przeciwmgielne na dzienne
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Re: przeciwmgielne na dzienne
Dz. U. Nr 75/2009, poz. 639
To jest ustawa która na dzień dzisiejszy nas obowiązuje i nie sugeruj , że jest inaczej. A ty możesz idąc pod górę szukać sobie różnych interpretacji itp. to już twoja sprawa.
To jest ustawa która na dzień dzisiejszy nas obowiązuje i nie sugeruj , że jest inaczej. A ty możesz idąc pod górę szukać sobie różnych interpretacji itp. to już twoja sprawa.
a jak się nie mylę, w autach z datą produkcji do 2010r, dopuszczalne jest by razem z dziennymi świeciły pozycyjneozarek pisze: a błąd nie mogą świecić razem z pozycyjnymi
-
ozarek
- 2 gwiazdki
- Auto: Lancia Delta HPE GT/ Subaru Forester MY02 N/A
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
ted58 pisze: Dz. U. Nr 75/2009, poz. 639
To jest ustawa która na dzień dzisiejszy nas obowiązuje i nie sugeruj , że jest inaczej.
to co przytaczasz obowiązywało do 20-06-2009 i to nie ja sugeruje tylko taki jest stan prawny
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0090750639
masz tu także aktualnie obowiązujący tekst ujednolicony z 2013r.
Po raz kolejny sugeruje czytać aktualne przepisy, a nie powoływać się na stare.
Think.Feel.Drive.
-
ozarek
- 2 gwiazdki
dopuszczalne ale nie wymagane. Był to stan przejściowy kiedy było wymagane tylne oświetlenie, można to spokojnie teraz przerobić na sam przód.szamot pisze: a jak się nie mylę, w autach z datą produkcji do 2010r, dopuszczalne jest by razem z dziennymi świeciły pozycyjne
Think.Feel.Drive.
Pod powyższym linkiem jest tekst: Objęte tekstem jednolitym Dz. U. z 2013 r. poz. 951. Po znalezieniu aktu z Dz.U. 2013 poz. 951 jest niestety napisane: Status aktu prawnego: wygaśnięcie aktu. Więc trzeba szukać dalej…ozarek pisze:masz tu także aktualnie obowiązujący tekst ujednolicony z 2013r.
komor pisze: Więc trzeba szukać dalej…
To Wy se szukajcie

A ja kolejne kilometry przemierzam z moimi przeciwmgielnodziennymi

-
ozarek
- 2 gwiazdki
komor pisze: Więc trzeba szukać dalej…
widzisz nie zauważyłem wczoraj;
aktualny Dz.U. 2015 poz. 305
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0150000305
co ważne w tekście z 2015r. jest przywołanie przepisów EKG ONZ, czyli m.in. wszystkich wytycznych n/t wymogów jakie muszą spełniać światła dzienne, o których pisałem wcześniej.
Think.Feel.Drive.
Spoko, spoko, mam już namierzone przeciwmgielnodzienneszamot pisze:To Wy se szukajcie![]()
A ja kolejne kilometry przemierzam z moimi przeciwmgielnodziennymi

ozarek pisze:komor pisze: Więc trzeba szukać dalej…
widzisz nie zauważyłem wczoraj;
aktualny Dz.U. 2015 poz. 305
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0150000305
co ważne w tekście z 2015r. jest przywołanie przepisów EKG ONZ, czyli m.in. wszystkich wytycznych n/t wymogów jakie muszą spełniać światła dzienne, o których pisałem wcześniej.
Jak już coś podajesz to powinieneś to przeczytać do końca i ze zrozumieniem. Z uporem maniaka chcesz coś udowodnić czego nie ma . W przytoczonej przez ciebie nowej ustawie akurat w wymaganiach dotyczących świateł dziennych nie ma żadnych istotnych zmian w porównaniu do ustawy z 2009 roku którą to przytoczyłem. W tabeli podane są warunki jakie musi spełnić oświetlenie dzienne i to nas obowiązuje . Przywołane przepisów EKG ONZ w tej ustawie nie wprowadza żadnych zmian w tym zakresie .
Ja dokonałem odpowiedniej modyfikacji instalacji elektrycznej o której pisałem poprzednio ,zmieniłem żarówki i spokojnie jeżdżę bez żadnego stresu wykorzystując światła przeciwmgielne przednie których się w zasadzie nie używało.
-
ozarek
- 2 gwiazdki
[sarkazm]ted58 pisze: Przywołane przepisów EKG ONZ w tej ustawie nie wprowadza żadnych zmian w tym zakresie .
masz rację, szczegółowe przepisy n/t choćby jasności DRL nic nie wnoszą
[/sarkazm]
ted58 pisze: Ja dokonałem odpowiedniej modyfikacji instalacji elektrycznej o której pisałem poprzednio ,zmieniłem żarówki i spokojnie jeżdżę bez żadnego stresu wykorzystując światła przeciwmgielne przednie których się w zasadzie nie używało.
Ty sobie mogłeś dokonać odpowiedniej, tylko wg Ciebie, modyfikacji ale to nie zmienia stanu faktycznego i legalności tej modyfikacji.
Nadal nie rozumiesz, albo raczej nie chcesz zrozumieć, że każdy element ma swoje przeznaczenie. W przypadku oświetlenia to przeznaczenie jest potwierdzane homologacją i naniesieniem odpowiednich znaków homologacyjnych na kloszu lub obudowie lampy.
Na lampie przeciwmgłowej masz B natomiast na dziennych jest RL.
Zafiksowałeś się i nie bierzesz zupełnie pod uwagę, że nie masz racji. Jeździj sobie na czym chcesz tylko potem nie miej pretensji jak dostaniesz kilka mandatów i stracisz DR za robienie takich głupot i stosowanie tego na drodze publicznej.
Jeżeli o mnie chodzi to możesz sobie do tych przeciwmgielnych władować 100W żarówki, będą tak samo legalne jak te ledy, które zastosowałeś.
EOT
Think.Feel.Drive.
i tu jest pewien haczyk...ozarek pisze: W przypadku oświetlenia to przeznaczenie jest potwierdzane homologacją i naniesieniem odpowiednich znaków homologacyjnych na kloszu lub obudowie lampy.
Jak Pan policjant sprawdzi podczas kontroli drogowej czy na obudowie klosza halogenu jest/nie ma homologacji na dzienne ?

-
ozarek
- 2 gwiazdki
szamot pisze: i tu jest pewien haczyk...
Jak Pan policjant sprawdzi podczas kontroli drogowej czy na obudowie klosza halogenu jest/nie ma homologacji na dzienne ?![]()
zejdź do samochodu i zobacz sobie na klosz to będziesz wiedział.
A jak Ci się nie chce to np
Dzienne znak przeznaczenia RL

A tu masz klosz Forka SF, widzisz gdzieś tu przeznaczenie RL dla dziennych? - NIE za to jest 02B czyli przeciwmgłowe
Zrozumcie wreszcie, że te znaki nie są nigdzie chowane i to nie jest wiedza tajemna, to wszystko jest do odczytania bez trudu, wystarczy się tylko schylić.
Na tej samej zasadzie nielegalne jest pakowanie chińskich HID do lamp halogenowych. Żarniki ksenonowe mają znak homologacji D natomiast żarówki halogenowe H..
Na lampach dwufunkcyjnych dzienne+pmgielne spotykana jest też homologacja RL00 F3, jako ciekawostka doświetlanie zakrętów to znak K, ale to jest z nowszych przepisów, które lamp do Forka SF zupełnie nie dotyczą.
Think.Feel.Drive.
ozarek, coś Ty chłopie taki spięty ?
ja to wszystko wiem tylko kombinuje jakby to się wymigać jak mnie mądrzejszy zacznie kontrolować (te mniej mądre jakoś się nie czepiają)
ale klosz to nie jedyne miejsce na oznaczenia
a jak mam na obudowie e ?

ja to wszystko wiem tylko kombinuje jakby to się wymigać jak mnie mądrzejszy zacznie kontrolować (te mniej mądre jakoś się nie czepiają)
ja wiem co mam na kloszuozarek pisze: zejdź do samochodu i zobacz sobie na klosz to będziesz wiedział.

No więc jak już jesteś taki mądry to nas chyba oświecisz i powiesz czym muszą się charakteryzować światła dzienne i jakie muszą spełniać warunki w/g obowiązującego prawa. Na czy też polega różnica w świeceniu takiej lampy a lampy przeciwmgielnej w której zastosujemy oczywiście żarówkę odpowiednią do wymagań. Dobrze jak byś przytoczył fragmenty z polskiej ustawy która stawia odpowiednie wymagania dla świateł dziennych, które potwierdzą twoje wywody.
-
ozarek
- 2 gwiazdki
szamot pisze: ozarek, coś Ty chłopie taki spięty ?![]()
odniosłem, przez moment, wrażenie, że masz do tego tematu tak samo ignoranckie podejście jak autor wątku.
Nie jestem świętym, ani przesadnym legalistą, ale pod względem przeróbek oświetlenia w samochodzie niestety wyznaję zasadę 100% legal. Widząc co ludzie montują jako dzienne, jak nie potrafią ich używać w zgodzie z przepisami reaguję alergicznie na postawę rodem z 'Sami Swoi' - czyt. granaty do sądu "bo sprawiedliwość musi być po naszej stronie".
szamot pisze: ja wiem co mam na kloszu
musi być widoczne bez 'demolki'. Na obudowie też mogą być oznaczenia, jako dubel, może być jeszcze kąt opadania wiązki, ale rodzaj przeznaczenie i homologacja muszą być na kloszu.
cały zestaw przepisów masz powyżej. Jak dołożysz trochę wysiłku do zapoznania się z nimi to szybciej trafią do głowy i dłużej tam zostaną.ted58 pisze: No więc jak już jesteś taki mądry to nas chyba oświecisz i powiesz czym muszą się charakteryzować światła dzienne i jakie muszą spełniać warunki w/g obowiązującego prawa.
Zaczynając od końca Twojego zdania - Nie ma żarówki odpowiedniej do przeróbki lampy halogenowej na dzienną. To co zastosowałeś to chiński twór totalnie bez homologacji dopuszczającej stosowanie na drogach publicznych. Żarówka HB4 to żarówka halogenowa i do takiego źródła światła jest przystosowana i homologowana fabryczna lampa - koniec kropka.ted58 pisze: Na czy też polega różnica w świeceniu takiej lampy a lampy przeciwmgielnej w której zastosujemy oczywiście żarówkę odpowiednią do wymagań.
Różnica w świeceniu lamp jest zasadnicza, DRL ma za zadanie świecenie na prost i powodowanie lekkiego olśnienia kierowcy z przeciwka. Dlatego też są podane dopuszczalne jasności świecenia i zasady montażu aby to olśnienie nie przerodziło się w oślepienie.
Światła mijania/halogeny/drogowe mają za zadanie oświetlanie drogi przed pojazdem, mają określone kąty opadania wiązki ect Jakby funkcje świateł się nie różniły to na przodzie pojazdu byłaby jedna lampa z jedną, jedno żarnikową, żarówka ogarniająca wszystko - a tak nie jest.
j/w zestaw przepisów masz podany - wysil się.ted58 pisze: Dobrze jak byś przytoczył fragmenty z polskiej ustawy która stawia odpowiednie wymagania dla świateł dziennych, które potwierdzą twoje wywody.
Think.Feel.Drive.