Podbija gaz - dobieram lambdę
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Re: Podbija gaz - dobieram lambdę
To spróbuj napompować dymu w dolot i szukaj gdzie jest nieszczelność to najbardziej pewna metoda. Są takie maszyny do dymu a jak nie to domowe sposoby. Zatykaj dolot na pracującym aucie i słuchaj czy gdzieś nie syczy głośniej albo plak/samostart i rurka gumowa i psikaj na łączenie czy nie przygasa ale to tylko na zimnym silniku i powietrzu żebyś pożaru nie zrobił
Pozdrawiam. Bzikus7.
Witam, podepnę się pod temat, u mnie w aucie jest błąd pierwszej sondy lambda. Kodu nie pamiętam już.
A chciałem zapytać czy ma ona związek z obrotami gdyż po dojeżdżaniu do skrzyżowania i wysprzęglaniu obroty podskakują na około 2000 utrzymują się tak czasem dłużej czasem krócej i spadają. Dzieje się tak przez kilkanaście odpaleń silnika. Krokowca czyściłem wcześniej ale nie bardzo to dało efekty.
A chciałem zapytać czy ma ona związek z obrotami gdyż po dojeżdżaniu do skrzyżowania i wysprzęglaniu obroty podskakują na około 2000 utrzymują się tak czasem dłużej czasem krócej i spadają. Dzieje się tak przez kilkanaście odpaleń silnika. Krokowca czyściłem wcześniej ale nie bardzo to dało efekty.
Jesli masz problem z sonda lambda, to tak, jest to mozliwe i watpie, zeby czyszczenie krokowca cokolwiek tutaj pomoglo.
Wymien uszkodzona sonde na sprawna i ciesz sie dalej jazda, i nie grzesz juz wiecej :)
Wymien uszkodzona sonde na sprawna i ciesz sie dalej jazda, i nie grzesz juz wiecej :)
Jacek "AMI" Rudowski
Tylko ze ostatnio był błąd pierwszej sondy a teraz pojawił się drugiej sondy,
błąd o numerze P0136.
A dodatkowo przy sprawdzaniu ich prac na kompie, pierwsza wraz z dodawaniem gazu dawała bardzo zróżnicowane wyniki więc chyba dobrze, a drugiej wykres praktycznie się nie zmieniał, może delikatnie. A napięcie na niej było 0,33V ale nie wiem czy dobrze zapamiętałem.
błąd o numerze P0136.
A dodatkowo przy sprawdzaniu ich prac na kompie, pierwsza wraz z dodawaniem gazu dawała bardzo zróżnicowane wyniki więc chyba dobrze, a drugiej wykres praktycznie się nie zmieniał, może delikatnie. A napięcie na niej było 0,33V ale nie wiem czy dobrze zapamiętałem.
Wymieniłem drugą sondę za katem, na denso, stara była boscha i była mocno zniszczona.
Błędu na razie nie wywala ale nie pomogło to na podskakiwanie obrotów.
Auto dalej po wysprzęgleniu podbija obroty, następnie spadają do ok 700 i znów lecą na ok 2000
Błędu na razie nie wywala ale nie pomogło to na podskakiwanie obrotów.
Auto dalej po wysprzęgleniu podbija obroty, następnie spadają do ok 700 i znów lecą na ok 2000
To by raczej cały czas tak się działo, u mnie raz jest dobrze a pięć razy z rzędu obroty podskakują.
Tak sobie czytam ten wątek i uświadomiłem sobie, że mój Forek na zimnym silniku ma tak przez chwilę, że przy manewrach w garażu po wciśnięciu sprzęgła podbija obroty w okolice 2000 i po 1–2 s wraca do normy. Jak tylko się lekko ogrzeje (minuta–dwie) to jest już ok i zjawisko znika.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Tylko u mnie na zimnym jest właśnie ok, a jak się nagrzeje to takie się dzieją rzeczy. Czujnik przepustnicy ustawiony przy woltomierzu na zamkniętej pokazuje w okolicach 0,94V. A na otwartej te 5.9V. Nic to chyba nie dało bo dalej tak się dzieje, odpiąłem jeszcze klemy na razie ale nie wiem czy to coś zmieni.
A może masz coś z temperaturą silnika i włączają się wentylatory co powoduje dodatkowe obciążenie silnika? Dużo walczysz... U mnie czasem podbija na dochamowaniu, ale TTM i nie tylko ta marka więc się nie przejmuję 
pozdr

pozdr
Pozdrawiam
M
M
No może coś w tym jest bo dość szybko włącza się wentylator chłodnicy, jak przejadę z 15km po czym pochodzi trochę na jałowym.
Przy obecnych temperaturach i normalnej jeździe nie powinno to moim zdaniem mieć miejsca, no chyba że to trochę to minuty postoju?
Pozdrawiam
M
M