianę oleju zmienić panewki. W końcu nie są wieczne

Alan, Alan, Alan! pisze: to niech Cię przestanie dziwić, nie każdy prowadzi życie takie jak Ty.
Niestety nie doszedłem jeszcze do bezrefleksyjnego etapu płacę i wymagam.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
Wszyscy się dali wrobić i zajęli się hamulcami, jak Marlena pyta jak pomalować docisk
A więc tłumaczę - trzeba oddzielić skrzynię od silnika i wyjąć docisk, położyć na stół i pomalować...
O zasadność owego nie wnikam
Uprzedzając pytanie - czy da się to zrobić na aucie? Tak. Wszystko się da, dopóki ktoś Ci nie powie, że się nie da

O zasadność owego nie wnikam

Uprzedzając pytanie - czy da się to zrobić na aucie? Tak. Wszystko się da, dopóki ktoś Ci nie powie, że się nie da

Marcin
-_-
-_-
TERZO, zacisk

czyścić można spokojnie, tylko uważać co się robi a nie szarżować jak dzikus tą szczotką
a przed syfem z zacisku można zabezpieczyć klocki i tarcze, potem przedmuchać i będzie
i założę się, ze po paru miesiącach nie będziesz w stanie odróżnić jakim sposobem był pomalowany zacisk
dla chcącego nie ma rzeczy niemożliwych
ale widać w dalszym ciągu próbujesz udowodnić, że kobieta /w dodatku blondynka/ nie może zrobić dobrze czegokolwiek, co związane jest z samochodem

bo malował sprajem a ja polecę pędzelkiem, cieniutkim i będzie pomalowane dokładnie tam, gdzie ma byćChloru pisze:Marlena, Na tych zdjęciach niewiele widać, poza tyn, że gość wysmarował na czerwono także dzwon tarczy i szpilki z tyłuTo czy zostało to zrobione ładnie i skutecznie możesz ocenić jak obejrzysz tę robotę z bliska po paru miesiącach.

czyścić można spokojnie, tylko uważać co się robi a nie szarżować jak dzikus tą szczotką

a przed syfem z zacisku można zabezpieczyć klocki i tarcze, potem przedmuchać i będzie

i założę się, ze po paru miesiącach nie będziesz w stanie odróżnić jakim sposobem był pomalowany zacisk

dla chcącego nie ma rzeczy niemożliwych

ale widać w dalszym ciągu próbujesz udowodnić, że kobieta /w dodatku blondynka/ nie może zrobić dobrze czegokolwiek, co związane jest z samochodem

mój Forek ma nowy silnik, więc jeszcze po nocach nie śnią mi się panewkiChloru pisze:Marlena pisze: wiesz, części nie są dożywotnie jak gwarancja na H&Samortyzacja Chloru, amortyzacja
![]()
Proponuję więc co drugą wymianę oleju zmienić panewki. W końcu nie są wieczne![]()

normalnie wątek trendy
z wypiekami na twarzy, z paczką czipsów i browarkiem w dłoni - się pięknie czyta
czyli jak zrobić z igły widły
lud chce igrzysk - lud chce krwi, a na końcu pokażemy kciukiem kogo wrzucić do lwów

z wypiekami na twarzy, z paczką czipsów i browarkiem w dłoni - się pięknie czyta
czyli jak zrobić z igły widły

lud chce igrzysk - lud chce krwi, a na końcu pokażemy kciukiem kogo wrzucić do lwów

"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
Się wziął i rozwinął
Marlena, potraktuj najpierw zaciski chemią do czyszczenia z pyłu klockowego, przemyj dokładnie karcherem, potem doczyść druciakiem uważając na gumki, odtłuść i pomaluj
Zrób fotorelację i przegląd po 500km czy są sprawne i jak wyglądają. Podziel się z nami na forum wnioskami czy to była dobra droga czy zła 

Marlena, potraktuj najpierw zaciski chemią do czyszczenia z pyłu klockowego, przemyj dokładnie karcherem, potem doczyść druciakiem uważając na gumki, odtłuść i pomaluj

Marcin
-_-
-_-