jak ruszać

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: jak ruszać

Post 19 paź 2009, o 14:30

Sprzęgło blisko brania, zaciągasz na maksa rękaw, ustalasz gaz, popuszczasz jeszcze trochę sprzęgło, żeby zaczęło ciągnąć i układ napędowy się napiął, zielone -> puszczasz jednocześnie sprzęgło i rękaw, dusisz gaz.

Jak nie napniesz napędu, to masz większe prawdopodobieństwo ugotowania zupy-kremu na trybach.

Chociaż czytałem też kiedyś opis (z dawnych czasów), żeby podczas ruszania sprzęgłem redukować moment na kołach przy uślizgach, ale autor sam podkreślał że takie rzeczy tylko w autach przygotowanych do sportu, gdzie sprzęgło jest mocno przewymiarowane w stosunku do momentu produkowanego przez silnik i łatwiej zniesie trakie traktowanie. A potem przyszły sprzęgła metalowo-ceramiczne, które pojęcia półsprzęgła raczej nie znają i napędy AWD, które też inaczej się zachowują.

r.

Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 19 paź 2009, o 18:50

ky pisze: Sprzęgło blisko brania, zaciągasz na maksa rękaw, ustalasz gaz, popuszczasz jeszcze trochę sprzęgło...
i sprzęgło ugotowane :?

Arti
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT Rally Car & STI GH

Post 19 paź 2009, o 19:21

Aaaaaaa, już poczułem smród spalonego śmietnika :-d (sprzęgło tak śmierdzi)
Obrazek

Virus12
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: JDM WRX MY97

Post 19 paź 2009, o 19:57

No to jak w końcu?
Sprzedam przerobione cewki z WRXów 02-06
pasujące do GT/WRX/STi 92-96
Obrazek
http://www.forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?t=15191

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 paź 2009, o 19:59

chrupiące sprzęgiełko sachsa podawać z sosem myśliwskim lub groszkiem i marchewką. Smacznego :mrgreen:

polecamy także inne nasze dania. Mielonkę z osiek na wysokich obrotach w sosie Dr Shella oraz Kiełki w oliwie wiskotycznej 0% tłuszczu.

Na deser Panewki w landrynkowym sosie motula.

:mrgreen:

owoc666
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: było STi '05

Post 19 paź 2009, o 20:04

ky zapomniał dodać jednego szczegółu, że trzeba wcisnąć do końca sprzęgło po napięciu układu i w trakcie czekania na zielone, a Wy już na nim psy powiesiliście :mrgreen: .
Obrazek Obrazek

411KM @ 575Nm

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 paź 2009, o 20:08

owoc666 pisze: ky zapomniał dodać jednego szczegółu,
nie ma litości :mrgreen: :mrgreen:
owoc666 pisze: a Wy już na nim psy powiesiliście :mrgreen: .
raczej wrócił na tarczy :mrgreen:

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 19 paź 2009, o 23:27

owoc666 pisze: ky zapomniał dodać jednego szczegółu, że trzeba wcisnąć do końca sprzęgło po napięciu układu i w trakcie czekania na zielone, a Wy już na nim psy powiesiliście :mrgreen: .
Ja tam się nie znam, ale jak puścisz, to napięcie... hmmm... zniknie (auto się cofnie)? Masz mieć napięty układ, żeby w momencie strzału nie było żadnego luzu -- całość nie pracowała udarowo. Ale może rzeczywiście jest jak mówisz, tylko ja osobiście nie widzę sensu spinania, a następnie rozluźniania układu.
remek pisze: i sprzęgło ugotowane :?
No wiesz, no pain, no game, IMO lepiej ciut podgrzać niż zrobić zupę trybową :) A poza tym tak spinasz na góra kilka sekund, a nie na całą zmianę świateł :) Raz się zebrałem w pierdolocie zbyt wcześnie i zapach był przepiękny, ale przy napięciu na kilka sekund problemu nie było.

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

Virus12
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: JDM WRX MY97

Post 20 paź 2009, o 00:17

Czyli co, rękaw, gaz 5 tyś, półsprzęgło aż zacznie go rwać, utrzymać max 10s i strzał ze sprzęgła + rękaw w dół?
nie rozwali dyfra wciśnięty gaz i rękaw?
Sprzedam przerobione cewki z WRXów 02-06
pasujące do GT/WRX/STi 92-96
Obrazek
http://www.forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?t=15191

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 paź 2009, o 00:30

Virus12, ja co prawda strzelacz ze sprzegla jestem zaden, ale jezeli juz robilem to tak:
sprzeglo, calkowity stop, popuszczam sprzeglo, az auto nie zacznie ruszac, rekaw na maxa tak zeby auto sie unieruchomilo, sprzeglo w podloge, 5krpm, strzal*+ puszczam rekaw, gaz w podloge.

*jedni robia prawdziwy strzal, czyli przesuniecie nogi w lewo nie do gory, inni szybko puszczaja sprzeglo - tak robie ja, nie mam serca do takich wyczynow ;-)

trzymania na polsprzegle nie wyobrazam sobie, ale moge sie mylic - katapultowalem sie parenascie razy moze przez 6 lat - wydaje mi sie jednak, ze nie ma bata i sie mocno przypali ;-)

ODPOWIEDZ