Kupuje forestera czyli dylematy początkującego
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Re: Kupuje forestera czyli dylematy początkującego
Gisek, no ale co masz na myśli konkretnie? Czy się zmieści dziecko i 2 dorosłych? 

- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 310 razy
- Polubione posty: 60 razy
Najbardziej pasuje słynna odpowiedź: "To zależy"Konto usunięte pisze: Gisek, no ale co masz na myśli konkretnie?

Konto usunięte chodzi mi o to czy Leśnik jest autem wartym rozważenia w przypadku, gdy trzeba spakować się z trzecim członkiem rodziny na weekendowy tudzież dłuższy wyjazd (wózek, pieluchy manele własne, wanienki, kocyki etc.) :)
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
No ale co Twoim zdaniem stoi na przeszkodzie? Widziałeś to auto na żywo, jego bagażnik? Wszystko zależy od tego ile bierzesz dodatkowych maneli. Na wyjazd weekendowy ja się mieszczę z trójką dzieci. A kolega So What! to na dwutygodniowe wakacje z dwójką dzieci pakuje się do rolety. Wszystko zależy od tego jak bardzo jesteś w stanie spacyfikować swoją kobietę, żeby nie brała całego pokoju dziecięcego ze sobąGisek pisze:Konto usunięte chodzi mi o to czy Leśnik jest autem wartym rozważenia w przypadku, gdy trzeba spakować się z trzecim członkiem rodziny na weekendowy tudzież dłuższy wyjazd (wózek, pieluchy manele własne, wanienki, kocyki etc.) :)

Kiedyś na weekendowy wypad mieściliśmy się do malucha i byliśmy szczęśliwi. A dziś biegamy z miarką i sprawdzamy czy nam się łóżeczko zmieści i potem i tak nam źle, że za mało miejsca

Widzisz auta nie miałem okazji "na żywca" zobaczyć, a pytam się bo będę chciał i musiał zmienić auto, którym obecnie z żoną jeździmy na coś, co bardziej przypomina "rodzinne auto". Obecnie poruszamy się (proszę bez uszczypliwości) Kijanką Pro Ceed, która wcale jakaś mała nie jest, ale na dłuższą metę nie wyobrażam sobie jej jako rodzinnego pojazdu. Subaru od zawsze mnie interesowało, szwagier ma turbodziadka po przeróbkach, teścia namówiłem na "lanosa" STi, pomyślałem, czemu my mielibyśmy o Subaru nie pomyśleć. Padło na Leśnika:)Konto usunięte pisze:No ale co Twoim zdaniem stoi na przeszkodzie? Widziałeś to auto na żywo, jego bagażnik? Wszystko zależy od tego ile bierzesz dodatkowych maneli. Na wyjazd weekendowy ja się mieszczę z trójką dzieci. A kolega So What! to na dwutygodniowe wakacje z dwójką dzieci pakuje się do rolety. Wszystko zależy od tego jak bardzo jesteś w stanie spacyfikować swoją kobietę, żeby nie brała całego pokoju dziecięcego ze sobąGisek pisze:Konto usunięte chodzi mi o to czy Leśnik jest autem wartym rozważenia w przypadku, gdy trzeba spakować się z trzecim członkiem rodziny na weekendowy tudzież dłuższy wyjazd (wózek, pieluchy manele własne, wanienki, kocyki etc.) :)![]()
Kiedyś na weekendowy wypad mieściliśmy się do malucha i byliśmy szczęśliwi. A dziś biegamy z miarką i sprawdzamy czy nam się łóżeczko zmieści i potem i tak nam źle, że za mało miejsca
wanienki???Gisek pisze: (wózek, pieluchy manele własne, wanienki, kocyki etc.) :)

- Bagażnik nigdy nie jest wystarczająco duży /by Bilex/
liwit pisze:wanienki???Gisek pisze: (wózek, pieluchy manele własne, wanienki, kocyki etc.) :)
No

Zdziwiona raczej, ale żeby wanienki wozićGisek pisze:liwit pisze:wanienki???Gisek pisze: (wózek, pieluchy manele własne, wanienki, kocyki etc.) :)
NoMam w pogotowiu wanienkę dla malucha specjalnie na wyjazd:) Zdzwiwiony
?

To zapewne pierwsze dziecko, potem to już się dzieci pod kranem myje ... chociaż ja przy pierwszym byłam już na etapie drugiego

- Bagażnik nigdy nie jest wystarczająco duży /by Bilex/
Liwit mała pomyłka z mojej strony, przepraszam:-) No pierwsze pierwsze, a w zasadzie pierwsza:-) Znajomi pakują manele i jakoś jeżdżą peugeotem 206, ja jakoś nie mam takich ciągot o wolę czymś większym się przemieszczać. Stąd moje zapytanie:-)
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 310 razy
- Polubione posty: 60 razy
Pozostaje Ci zatem samemu sprawdzić, czy bagażnik w Forku zaspokoi Wasze potrzeby.Gisek pisze:Liwit mała pomyłka z mojej strony, przepraszam:-) No pierwsze pierwsze, a w zasadzie pierwsza:-) Znajomi pakują manele i jakoś jeżdżą peugeotem 206, ja jakoś nie mam takich ciągot o wolę czymś większym się przemieszczać. Stąd moje zapytanie:-)
Gisek pisze: Obecnie poruszamy się (proszę bez uszczypliwości) Kijanką Pro Ceed, która wcale jakaś mała nie jest, ale na dłuższą metę nie wyobrażam sobie jej jako rodzinnego pojazdu.
no to Forester nie wchodzi w rachube w Waszym przypadku bo jedyna jego przewaga będą dodatkowe drzwi i kwadratowy tył, poza tym może byc nawet ciaśniej
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
ech, Ci kielczanie. Śkoda Kija ... na nich
Tu Subaru sprzedajemy
Gisek, nie myślałeś o Legacy/Outback? duże to i w sumie mało pali (2.5l), a z przebiegiem 200kkm potrafi wyglądać jak 2 latek po dziadku.

Tu Subaru sprzedajemy

Gisek, nie myślałeś o Legacy/Outback? duże to i w sumie mało pali (2.5l), a z przebiegiem 200kkm potrafi wyglądać jak 2 latek po dziadku.
Na dłuższe wyjazdy wrzucaj box na dach. I WSZYSTKO wchodzi.
U mnie: dwójka dzieci ze sporą różnicą wieku (zapomnij o wspólnych zabawkach) plus żona z nastawieniem: 'nie po to jadę autem (zamiast lecieć - przyp. własny), żebym teraz się ograniczała'. Ostatnio: dwa tygodnie, dwie strefy klimatyczne (ciuchy od kąpielówek po kalosze i ciepłą kurtkę), wózek, rowerek, lodówka turystyczna, namiot, 4 śpiwory, karimaty, itp itd...
Trochę pokombinowania przy pakowaniu.
Ale jeśli kombi-auta Cię zepsuły, to trochę będziesz się przyzwyczajał. Mi w każdym razie to zajęło to trochę czasu.
U mnie: dwójka dzieci ze sporą różnicą wieku (zapomnij o wspólnych zabawkach) plus żona z nastawieniem: 'nie po to jadę autem (zamiast lecieć - przyp. własny), żebym teraz się ograniczała'. Ostatnio: dwa tygodnie, dwie strefy klimatyczne (ciuchy od kąpielówek po kalosze i ciepłą kurtkę), wózek, rowerek, lodówka turystyczna, namiot, 4 śpiwory, karimaty, itp itd...
Trochę pokombinowania przy pakowaniu.
Ale jeśli kombi-auta Cię zepsuły, to trochę będziesz się przyzwyczajał. Mi w każdym razie to zajęło to trochę czasu.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Dobrze gada. W środku w forku jest nieco luźniej niż w imprezie. Chcecie wygody, bierzcie coś większego. Forek nie jest dla ciepłych kluskówesilon pisze:Gisek pisze: Obecnie poruszamy się (proszę bez uszczypliwości) Kijanką Pro Ceed, która wcale jakaś mała nie jest, ale na dłuższą metę nie wyobrażam sobie jej jako rodzinnego pojazdu.
no to Forester nie wchodzi w rachube w Waszym przypadku bo jedyna jego przewaga będą dodatkowe drzwi i kwadratowy tył, poza tym może byc nawet ciaśniej

Konto usunięte pisze: Forek nie jest dla ciepłych klusków
ładniej bym tego nie powiedział

edit: no może dodałbym że forek turbo:)
remek pisze: Tu Subaru sprzedajemy
Subaru sie najpierw kupuje a potem mieści się w nim wszystko cotrzeba

prawda jest taka, że Forek z zewnątrz obiecuje więcej przestrzenii w środku niz jest naprawde i jeżeli kryterium wyboru jest pakowność to trzeba sobie jasno powiedziec, że to kompakt kombi lekko podniesiony, inaczej będzie płacz i rozczarowanie

instrukcja podejmowania decyzji o kupowaniu forka by sie przydała:
pkt 1 :pojeździć na lewym po asfalcie
pkt 2: pojeździć na lewym po drodze gruntowej
pkt 3: pojeździć na lewym i nie próbować siadać z tyłu

pkt4 : zapłacić

Ostatnio zmieniony 5 paź 2010, o 15:01 przez esilon, łącznie zmieniany 2 razy.
liwit pisze: To zapewne pierwsze dziecko, potem to już się dzieci pod kranem myje ... chociaż ja przy pierwszym byłam już na etapie drugiego![]()
Nie dobra mamusia z Ciebie

Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Kruszyn pisze: Nie dobra mamusia z Ciebie![]()
No kropka w kropka chciałem to samo napisać

Ale...jedyna mądra kobita, co to sobie nie dała z mózgu zrobić gąbki chłonnej. Liwit, you are my destiny

Pozdrawiam
Noname
Brak podpisu.
O Legacie kombi myślałem, znajomi mają takowego z 2.0 pod maską, wersja 4x4 + reduktor bodajże. Auto naprawdę spore i do tego konkretny bagażnik. Co poradzisz, jak mnie się Leśnik bardziej podoba:-)remek pisze:ech, Ci kielczanie. Śkoda Kija ... na nich![]()
Tu Subaru sprzedajemy![]()
Gisek pisze: Co poradzisz, jak mnie się Leśnik bardziej podoba:-)
warto czasem poprowadzic auto innej marki, najlepiej tymi samymi drogami które codziennie pokonuje sie subarakiem, jakis inny świat, nie wiem na czym konkternie to polega ale subaraki inaczej sie prowadzą

jak Ci sie podoba leśnik to kupuj, będzie Pan zadowolony
remek, teraz dobrze ?

edit: Gisek, Legacy jest zdecydowanie bardziej komfortowy od Lesnika, wiem co mówie

Leśnik na Legacem ma jednak pewna przewage, nie da się go tak załadowac aby szorował po asfalcie natomiast Gisek, Legacy jest zdecydowanie bardziej komfortowy od Lesnika, wiem co mówie

edit: opis przestrzeni wewnętrznej nie dotyczy nastepcy Forestera czyli RAVki z plejadami

Ostatnio zmieniony 5 paź 2010, o 15:19 przez esilon, łącznie zmieniany 3 razy.
esilon pisze: prawda jest taka, że Forek z zewnątrz obiecuje więcej przestrzenii w środku niz jest naprawde i jeżeli kryterium wyboru jest pakowność to trzeba sobie jasno powiedziec, że to kompakt kombi lekko podniesiony, inaczej będzie płacz i rozczarowanie
wy chyba o jakiś strasznie starych forkach mówicie

I to jedyna ich zaleta...j33mbo pisze: te nowe to bardzo dużo miejsca oferują

A merytorycznie, jedną wadą Forka jest ograniczona ilość miejsca na nogi pasażerów tylnej kanapy.
Resztę włożysz, bez wanienki, do bagażnika i boxu.
adapterami do Thule + MY'06 służe za skromna opłatą.
Dolce far niente 

-
Adam M.
- 2 gwiazdki
- Auto: 05 Subaru Legacy Wagon
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Widzieliscie nowego Forka ???
Przeciez to jest tak wielkie ze leb urywa.
Przeciez to jest tak wielkie ze leb urywa.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy