Ankieta - paliwo (do Turbo)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Re: Ankieta - paliwo (do Turbo)
Kolega ostatnio mi mówił że to nie ma wielkiego znaczenia czy naleję 95 czy 98. Może będzie jakaś różnica ale na tyle mała że pomijalna. Czemu?
Bo to jest spora pojemność silnika i cztery garnki w związku z czym każdy jeden ma sporą objętość. Podawana ilość paliwa jest na tyle duża że aż "z zapasem".
Co innego gdybym miał jakiś nowomodny wynalazek z "FSI" w nazwie to wtedy miałoby to znaczenie ze względu na o wiele dokładniejsze dawkowanie paliwa.
I teraz pytanie właściwe: ściemniał, nie zna się czy to jednak prawda?
Bo to jest spora pojemność silnika i cztery garnki w związku z czym każdy jeden ma sporą objętość. Podawana ilość paliwa jest na tyle duża że aż "z zapasem".
Co innego gdybym miał jakiś nowomodny wynalazek z "FSI" w nazwie to wtedy miałoby to znaczenie ze względu na o wiele dokładniejsze dawkowanie paliwa.
I teraz pytanie właściwe: ściemniał, nie zna się czy to jednak prawda?
APE: słuchaj kolegi, zimą w trampkach będziesz chodził. Mogą być dwa silniki, o tej samej pojemności, średnicy cylindra, skoku, stopniu sprężania. Będą się różnić np. kształtem komór spalania. Albo i nie, bo przecie wystarczy nawet inna ciepłota świecy. I na tym samym paliwie jeden będzie stukał, a drugi nie.
r.
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
Teoretcznie najlepiej mieć taka liczbę oktanową na jaką jest auto zmapowane, ale w rzeczywistości (polskiej rzeczywistości w szczególności) sprawa jest o wiele bardziej skomplikowana. Najlepiej przyjąć w przypadku Subaru turbo = 98, ssący = 95, do upalania V-power Racing i podobne.
Ja jeżdze na PB95
PS. Gdzie można wyczytać na jakie paliwo auto jest zmapowane ? manual ?
PS. Gdzie można wyczytać na jakie paliwo auto jest zmapowane ? manual ?
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
U mnie w s-turbo MY99, na 95 przestaje ładować jak należy i następuje spalanie stukowe. Gdy naleję 98 wszystko znika jak za dotknięciem różdżki.
Konto usunięte pisze: na 95 przestaje ładować jak należy
Konto usunięte, zegarek jakiś masz zamontowany ? na fotkach nie znalazłem

hmm... poza zatankowaniu w gt '00 paliwka 95 z neste cos sie stalo z silnikiem, wypalony tlok albo gniazda zaworowe... na vervie 98 jest spokoj...
Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Kabelek mam i do kompa podłączam.esilon pisze:Konto usunięte pisze: na 95 przestaje ładować jak należy
Konto usunięte, zegarek jakiś masz zamontowany ? na fotkach nie znalazłem
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
Na kompie widać doładowanie? O, nie wiedziałem. Ostatnio podłączaliśmy WRXa kolegi i jakoś nie mogliśmy znaleźć. Jakiego programu używasz?Konto usunięte pisze: Kabelek mam i do kompa podłączam.
Konto usunięte pisze: Kabelek mam i do kompa podłączam.
o spryciarz,
kiedy remap________ mozna zamawiac

Ciężko by się stroiło auta jakby nie było widać ;) Widać "goły" sygnał z MAP, ciśnienie absolutne i też już policzone ciśnienie relatywne.Godlik pisze: Na kompie widać doładowanie?
- pablonas
- 5 gwiazdek
- Auto: Zielone z turbinom i srebrne też z turbinom
- Polubił: 1 raz
- Polubione posty: 0
Do ilu spada doładowanie?Konto usunięte pisze: U mnie w s-turbo MY99, na 95 przestaje ładować jak należy i następuje spalanie stukowe. Gdy naleję 98 wszystko znika jak za dotknięciem różdżki.
Bergen pisze: Jakie paliwo do Turbo? To chyba oczywiste![]()

- dareq
- 3 gwiazdki
- Auto: Forester sturbo01 & Legacy 93
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
a jak leje 98 to dla silnika jest to jakas roznica czy zadna?? Czy cos zyskuje w sensie pracy silnika etc etc ??Azrael pisze: ssący = 95,