Kupuje forestera czyli dylematy początkującego

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Kupuje forestera czyli dylematy początkującego

Post 5 paź 2010, o 11:31

Gisek, no ale co masz na myśli konkretnie? Czy się zmieści dziecko i 2 dorosłych? ;-)

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 310 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 5 paź 2010, o 11:32

Konto usunięte pisze: Gisek, no ale co masz na myśli konkretnie?
Najbardziej pasuje słynna odpowiedź: "To zależy" :giggle:

Gisek
0 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 5 paź 2010, o 11:35

Konto usunięte chodzi mi o to czy Leśnik jest autem wartym rozważenia w przypadku, gdy trzeba spakować się z trzecim członkiem rodziny na weekendowy tudzież dłuższy wyjazd (wózek, pieluchy manele własne, wanienki, kocyki etc.) :)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 5 paź 2010, o 11:42

Gisek pisze:Konto usunięte chodzi mi o to czy Leśnik jest autem wartym rozważenia w przypadku, gdy trzeba spakować się z trzecim członkiem rodziny na weekendowy tudzież dłuższy wyjazd (wózek, pieluchy manele własne, wanienki, kocyki etc.) :)
No ale co Twoim zdaniem stoi na przeszkodzie? Widziałeś to auto na żywo, jego bagażnik? Wszystko zależy od tego ile bierzesz dodatkowych maneli. Na wyjazd weekendowy ja się mieszczę z trójką dzieci. A kolega So What! to na dwutygodniowe wakacje z dwójką dzieci pakuje się do rolety. Wszystko zależy od tego jak bardzo jesteś w stanie spacyfikować swoją kobietę, żeby nie brała całego pokoju dziecięcego ze sobą :razz:

Kiedyś na weekendowy wypad mieściliśmy się do malucha i byliśmy szczęśliwi. A dziś biegamy z miarką i sprawdzamy czy nam się łóżeczko zmieści i potem i tak nam źle, że za mało miejsca :cofee:

Gisek
0 gwiazdek

Post 5 paź 2010, o 11:51

Konto usunięte pisze:
Gisek pisze:Konto usunięte chodzi mi o to czy Leśnik jest autem wartym rozważenia w przypadku, gdy trzeba spakować się z trzecim członkiem rodziny na weekendowy tudzież dłuższy wyjazd (wózek, pieluchy manele własne, wanienki, kocyki etc.) :)
No ale co Twoim zdaniem stoi na przeszkodzie? Widziałeś to auto na żywo, jego bagażnik? Wszystko zależy od tego ile bierzesz dodatkowych maneli. Na wyjazd weekendowy ja się mieszczę z trójką dzieci. A kolega So What! to na dwutygodniowe wakacje z dwójką dzieci pakuje się do rolety. Wszystko zależy od tego jak bardzo jesteś w stanie spacyfikować swoją kobietę, żeby nie brała całego pokoju dziecięcego ze sobą :razz:

Kiedyś na weekendowy wypad mieściliśmy się do malucha i byliśmy szczęśliwi. A dziś biegamy z miarką i sprawdzamy czy nam się łóżeczko zmieści i potem i tak nam źle, że za mało miejsca :cofee:
Widzisz auta nie miałem okazji "na żywca" zobaczyć, a pytam się bo będę chciał i musiał zmienić auto, którym obecnie z żoną jeździmy na coś, co bardziej przypomina "rodzinne auto". Obecnie poruszamy się (proszę bez uszczypliwości) Kijanką Pro Ceed, która wcale jakaś mała nie jest, ale na dłuższą metę nie wyobrażam sobie jej jako rodzinnego pojazdu. Subaru od zawsze mnie interesowało, szwagier ma turbodziadka po przeróbkach, teścia namówiłem na "lanosa" STi, pomyślałem, czemu my mielibyśmy o Subaru nie pomyśleć. Padło na Leśnika:)

liwit
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: A6 vel Odi
Polubił: 3 razy

Post 5 paź 2010, o 11:57

Gisek pisze: (wózek, pieluchy manele własne, wanienki, kocyki etc.) :)
wanienki??? :o
- Bagażnik nigdy nie jest wystarczająco duży /by Bilex/

Gisek
0 gwiazdek

Post 5 paź 2010, o 11:58

liwit pisze:

No :-) Mam w pogotowiu wanienkę dla malucha specjalnie na wyjazd:) Zdzwiwiony :giggle: ?

liwit
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: A6 vel Odi
Polubił: 3 razy

Post 5 paź 2010, o 12:34

Gisek pisze:
liwit pisze:

No :-) Mam w pogotowiu wanienkę dla malucha specjalnie na wyjazd:) Zdzwiwiony :giggle: ?
Zdziwiona raczej, ale żeby wanienki wozić :giggle:
To zapewne pierwsze dziecko, potem to już się dzieci pod kranem myje ... chociaż ja przy pierwszym byłam już na etapie drugiego :roll:
- Bagażnik nigdy nie jest wystarczająco duży /by Bilex/

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 paź 2010, o 12:46

Gisek, moim zdaniem problemy z pakowaniem na wakacje zaczynają się w Forku dopiero przy rodzinie 2+3 ;-)

Gisek
0 gwiazdek

Post 5 paź 2010, o 12:47

Liwit mała pomyłka z mojej strony, przepraszam:-) No pierwsze pierwsze, a w zasadzie pierwsza:-) Znajomi pakują manele i jakoś jeżdżą peugeotem 206, ja jakoś nie mam takich ciągot o wolę czymś większym się przemieszczać. Stąd moje zapytanie:-)

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 paź 2010, o 12:51

Gisek pisze:Liwit mała pomyłka z mojej strony, przepraszam:-) No pierwsze pierwsze, a w zasadzie pierwsza:-) Znajomi pakują manele i jakoś jeżdżą peugeotem 206, ja jakoś nie mam takich ciągot o wolę czymś większym się przemieszczać. Stąd moje zapytanie:-)
Pozostaje Ci zatem samemu sprawdzić, czy bagażnik w Forku zaspokoi Wasze potrzeby.

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 5 paź 2010, o 13:08

Gisek pisze: Obecnie poruszamy się (proszę bez uszczypliwości) Kijanką Pro Ceed, która wcale jakaś mała nie jest, ale na dłuższą metę nie wyobrażam sobie jej jako rodzinnego pojazdu.

no to Forester nie wchodzi w rachube w Waszym przypadku bo jedyna jego przewaga będą dodatkowe drzwi i kwadratowy tył, poza tym może byc nawet ciaśniej

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 5 paź 2010, o 14:11

ech, Ci kielczanie. Śkoda Kija ... na nich :mrgreen:

Tu Subaru sprzedajemy :mrgreen:

Gisek, nie myślałeś o Legacy/Outback? duże to i w sumie mało pali (2.5l), a z przebiegiem 200kkm potrafi wyglądać jak 2 latek po dziadku.

marcyś
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: czarna legaśka, kaszląca

Post 5 paź 2010, o 14:12

Na dłuższe wyjazdy wrzucaj box na dach. I WSZYSTKO wchodzi.
U mnie: dwójka dzieci ze sporą różnicą wieku (zapomnij o wspólnych zabawkach) plus żona z nastawieniem: 'nie po to jadę autem (zamiast lecieć - przyp. własny), żebym teraz się ograniczała'. Ostatnio: dwa tygodnie, dwie strefy klimatyczne (ciuchy od kąpielówek po kalosze i ciepłą kurtkę), wózek, rowerek, lodówka turystyczna, namiot, 4 śpiwory, karimaty, itp itd...

Trochę pokombinowania przy pakowaniu.

Ale jeśli kombi-auta Cię zepsuły, to trochę będziesz się przyzwyczajał. Mi w każdym razie to zajęło to trochę czasu.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 5 paź 2010, o 14:45

esilon pisze:
Gisek pisze: Obecnie poruszamy się (proszę bez uszczypliwości) Kijanką Pro Ceed, która wcale jakaś mała nie jest, ale na dłuższą metę nie wyobrażam sobie jej jako rodzinnego pojazdu.

no to Forester nie wchodzi w rachube w Waszym przypadku bo jedyna jego przewaga będą dodatkowe drzwi i kwadratowy tył, poza tym może byc nawet ciaśniej
Dobrze gada. W środku w forku jest nieco luźniej niż w imprezie. Chcecie wygody, bierzcie coś większego. Forek nie jest dla ciepłych klusków :mrgreen:

esilon
6 gwiazdek

Post 5 paź 2010, o 14:47

Konto usunięte pisze: Forek nie jest dla ciepłych klusków

ładniej bym tego nie powiedział :mrgreen:
edit: no może dodałbym że forek turbo:)
remek pisze: Tu Subaru sprzedajemy

Subaru sie najpierw kupuje a potem mieści się w nim wszystko cotrzeba ;-)

prawda jest taka, że Forek z zewnątrz obiecuje więcej przestrzenii w środku niz jest naprawde i jeżeli kryterium wyboru jest pakowność to trzeba sobie jasno powiedziec, że to kompakt kombi lekko podniesiony, inaczej będzie płacz i rozczarowanie :-)

instrukcja podejmowania decyzji o kupowaniu forka by sie przydała:
pkt 1 :pojeździć na lewym po asfalcie
pkt 2: pojeździć na lewym po drodze gruntowej
pkt 3: pojeździć na lewym i nie próbować siadać z tyłu :-)
pkt4 : zapłacić :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 5 paź 2010, o 15:01 przez esilon, łącznie zmieniany 2 razy.

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 5 paź 2010, o 14:54

liwit pisze: To zapewne pierwsze dziecko, potem to już się dzieci pod kranem myje ... chociaż ja przy pierwszym byłam już na etapie drugiego :roll:

Nie dobra mamusia z Ciebie :mrgreen:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 paź 2010, o 14:57

Kruszyn pisze: Nie dobra mamusia z Ciebie :mrgreen:

No kropka w kropka chciałem to samo napisać :mrgreen:

Ale...jedyna mądra kobita, co to sobie nie dała z mózgu zrobić gąbki chłonnej. Liwit, you are my destiny :mrgreen:

Pozdrawiam
Noname
Brak podpisu.

Gisek
0 gwiazdek

Post 5 paź 2010, o 15:06

remek pisze:ech, Ci kielczanie. Śkoda Kija ... na nich :mrgreen:

Tu Subaru sprzedajemy :mrgreen:

Gisek, nie myślałeś o Legacy/Outback? duże to i w sumie mało pali (2.5l), a z przebiegiem 200kkm potrafi wyglądać jak 2 latek po dziadku.
O Legacie kombi myślałem, znajomi mają takowego z 2.0 pod maską, wersja 4x4 + reduktor bodajże. Auto naprawdę spore i do tego konkretny bagażnik. Co poradzisz, jak mnie się Leśnik bardziej podoba:-)

esilon
6 gwiazdek

Post 5 paź 2010, o 15:12

Gisek pisze: Co poradzisz, jak mnie się Leśnik bardziej podoba:-)

warto czasem poprowadzic auto innej marki, najlepiej tymi samymi drogami które codziennie pokonuje sie subarakiem, jakis inny świat, nie wiem na czym konkternie to polega ale subaraki inaczej sie prowadzą ;-)

jak Ci sie podoba leśnik to kupuj, będzie Pan zadowolony

remek, teraz dobrze ? :mrgreen:

edit: Gisek, Legacy jest zdecydowanie bardziej komfortowy od Lesnika, wiem co mówie ;-) ale fakt, że widok kanciatego stołu tuz przed nosem jest bardzo miły szczególnie jak na tym stole stoi kurnik :-)

Leśnik na Legacem ma jednak pewna przewage, nie da się go tak załadowac aby szorował po asfalcie natomiast Gisek, Legacy jest zdecydowanie bardziej komfortowy od Lesnika, wiem co mówie ;-) Legace znane sa z miękkiego tyłu, jak do mojego 5 osób wsiadło to znana i stała trasa nie do przejechania z tymi samymi prędkościami

edit: opis przestrzeni wewnętrznej nie dotyczy nastepcy Forestera czyli RAVki z plejadami :-p
Ostatnio zmieniony 5 paź 2010, o 15:19 przez esilon, łącznie zmieniany 3 razy.

j33mbo
5 gwiazdek

Post 5 paź 2010, o 15:16

esilon pisze: prawda jest taka, że Forek z zewnątrz obiecuje więcej przestrzenii w środku niz jest naprawde i jeżeli kryterium wyboru jest pakowność to trzeba sobie jasno powiedziec, że to kompakt kombi lekko podniesiony, inaczej będzie płacz i rozczarowanie

wy chyba o jakiś strasznie starych forkach mówicie :-p , te nowe to bardzo dużo miejsca oferują :razz: :razz: :razz:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 5 paź 2010, o 18:22

j33mbo pisze: te nowe to bardzo dużo miejsca oferują
I to jedyna ich zaleta... :-p .

;-)

A merytorycznie, jedną wadą Forka jest ograniczona ilość miejsca na nogi pasażerów tylnej kanapy.
Resztę włożysz, bez wanienki, do bagażnika i boxu.
adapterami do Thule + MY'06 służe za skromna opłatą.
Dolce far niente ;-)

Adam M.
2 gwiazdki
Auto: 05 Subaru Legacy Wagon

Post 5 paź 2010, o 19:53

Widzieliscie nowego Forka ???
Przeciez to jest tak wielkie ze leb urywa.

adamis
0 gwiazdek

Post 5 paź 2010, o 20:04

Jeśli się ma box dachowy, to wanienka nie jest już potrzebna.
Trzeba tylko korek spustowy dorobić... :cofee:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 6 paź 2010, o 01:14

adamis, :mrgreen:

ODPOWIEDZ