Świst z okolicy przedniego koła

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Re: Świst z okolicy przedniego koła

Post 28 lis 2015, o 19:59

U mnie hałas z okolic prawego przedniego koła (tak mi się wydawało) skończył się wymiana łożysk w skrzyni.

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
Polubił: 2268 razy
Polubione posty: 137 razy

Post 28 lis 2015, o 20:48

piter_adam, bo dopiero jak puścisz sprzęgło to ten lewarek od zmiany biegów ma mikro wibracje, które wydają te dźwięki. Skoro stuka nadal, gdy trzymasz tą wajchę, to znaczy, że coś stuka gdzieś nisko, przy skrzyni. Nie mam pojęcia jak to sprawdzić co to jest dokładnie. Ale moim zdaniem właśnie dźwignia zmiany biegów stuka o coś. Póki co zostaje przycisk: "+" w radiu :-)
Jest ryzyko, musi być wybór.

piter_adam
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: Subaru Impreza RX Plus 1997
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 2 gru 2015, o 18:36

Na samym początku wspominałem też, że te dźwięki są tylko przy dodawaniu gazu, gdy go odpuszczę cichną w ciągu pół sekundy aż do absolutnej ciszy, noga na gaz i znowu wracają. Nie chciałbym, żeby były to łożyska w skrzyni.
Ptk22, istnieje możliwość, że możesz mieć rację z tym lewarkiem. Mechanicy, którzy wymieniali mi pękniętą sprężynę pod lewarkiem mogli coś sknocić, dopiero teraz sobie o tym przypomniałem. Wcześniej tych dźwięków nie było. Może właśnie gdzieś tam jest problem, a nie w skrzyni, jak mówią mi niektórzy "specjaliści" w moim mieście :-).

piter_adam
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 2 gru 2015, o 18:47

komin pisze:a może tak: na podnośnik :arrow: koła w góre :arrow: odpalamy :arrow: wachlujemy biegami :arrow: mechanik ze stetoskopem słucha i paczy :-)
ps. brzęk jest przy wbijaniu biegu czy cały czas na owym przełożeniu?
Brzęk jest tylko na wbitym biegu, tak jak opisywałem wcześniej. Na początku pisałem o 5 biegu bo wtedy te dźwięki były tylko na nim. Teraz są na każdym nieparzystym czyli 1, 3, 5, ale na 5 wciąż są najbardziej słyszalne i tylko na nim jednostajne względem obrotów silnika.

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
Polubił: 2268 razy
Polubione posty: 137 razy

Post 3 gru 2015, o 13:21

piter_adam, może zrób tak: poczekaj aż spadnie śnieg. Przyjedź wtedy na narty w Karkonosze. Ustaw się z chłopakami z WD Evo, żeby zajrzeli co tam stuka. A Ty w tym czasie pojeździsz na nartach. Do chałupy wrócisz naprawionym subarakiem. Od nich do wyciągu jest bardzo blisko, więc pewnie się dogadasz, żeby Cię podrzucili.
Jest ryzyko, musi być wybór.

piter_adam
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 3 gru 2015, o 20:55

ptk22, pomysł jest świetny, w Karkonoszach byłem, ale nigdy zimą. Dobra opcja :-)

ODPOWIEDZ