remont silnika i sprzęgła

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 82 razy
Polubione posty: 6 razy

Re: remont silnika i sprzęgła

Post 12 cze 2016, o 19:12

zinc, czytałam całość.

tomek76k7
1 gwiazdka
Auto: SUBARU LEGACY
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 12 cze 2016, o 19:13

tak jak na paragonie który załączyłem

skwaro
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Forester 2.5XT
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 52 razy

Post 12 cze 2016, o 19:26

Nie ma szans że za 500 zł kupiłeś OEM sprzęgło bo ono kosztuje 1100. Tak samo rozrząd OEM kosztuje trochę więcej. To co kupiłeś to zwykłe zamienniki. Z zacierającymi się łożyskami przez pasek Conti to bzdura. Łożyska się zacierają jak się oszczędza i wstawia zamienniki rolek na jednorzędowym łożysku a nie przez pasek.

P.S. A jak twierdzisz że masz OEMowe części w tych pieniądzach to pokaż opakowania po częściach :)

zinc
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Forester NA MY 99 rally car i Legacy IV 2.0 138hp
Polubił: 1 raz

Post 12 cze 2016, o 19:27

Widzęsprzegło- poprosze tylko z pozycji na fa slabo moge dojrzec co to jest... bo za 540zł sprzegielko kompletne byloby ciekawe
Proste sa dla szybkich samochodow, zakrety-dla szybkich kierowcow

tomek76k7
1 gwiazdka

Post 12 cze 2016, o 19:36

skwaro jak by twoja wiedza była wystarczająco to byś wiedział że właśnie tej firmy łożyska idą na pierwszy montaż w subaru
bo subaru nie produkuje łożysk
więc następnym razem przeczytaj i się zastanów zanim napiszesz

skwaro
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 12 cze 2016, o 19:51

Porównaj sobie rolki w zamienniku z OEM to będziesz wiedział o czym mowa. Na razie powtarzasz bełkot sprzedawców, którzy korzystają na takich naiwnych jak Ty :) Porównaj też sobie sprzęgło OEM z zamiennikiem, przyjrzyj się dokładnie sprężynom w tarczy. Dlatego właśnie OEM kosztuje x2 ale potem przynajmniej działa i nie ma problemu z szarpaniem. Wydaje Ci się że zjadłeś wszystkie rozumy ale tak naprawdę nie wiesz skąd się bierze taka cena a nie inna. Za doświadczenie się płaci. Za to że ktoś wie że niektóre rolki napinacza w zamienniku nadają się na śmietnik nie do silnika, że sprzęgło w zamienniku potrafi szarpać przy ruszaniu. Ale powodzenia, wiesz lepiej, a ludzi, którzy mają o tych autach pojęcie wyzywasz od oszustów i wymyślasz teorie o za twardym pasku rozrządu :) Powodzenia z takim podejściem :) Często do nas na warsztat trafiają auta po takich specach co wiedzą jak zrobić tanio, ale zazwyczaj chytry dwa razy traci ;) Życzę Ci żebyś nie był jednym z nich :)

tomek76k7
1 gwiazdka

Post 12 cze 2016, o 20:01

każdy wie swoje
a serwis zawsze kosztuje dwa razy tyle co to samo łożysko tej samej firmy tylko gdzie indziej kupione bo serwisy zawsze tyle przycinają, to każdy wie, tylko nie wiem dlaczego ty taki znawca nie wiesz

skwaro
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 12 cze 2016, o 20:03

Nie rozumiesz że w OEM jest dwurzędowe łożysko a w zamiennikach pakują jednorzędowe żeby było taniej? Weź w rękę OEM i zamiennik, porównaj i wtedy pisz. Bo na razie nie wiesz o czym mowa.

tomek76k7
1 gwiazdka

a pasek conti sam osobiście sprawdziłem i jest o wiele twardszy od mitsuboshi

tomek76k7
1 gwiazdka

porównałem i jest to samo

Sławek
3 gwiazdki
Auto: Forester 2.0XT,Justy G3,Outback H6
Polubił: 2 razy

Post 12 cze 2016, o 21:18

Robi się coraz ciekawiej - może będzie taniej. tomek76k7 trzym się :thumb: :thumb: :thumb:

tomek76k7
1 gwiazdka

Post 12 cze 2016, o 21:20

Sławek pisze:Robi się coraz ciekawiej - może będzie taniej. tomek76k7 trzym się :thumb: :thumb: :thumb:
już jest taniej tylko nie wszyscy o tym wiedzą ;))))))

Kamil1987
0 gwiazdek
Auto: OBK MY'05 MT USA

Post 13 cze 2016, o 03:14

skwaro pisze:Nie rozumiesz że w OEM jest dwurzędowe łożysko a w zamiennikach pakują jednorzędowe żeby było taniej? Weź w rękę OEM i zamiennik, porównaj i wtedy pisz. Bo na razie nie wiesz o czym mowa.
Nie chcę się wtrącać między wódkę a zagryzkę, ale jak obejrzałem kilka filmików na YT odnośnie zmiany rozrządu w OBK USA to na pierwszy montaż dają tam rolki na pojedynczym łożysku (silnik EJ 253 SOHC), choć nie wiem czy tak jest w każdym silniku Subaru.

Sam niedawno robiłem kompletny rozrząd ale w USA cena części + robocizna to aż 900 USD ze wszystkimi rolkami, pompą wody i dwoma paskami klinowymi na pompę wspomagania i klimę :o

arturj
2 gwiazdki
Auto: Forester SF - był, była impreza gd 2.0 n/a, była na szczęście już nie ma e61, jest Forek sh 2,5

Post 13 cze 2016, o 07:14

zinc pisze:p
3.Co ty o pieniadzach ?? Chlopie cale forum nie wierzy w magie a Ty sie upierasz??POKAZ TEN SKLEP-obdzwonilem chyba wszystkie z panoramy firm i nie znalazlem... Jesli masz mega dojscie-chwala Ci ale odpiepsz sie ze inni kradna,oszukuja klientow itd.
Hej, odwodząc od kłótni, sklep gc8pl istnieje, kupowałem u nich UPG. Potem oddałem auto do serwisu w Radomiu, zapłaciłem swoje i cieszę się jazdą. Uszczelki były ori.
Sprzedam bandita 1200

zinc
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Forester NA MY 99 rally car i Legacy IV 2.0 138hp
Polubił: 1 raz

Post 13 cze 2016, o 14:21

Pan przedewszystkim mówił że ma DOHC, okazuje się że SOHC, no i remont głowicy z uszczelniaczami za 150zł co jest cena samych uszczelniaczy... Właśnie rozmawiałem z szefem i na rozrząd na sohc bez pompy wody to mamy takie same ceny bez problemu... Co innego DOHC i pompa wody... Pan też był zdziwiony że do robienia upg wyciągamy częściowo sohc mimo że da się bez ruszania... Ale jak ma być dobrze, czysto bez piachu w cylundrach itd to robimy profi. To jak z remontem łazienki, tani hydraulik może i zrobi rurki ake czy trwałe? Tani kafelkarz płytki położy ale czy idealnie? Oby! Koniec
Proste sa dla szybkich samochodow, zakrety-dla szybkich kierowcow

arturj
2 gwiazdki
Auto: Forester SF - był, była impreza gd 2.0 n/a, była na szczęście już nie ma e61, jest Forek sh 2,5

Post 13 cze 2016, o 19:15

Dla mnie też te ceny są co najmniej z czapy wyciągnięte. Mnie UPG w sumie wyszło 2,5 tyś. W ASO wyjęcie silnika i rozkręcenie kosztowało mnie 1500 zł. Doszły do tego obróbki głowic, uszczelki, jakieś pierdoły dodatkowe - relatywnie i tak okej. Okazało się, że i tak winna była nagrzewnica i sposób wpięcia lpg ale to już inna historia. W każdym razie - ceny kolega podaje co najmniej dziwne.
Cena rozrządu w ASO 400 zł - robocizna.
Sprzedam bandita 1200

tomek76k7
1 gwiazdka

Post 14 cze 2016, o 18:27

Nie dziwne lecz prawdziwe

tomek76k7
1 gwiazdka

Post 18 cze 2016, o 15:05

Witam wszystkich subaru nadal jeździ bez problemów ;)
Mam jeszcze jeden problem, przy włączaniu świateł przygasa mi panel od nawiewu, czy jest sposób na to aby świecił się mocniej tak jak przy wyłączonych światłach

tomek76k7
1 gwiazdka

Post 18 cze 2016, o 16:00

Ostatnie pytanie nieważne już znalazłem

Kubik1
5 gwiazdek
Auto: impreza 2,0

Post 18 cze 2016, o 16:13

A po co je wyłączasz, skoro same gasną po wyjęciu kluczyka?

tomek76k7
1 gwiazdka

Post 19 cze 2016, o 14:27

Kubik1 pisze:A po co je wyłączasz, skoro same gasną po wyjęciu kluczyka?
nie zrozumiałeś pytania ale już nie ważne :-)

ODPOWIEDZ