Spalone sprzęgło? Czy jest do wymiany?

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Re: Spalone sprzęgło? Czy jest do wymiany?

Post 9 lip 2013, o 21:42

Ja miałem ciekawą sytuację ze sprzęgłem w dziadzie - byłem przekonany że przypaliłem a auto po chwili jazdy nie przyspieszało pomimo widocznej reakcji obrotomierza. Jak się wreszcie zebrałem to po rozebraniu wcale nie wyglądało źle. Sprzęgło trafiło do Radzikowskiego i panowie stwierdzili że było tłuste - dziwne bo żadnych wycieków nie zauważono po rozbiórce. No ale po regeneracji wszystko wróciło do normy a operacja nie była kosztowna.

Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Mattata
0 gwiazdek
Auto: Subaru Forester II 2007, 2.0 158 KM
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 10 lip 2013, o 18:15

Dzięki za odpowiedzi pod moją nieobecność! :->

Autko przeszło diagnostykę w serwisie, ze sprzęgłem jest wszystko w porzadku. Zostało lekko przypalone, ale nie na tyle, żeby się martwić wymianą w najbliższym czasie ;-)
Nie do końca jednak wiadomo, co mogło być przyczyną. Sprawdzono hamulce, hill holder, elektrykę, ogólnie stan techniczny, i wszystko zdiagnozowano w normie. Jak już ktoś w temacie wspomniał, istna przygoda rodem "Z Archiwum X" :-/ Sugerowano, że może piasek był zbyt głęboki/miękki/trudny, jednak mnie to nie przekonało. Pożyjemy, zobaczymy - jak wrócę z wyjazdu to wybiorę się, zgodnie z Twoją poradą @Alan, Alan, Alan!, na jakieś górki potestować, co z tego wyniknie. Jeżeli nic, odetchnę z ulgą, a jeżeli cokolwiek, trzeba będzie myśleć dalej. Ale jestem dobrej myśli! :->

Dziękuję wszystkim zaangażowanym w temat za pomoc! :oops:

P.S. Jak wyjaśnię tą zagadkę, to nie obędę się bez podzielenia się z wami tą tajemnicą!

Tuptuś
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Kiedyś sobie kupie Forka XT :)

Post 13 lip 2013, o 08:05

A jeździ ktoś forkiem z modyfikowanym sprzęgłem np takim.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 13 lip 2013, o 12:32

Tuptuś, link coś nie bangla. Ale zanim zabangla, dla zasady zapytam: "a po co modyfikowane?"
Seryjne wydaje mi się wystarczające do (w miarę) normalnego użytkowania, zaś jak wiadomo, "lepsze jest wrogiem dobrego" :whistle:

Tuptuś
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Kiedyś sobie kupie Forka XT :)

Post 13 lip 2013, o 20:48

Dużo osób piszę o delikatności sprzęgła w forkach, więc może założyć spiekowe? ;-)
To tylko pomysł :whistle:

ODPOWIEDZ