Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa

-
Gootek
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
2 razy
vojta pisze:Dobry rower kosztuje ponad 2kpln i nie ma zmiłuj.
vojta, jeden z moich kolegów powtarza, że jeśli nie podłączysz głośników do wzmacniacza kablami za 4 tysiące, to nie usłyszysz dobrego dźwięku.
W każdym takim przekonaniu oczywiście jest jakieś ziarno prawy.
Ale prawdą jest również, że w okazjonalnym, spacerowym jeżdżeniu, drogi rower jest potrzebny głównie do pieszczenia ego jego właściciela.
Gootek
-
Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
-
Polubił:
19 razy
-
Polubione posty:
83 razy
Do OBK kupiłem belki i uchwyty THULE i żałuję. Żeby włożyć 4 rowery na dach, potrzebuję małą drabinkę, a i tak jest to cholernie męczące. Do tego hałasuje i zabiera sporo koni, czuć różnicę przy wyprzedzaniu. Spalanie pomijam, bo to i tak LPG, ale pali ze 2-3 litry więcej.
Chce to teraz sprzedać i kupię coś na hak. Znalazłem jeden fajny bagażnik, ale nie mam pod ręką linka.
Godlik
-
FUX
- 6 gwiazdek
- Auto: jeżdżące
-
Polubił:
236 razy
-
Polubione posty:
350 razy
Thule 928 + adapter 9281.
Na lata....
FUX
-
inquiz
- 6 gwiazdek
- Auto: pojazd wolnobieżny
-
Polubił:
421 razy
-
Polubione posty:
361 razy
Jadąc dziś od Torunia do Wwy autostradą miałem wrażenie, że niektórym rowery z bagażników dachowych chcą odpaść. A jadą z nimi 160 i więcej, skoro jednak nie słychać o wypadkach z tego powodu to może jakoś to się trzyma.
AAA najlepiej to pożycz i przetestuj, sezon się kończy i może ma ktoś bagażnik dachowy który spasuje.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
inquiz
-
barbie
- 6 gwiazdek
- Auto: OOOO
-
Polubił:
34 razy
-
Polubione posty:
87 razy
Godlik, a może pożyczysz na próbę? Jak będzie ok, to może odkupimy

Chyba, że to taki na relingi, to się nie nada.
barbie
-
Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
-
Polubił:
19 razy
-
Polubione posty:
83 razy
No odpisałem rano AAA na PW, że bardzo chętnie pożyczę.
Tak, to jest taki na relingi. Ale wystarczy chyba wymienić stopy na takie pasujące do Waszej Imprezy. Sprawdźcie ile kosztują, może to będzie dobra opcja.
Mam belki THULE WingBar (tylko muszę zmierzyć długość, ale zakładam że z OBK nie będą za krótkie) i 4 uchwyty rowerowe.
Godlik
-
Godlik
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
19 razy
-
Polubione posty:
83 razy
EDIT: Tak sobie patrzę w necie i chyba żeby dostosować mój zestaw do Imprezy, potrzeba 2 elementów:
http://www.hossa.pl/kit-thule-rapid-fix ... -3068.html
za 159 PLN i:
http://www.hossa.pl/stopy-thule-rapid-system-753.html
za 389 PLN.
A to już jakieś większe koszty.
Zastanówcie się i dajcie znać. Mogę Wam po prostu udostępnić cały zestaw, podskoczycie do jakiegoś sklepu i zobaczycie co się da z tym zrobić.
Mogę Wam też pożyczyć same uchwyty rowerowe, ale one są dostosowane do belek THULE z taką rynienką (wsuwa je się do środka).
Godlik
-
barbie
- 6 gwiazdek
- Auto: OOOO
-
Polubił:
34 razy
-
Polubione posty:
87 razy
Godlik, a widzisz, nie dogadaliśmy się z AAA

ok, poszukamy

barbie
-
So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
-
Polubił:
309 razy
-
Polubione posty:
60 razy
barbie, jeżeli chcecie tylko przetestować bagażnik, a nie znajdziecie nikogo na Forum, kto mógłby Wam pożyczyć bagażnik bazowy, to warto podzwonić po wypożyczalniach. Jeżeli w Krakowie można wypożyczyć bagażnik bazowy, to zakładam, że w Warszawie też jest taka możliwość.
So What!
-
Godlik
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
19 razy
-
Polubione posty:
83 razy
Jak kiedyś sprawdzałem wypożyczalnie, to owszem można było wypożyczyć belki, boksa, uchwyty, ale i tak trzeba było dokupić odpowiedni 'kit' do konkretnego modelu auta.
Godlik
-
So What!
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
309 razy
-
Polubione posty:
60 razy
Godlik, w przypadku mniej popularnych modeli rzeczywiście może tak być

So What!
-
Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
-
Polubił:
130 razy
-
Polubione posty:
365 razy
wypożyczenie jakieś 150 na tydzień więc nie jest źle. Nie wiem tylko czy podpasuje bez dodatkowych elementów.
Godlik, tak już sprawdzałem ceny stóp i jeżeli wypożyczalnia nie wyjdzie (albo taki bagażnik okaże się ok) to się zgłoszę. Dzięki :)
Alan, Alan, Alan!
-
busik
- 6 gwiazdek
- Auto: DS5
-
Polubił:
48 razy
-
Polubione posty:
117 razy
pamiętajcie, że bagażniki na hak mają problemy z naszą policją...
zasłonięta tablica rejestracyjna oraz światła tylne - dorabianie ręcznie 3ej tablicy rejestracyjnej - przy upierdliwym policjancie może generować dodatkowe koszty poza spalaniem itp.
Arno pisał o jeździe z trumną pod wiatr i spalaniem rzędu 20 ltr, więc nie wiem czy rowery na dachu są bardziej opływowe niż trumna
chyba pomysł z 2 zestawami rowerów (Wawa-Bielawa) lepszy - z Bielawy do Koniuszego bliżej, zawsze jakaś znajoma dusza lokalna pomoże podrzucić rowery na Srebrną Górę
A jeśli nie wymagacie rowerów po 5 patoli za sztukę, to tym bardziej nie widzę sensu męczenia się w hałasie po drodze
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
busik
-
So What!
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
309 razy
-
Polubione posty:
60 razy
busik pisze:
pamiętajcie, że bagażniki na hak mają problemy z naszą policją...
W czym w takim razie tkwi problem?

So What!
-
busik
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
48 razy
-
Polubione posty:
117 razy
apropos poprzedniego posta i bagażników na hak
Bagażnik jest skonstruowany w bardzo specyficzny sposób i ma pewne dodatkowe wyposażenie związane z bezpieczeństwem - ma tylne lampy, przewody podłączane do wiązki elektrycznej haka i jest też miejsce na tablicę rejestracyjną. I tu się zaczynają problemy, które zgotowały przepisy.
- Definiuje to przepis artykułu 60 "Ustawy o ruchu drogowym" - mówi starszy aspirant Robert Opas z Komendy Stołecznej Policji. - Z artykułu wynika, że zabrania się zakrywania tablicy rejestracyjnej lub innych wymaganych tablic. Rozporządzenie wyraźnie mówi, że tablica musi być na pojeździe i wyraźnie mówi, że ma być zamocowana - podkreśla policjant.
- Nie da się tego załatwić zupełnie legalnie, bo w Polsce nie można wyrobić trzeciej tablicy rejestracyjnej, nie można też jechać z zasłoniętymi tablicami, nie wolno również zdjąć tablicy z samochodu i przyczepić jej do bagażnika - dodaje Marcin Brzeziński. - Wielu sprzedawców oferuje kopię tablicy rejestracyjnej, takie kopie nie mają hologramów, tylko przypominają oryginalne tablice - twierdzi Paweł Kobla.
Robert Stankiewicz z Ministerstwa Infrastruktury i Rozwoju twierdzi, że Polska oczekuje na przyjęcie wytycznych, które takie bagażniki będą pozwalały akceptować w całej UE. - Czekamy na podjęcie działań przez Unię, która określi wykaz przedmiotów czy też wyposażenia lub części nieobjętych procedurą homologacji. Kiedy takie prace się rozpoczną, ministerstwo będzie mogło wystąpić do Komisji Europejskiej z wnioskiem o uwzględnienie w wykazie bagażników rowerowych - mówi.
http://www.polskieradio.pl/9/307/Artyku ... owy-na-hak
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
busik
-
So What!
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
309 razy
-
Polubione posty:
60 razy
busik, chodziło mi o sposób sformułowania zdania

So What!
-
busik
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
48 razy
-
Polubione posty:
117 razy
Wiem wiem, posta z artykulem wklejalem w momencie jak pisales
A zdanie specjalnie tak sformulowalem

busik
-
FUX
- 6 gwiazdek
- Auto: jeżdżące
-
Polubił:
236 razy
-
Polubione posty:
350 razy
Pierd....cie.

FUX
-
gregski
- 6 gwiazdek
- Auto: Mammut
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
5 razy
czemu nie w aucie? kupcie w ikei za grosze dwa polarowe koce na przekladke i podklad i po sprawie...
gregski
-
Godlik
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
19 razy
-
Polubione posty:
83 razy
O ile kanapę można złożyć

Godlik
-
Gootek
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
2 razy
Godlik pisze:O ile kanapę można złożyć

jak nie, jak tak?

Gootek
-
ryjeks
- 6 gwiazdek
- Auto: mat
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
gregski pisze:czemu nie w aucie? kupcie w ikei za grosze dwa polarowe koce na przekladke i podklad i po sprawie...
I w razie "W" będą mieli te rowery zainstalowane w swoich głowach

Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty – dla szybkich kierowców. Colin McRae
ryjeks
-
Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
-
Polubił:
130 razy
-
Polubione posty:
365 razy
Kanapa sie składa ale mam tam mały gadżet na niej. Nie zajmuje miejsca ale nie chce tego poniszczyc. Wnętrza zresztą tez.
Poza tym jak juz jedziemy na dluzej to mamy duzo gratow. Ja np wożę pół biura ;)
Alan, Alan, Alan!
-
leon
- 6 gwiazdek
- Auto: Niepsujące się.
-
Polubił:
207 razy
-
Polubione posty:
284 razy
Alan, Alan, Alan!, jak masz więcej niż dwa rowery

Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
leon