Przekladka japonczyka

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
@lbert
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przekladka japonczyka

Post 23 sty 2015, o 13:43

cherusek1 pisze: @lbert a powiedz śmigasz cały czas na japońskich blachach?
Nie. Legalnie na PL. Z tym że jest z tym trochę zachodu ;-)
Przełożyłem tylko światła na EU - dla mojej wygody i z szacunku do innych kierujących. Przegląd robiłem i oczywiście nie zaliczyłem ale jedynym powodem było "układ kierowniczy po prawej stronie" . O VINie nic ;-)

Life is a Joke !

zinc
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Forester NA MY 99 rally car i Legacy IV 2.0 138hp
Polubił: 1 raz

Post 23 sty 2015, o 17:12

Temat warto odłożyć po połowy roku. Mają umożliwić rejestrację aut rhd na takich samych zasadach jak lhd. Oczywiście utrudnienia w prowadzeniu rhd w pl są oczywiste, ale jak ma być pod kjts itd czemu nie... Inna kwestia że jak mówią znawcy w sytuacji ostrej jazdy zamiast ręcznego drzwi Otworzysz...
Proste sa dla szybkich samochodow, zakrety-dla szybkich kierowcow

AMI
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 23 sty 2015, o 18:16

zinc pisze: Inna kwestia że jak mówią znawcy w sytuacji ostrej jazdy zamiast ręcznego drzwi Otworzysz...

ee tam.
Jacek "AMI" Rudowski

@lbert
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 23 sty 2015, o 19:43

zinc,
W styczniu Tamtego roku sam Dyrektor Wydziału Komunikacji mówił mi, że "to już na dniach" ... zresztą to samo mówił jak załatwiałem rejestrację w październiku 2011 :whistle:
Gadałem z diagnostą od przeglądów - podobno ustawa jest, podobno rozporządzenie na dniach ale Oni sami nie wiedzą, kiedy będą wytyczne dla diagnostów :roll:
Life is a Joke !

cherusek1
0 gwiazdek
Auto: Honda civic type r fn2 special edition

Post 23 sty 2015, o 20:44

Masz 100% racji @lbert szacunek dla pozostałych na drodze to podstawa, światełka już do mnie idą, a na jakie rozwiązanie zdecydowałeś się w sprawie światła przeciwmgielnego ? Podobno da się jakoś oryginał przerobic ale jeszcze sie za to nie zabierałem

AMI
5 gwiazdek

Post 23 sty 2015, o 21:16

Tylne przeciwmgielne Wesema rodem z Malucha, przypiete pod zderzakem daje rade :)
Jacek "AMI" Rudowski

zinc
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 23 sty 2015, o 22:16

nie no Panowie, teraz ponoć eu palce maczało w temacie i ma być... rozporządzenie od polowy roku... oczywiście wiadomo może być "nigdy" ... Ogólnie co województwo, powiat to różne historie... ja widziałem evo rhd z jp na krótkim vinie z pl blachami... Tłumaczono mi ze był wpis o wyjątkowości fury i zachowaniu ori celem kolekcjonerskim... Anyway impreza lepsza do przekładki niż evo :P zostają szczegóły typu otwieranie wlewu...

@lbert
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 23 sty 2015, o 23:48

zinc pisze: nie no Panowie, teraz ponoć eu palce maczało w temacie i ma być...
Chyba gdzieś w połowie 2013 UE zobowiązała Polskę do "uszanowania podpisanych Konwencji" - o handlu, o wzajemnym honorowaniu przeglądów przeprowadzonych przez certyfikowane stacje i jakieś tam jeszcze. Zastosowaliśmy się częściowo - np. jeżeli sprowadzone auto ma badania techniczne w dowolnym kraju UE to nie trzeba robić przeglądu w PL*

* nie dotyczy aut z kierownicą po prawej... "bo nie"

Je
zinc pisze: Mają umożliwić rejestrację aut rhd
Kiedyś tak. Z tym że nowych, kupionych na terenie UE lub zarejestrowanych wcześniej w UE.
Ze ściągnięciem "zwykłego" JDM'a prosto do Polski dalej może być problem - utrudnią to przez krótki VIN. Japońskie tablice wciąż będą atutem przy rejestracji "aut unikatowych".
cherusek1 pisze: na jakie rozwiązanie zdecydowałeś się w sprawie światła przeciwmgielnego
Ja kupiłem auto na brytyjskich blachach ( powiedzmy Fresh Import ) - miało zrobiony MOT i zgodnie z nim światło przeciwmgłowe "dołożone" po prawej ( takie obrzydliwe jak Wesem i urwało się na śniegu ;-) ). Wiązka nie była oryginalna ale jest na tyle długa, że wystarczy do lewej lampy... pozostaje czerwona żarówka w miejsce światła cofania :thumb:
Life is a Joke !

cherusek1
0 gwiazdek

Post 23 lut 2015, o 13:59

Witajcie
Orientujecie się może gdzie w gc8 na desce rozdzielczej najlepiej zamontować przełącznik światła przeciwgielnego? Między przełącznikami od spryskiwaczy intercoolera są takie prostokątne zaślepki myślę ze może tam ale czy może orientujecie się z jakiego modelu samochodu pasują tam przełączniki? Trzeba mierzyć to na piechotę i przypasowywać? I jeszcze jedno w Aso subaru udzielili mi info zę w świetle przepisów taki przełącznik musi być podświetlany ,wiecie coś o tym? Doradźcie coś pozdrawiam

AMI
5 gwiazdek

Post 23 lut 2015, o 18:19

Subaru mialo takie przelaczniki chyba przeciez tez do GC8.
Jacek "AMI" Rudowski

cherusek1
0 gwiazdek

Post 23 lut 2015, o 22:22

Tak ale z tego co sie orientuje to takie przełączniki sa zamontowane w tej dźwigience gdzie światła i wycieraczki? a tego całego elementu nie chciałbym wymieniać ,no i tak kombinuję

@lbert
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 24 lut 2015, o 09:23

W pierwszym lepszym elektrycznym dostaniesz takie przełączniki. Do wyboru, do koloru. Ja mam podświetlane przełączniki do przeciwmgłowych przód i tył. Przód robiłem z moim elektrykiem - mam spięte z długimi a przełącznikiem mogę je osobno wyłączyć. Z przełącznika do przednich lamp musiałem wyciągnąć żarówkę - waliła w oczy.
Life is a Joke !

AMI
5 gwiazdek

Post 24 lut 2015, o 10:31

Nie przypominam sobie nic o dzwigienkach. Normalne pstryczki prostokatne w deske przy drzwiach.

Oczywiscie mozna, tak jak @lbert pisze, przelaczniki z pierwszego lepszego elektrycznego sklepu kupic - to nie jest zadna kosmiczna technologia.

Chyba, ze chodzi o estetyke i spojnosc motywow - jak zalozylem wczesniej. :)
Jacek "AMI" Rudowski

cherusek1
0 gwiazdek

Post 16 kwie 2015, o 20:21

Mam taki szatański plan :-) w znacznym stopniu przystosowałem już moją subarynkę jdm do naszych europejskich warunków: zmiana świateł, dołożone światło przeciwmgielne z tylu nawet krugozora na szybę przylepiłem ;-) kierownica jest nie zmieniona, i teraz mam taki plan : spróbować zarejestrować to auto w Niemczech, zrobić tam przegląd diagnostyczny itd. Jeśli wejdzie możliwość rejestracji RHD w Polsce będzie mi łatwiej zarejestrować tak mi sie przynajmniej wydaje, mam pytanie czy ktoś z szacownego grona forumowiczów orientuje się czy obywatel polski zamieszkały i zameldowany w Polsce może na siebie zarejestrować samochód w Niemczech? Może ktoś już na taki pomysł wpadł? Może w jakimś innym cywilizowanym kraju? Nie mam firmy więc jakieś takie myki odpadają
Pozdro

bigsasza
2 gwiazdki
Auto: WRX RA V-limited

Post 10 lip 2015, o 13:03

Witam Was. Mam informację (z pierwszej ręki) dla osób, które chcę zarejestrować RHD w kraju. Około 2 tygodni temu rozmawiałem z Panem z Ministerstwa Infrastruktury odpowiedzialnym m.in. za rejestracje pojazdów. Przekazał mi informację, że rozporządzenie jest gotowe i czeka już na podpis dwóch ministrów. Od czasu złożenia podpisów powinno wejść w życie w terminie 14 dni. Usłyszałem, że optymistyczna wersja to termin 15 lipca, druga to do końca lipca. Po wejściu w życie rozporządzenia, wytyczne odnośnie rejestracji mają zostać niezwłocznie przesłane do Starostów, a ci prześlą je do Okręgowych Stacji Diagnostycznych. W badaniu głównie będzie chodziło o zmianę lamp, jak się dowiedziałem. Na tą chwilę jest możliwość zarejestrowania pojazdu w wydziale komunikacji, ale po okazaniu przeglądu z OSD, a przeglądu zrobić się nie da, bo diagnosta nie ma wytycznych. Mówiąc delikatnie dziwne to jest :-/ Czy ktoś z Was rejestrował auto RHD do celów kolekcjonerskich :?:

cherusek1
0 gwiazdek

Post 10 lip 2015, o 20:10

hejka, nie tak dawno wybrałem się do wydziału komunikacji aby wybadac sytuację, miła pani stwierdziła też to co napisałeś ustawa niby jest ale rozporządzen brak spodziewali się ich w okolicach grudnia, więc to co piszesz to dobra wiadomość, po za załatwieniem vinu co już tu opisano miła pani mnie trochę zmartwiła bo prawdopodobnie ta ustawa czy rozporządzenie ma tyczyć się tylko autek z terenu unii europejskiej co z jdm..ami nie wiadomo słyszałem o tym problemie już wcześniej i mam nadzieję ze to się jednak nie potwierdzi pozdrawiam

bigsasza
2 gwiazdki

Post 10 lip 2015, o 21:32

Z JDM-ami o zależy od stacji i wydziału komunikacji. Na jednej stacji jak obdzwaniałem chcieli pismo z ministerstwa, w innych krótki VIN nikomu nie przeszkadzał, bo to numer identyfikacyjny pojazdu nie zależnie od tego ile ma znaków. Podobnie w wydziałach komunikacji, gdzieniegdzie rejestrują JDM-y bez problemu, a w innych chcą pismo o odstępstwie. Jak kupujesz auto japońskie z krajów unii europejskiej to jest to przecież auto z unii ;-) Myślę, że jedynym problemem jest to gotowe rozporządzenie dla stacji diagnostycznych. Bo w najgorszym wypadku trzeba pismo wysłać do ministerstwa infrastruktury, nie słyszałem, żeby komuś odmówili, jedynie mogą prosić o dosłanie dokumentów. W przyszłym tygodniu przedzwonię znów do tego człowieka, co się tym zajmuje w ministerstwie i ustalę na jakim jest to etapie. Oczywiście poinformuję na forum, pozdrawiam.
Znalazłem coś ciekawego:
http://moto.onet.pl/aktualnosci/angliki ... s1g57#mark

zinc
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 11 lip 2015, o 01:35

Ma ktoś info potwierdzone? Jak teraz jdm czy tam czyste UK? Powiedzmy że to nie na dziś ale rhd chce mieć i ciekaw jestem jak to wygląda w realu...

bigsasza
2 gwiazdki

Post 11 lip 2015, o 09:05

Zinc no tak jak pisałem. Rozmawiałem osobiście z urzędnikiem z Ministerstwa Infrastruktury odpowiedzialnym za tą działkę, więc uważam że informacja jest wiarygodna, bo z pierwszej ręki. Poprawiona rozporządzenia są gotowe i około 2 tygodni temu czekały na podpisy, więc może są już podpisane. Znając życie w naszym kraju, może to nie być lipiec tylko sierpień, choć zapewniał mnie że do końca lipca zdążą. Zainteresowanym podam w tygodniu na priv namiar tel. do tego pana z MI, tylko ostrzegam trudno się dodzwonić :x

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
Polubił: 2268 razy
Polubione posty: 137 razy

Post 15 lip 2015, o 09:07

@lbert to jeździsz od paru lat autem, które nie ma przeglądu? A jak wygląda sprawa ubezpieczenia takiego pojazdu? Można bez przeglądu wykupić OC?
Jest ryzyko, musi być wybór.

Gaceq
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: Type R v4

Post 15 lip 2015, o 09:42

Przy każdym OC 30 dniowym (tzw. miesięcznym) nie jest wymagane, żeby pojazd miał przegląd techniczny ;-)

Gaceq
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 15 lip 2015, o 09:45

Mam nadzieje, że kolegę Bigaszę dobrze poinformowali bo się już doczekać tego nie mogę...

Gaceq
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 15 lip 2015, o 23:46

No i elegancko :-)

@lbert
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 16 lip 2015, o 12:40

ptk22,

Ja ubezpieczam na rok bez problemu - 540 zł :thumb: . Z tym że Ja mam polskie blachy ( czerwone ) i poruszam się legalnie...
Dodatkowo jestem zabezpieczony tym, że mój Agent ma Ubezpieczenie od Błędów w Sztuce na ... 1.5 mln EURO. Jeśli będzie problem z moim ubezpieczeniem to wtedy leci z jego polisy.
Life is a Joke !

ODPOWIEDZ