Duzy przeglad

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Re: Duzy przeglad

Post 11 mar 2010, o 22:55

Potwierdza się iż ceny salonowe w Niemczech są o niebo tańsze niż w Polsce :idea:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 11 mar 2010, o 22:56

Dawaj namiary; przyjedziemy na przegląd i na browar do West Berlin... ;-)
Dolce far niente ;-)

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 11 mar 2010, o 22:58

Piter 35 pisze: Dawaj namiary; przyjedziemy na przegląd i na browar do West Berlin...
A co z golonką :?: :mrgreen:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 11 mar 2010, o 23:06

Piter 35 pisze:
Piter 35 pisze: Dawaj namiary; przyjedziemy na przegląd i na browar do West Berlin...
A co z golonką :?: :mrgreen:
U golonki na Kurfurserdammm... ;-)
Dolce far niente ;-)

Azrael
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 3 razy

Post 11 mar 2010, o 23:38

Zaraz, zamierzali zmieniać rozrząd bez napinacza???

tzd
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Lokalizacja: Gdańsk Sopot Gdynia, tu wszystko się kończy i zaczyna
Auto: SF5 2.0T + GC8 STi
Polubione posty: 0

Post 12 mar 2010, o 00:46

Pytanie:
mój rozrząd był kompletnie zmieniony (wszystkie paski, rolki, napinacz, pompa) 35 tys. km temu / 3 lata temu.
Czy jakbym chciał w najbliższym czasie robić coś, co wymagałoby zdjęcia rozrządu (btw. czy do regulacji luzów zaworowych zdemontowuje sie rozrząd?), to czy wystarczy zmienić tylko pasek i napinacz ? a z rolkami i pompą wstrzymać się do nast. razu?
czy może jest to kompletnie niewskazane?

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 12 mar 2010, o 00:50

A po co w ogóle coś wymieniać w 1/3 przebiegu życia rozrządu? :?
Założyć to samo i tyle. A pompy w ogóle nie wymienia się z automatu przy rozrządzie.

tzd
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Lokalizacja: Gdańsk Sopot Gdynia, tu wszystko się kończy i zaczyna
Auto: SF5 2.0T + GC8 STi

Post 12 mar 2010, o 00:52

jarmaj pisze: A po co w ogóle coś wymieniać w 1/3 przebiegu życia rozrządu?
Założyć to samo i tyle.
Słyszałem coś innego, że raz zdjęty pasek wypadałoby wymienić... a napinacz... pewnie można ocenić jego stan i dopiero podjąć decyzje (widziałem taki jeden, po 100kkm, rozlatywał się w rękach, szok, że się nie rozpadł podczas pracy).
Gdzieś też wyczytałem, że rozrząd wymienia się co 100kkm lub co 5 lat, więc 3 lata to nie 1/3 jego życia :)

jarmaj
6 gwiazdek

Post 12 mar 2010, o 00:55

Nie mam pojęcia po co. Sam pasek nie jest co prawda strasznie drogi i na upartego można, ale dla mnie przy takim przebiegu to bez sensu.

Azrael
6 gwiazdek

Post 12 mar 2010, o 00:57

jarmaj, paska się nie zakłada 2x. Może to lekka przesada ale bardzo łatwo go uszkodzić przy zdejmowaniu, przechowywaniu itp.

jarmaj
6 gwiazdek

Post 12 mar 2010, o 01:00

Azrael, bez przesady. Może można uszkodzić, jak na niego imadło przypadkiem spadnie ;-), ale nie jest to znowu takie łatwe.
Pewnie że można zmieniać, ale uzasadnienia dla tego nie widzę.

Azrael
6 gwiazdek

Post 12 mar 2010, o 01:39

jarmaj, AFAIR tak zaleca producent i w zasadzie każdy tak robi, z czegoś to się wzięło. Powiem Ci tylko że mieliśmy teraz auto z missfire spowodowanym przez rozciągnięty pasek. W Subaru on jest naprawdę dlugi i od jego sprawności zależy np, różnica w ustawieniu wałków prawych i lewych.

jarmaj
6 gwiazdek

Post 12 mar 2010, o 01:49

Azrael pisze:jarmaj, AFAIR tak zaleca producent i w zasadzie każdy tak robi, z czegoś to się wzięło. Powiem Ci tylko że mieliśmy teraz auto z missfire spowodowanym przez rozciągnięty pasek. W Subaru on jest naprawdę dlugi i od jego sprawności zależy np, różnica w ustawieniu wałków prawych i lewych.
Wiem że jest strasznie długi. Ale przecież jak małe są siły potrzebne do zdjęcia/założenia paska w stosunku do tych, które on musi na co dzień przenosić?

Pewnie drugie auto można by na nim powiesić (no wiem, ciut specjalnie przesadzam, ale nie dużo), żeby je statycznie zasymulować.

robanio007
2 gwiazdki
Auto: Niebieski Robur

Post 12 mar 2010, o 10:32

OBK H6 pisze: gregski wymiana rozrządu w sensie, że pasek czy cały rozrząd? na Bajecznej swego czasu słyszałem o cenach od 2,5tys złociszy polskich w górę (to za części + robocizna 1,5 tys tych samych złociszy), więc to co piszesz jest alles gut
Dziwne,ja w swoim estiaju (Us spec MY05)za kompletny rozrząd(wszystko OE+robocizna)1900pln netto,i też na Bajecznej :roll:
...oleewam to,lubie te robote.

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 12 mar 2010, o 12:05

robanio007 pisze: Dziwne,ja w swoim estiaju (Us spec MY05)za kompletny rozrząd(wszystko OE+robocizna)1900pln netto,i też na Bajecznej :roll:
zwróć uwagę na silnik... H6, trochę inna zabawa niestety, u Ciebie H4
choć i tak duża róznica... musze pogadać z chłopakami :-)
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 12 mar 2010, o 12:49

Az, nie znam zalecen serwisowki, ale obejzalem napinacz i byl wilgotny, dlatego wymienili.

Nie chce nikomu psuc biznesu ale i nie zamierzam ukrywac cen i czuje sie w obowiazku napisac jak wyszlo.
Tym bardziej, ze na forum sa reprezentanci serwiow i spodziewalem sie jakies reakcji.

Ty jako jedyny zareagowales na zapytanie, ale juz Twoi koledzy zapomnieli o ofercie. Reszta pytanie totalnie zlala, widac ruch w interesie duzy i pojedynczym klientem przejmowac sie nie trzeba. Nie mam do nikogo pretensji, w koncu forum to nie gielda ofert, wrecz przeciwnie, podpowiadam gdzie widze slabe punkty i sugeruje niejako z punktu widzenia klienta nad czym nalezalo by popracowac.. zabawne, mam wrazenie, ze wlasnie sila niemieckich serwisow i ich doskonale wyniki w testach zadowolenia klienta polega na tym, ze serwisy sa... male.. wrecz przydomowe... ma sie wrazenie, ze im zalezy bys wrocil i nadal istotny jest czynnik ludzki..
Sa mili, nie robia lachy i nie traktuja Cie jak debila tylko dlatego, ze nie masz ich wiedzy w temacie.. nie ma niedopowiedzen, zadufania.. Nie sa tez swieci, ale jak sobie przypomne i porownam zachowanie przedstawicieli serwisow na kropce to mnie smiech ogarnia...

Tyle w temacie. Reszta - hamulce, filtry, olej zrobie albo sam albo w innych miejscach.
Troche dla frajdy, troche dlatego, ze mam na to czas i zaoszczedzone kilka eur. wydam na cos przyjemniejszego niz poczucie, ze stac mnie na serwis ASO...

gregski
6 gwiazdek

Post 12 mar 2010, o 12:53

Azrael pisze: jarmaj, AFAIR tak zaleca producent i w zasadzie każdy tak robi, z czegoś to się wzięło. Powiem Ci tylko że mieliśmy teraz auto z missfire spowodowanym przez rozciągnięty pasek. W Subaru on jest naprawdę dlugi i od jego sprawności zależy np, różnica w ustawieniu wałków prawych i lewych.

to juz ich kwestia.. jak strzeli to ADAC odwiezie im auto i w ramach gwarancji beda musieli naprawic silnik.
Z ciekawostek: zapytalem ich jeszcze o pompe wodna - ponoc usterki sie praktycznie nie zdazaja.. stad nie ma co myslec o jej wymianie przy 105 kkm gdy nie ma wyraznych oznak..

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 12 mar 2010, o 13:00

gregski pisze:Z ciekawostek: zapytalem ich jeszcze o pompe wodna - ponoc usterki sie praktycznie nie zdazaja.
Moja, przy 160 tys. wzięła i sobie umarła.
czarne jest piękne...

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 199 razy

Post 12 mar 2010, o 13:03

vibowit pisze:
gregski pisze:Z ciekawostek: zapytalem ich jeszcze o pompe wodna - ponoc usterki sie praktycznie nie zdazaja.
Moja, przy 160 tys. wzięła i sobie umarła.
Śmierć to raczej nie usterka ;-)
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 12 mar 2010, o 13:12

rrosiak pisze:Śmierć to raczej nie usterka ;-)
Ale ona nie umarła na śmierć. :-p
Działała, tyle że w sposób nieco alternatywny. :mrgreen:
czarne jest piękne...

gregski
6 gwiazdek

Post 12 mar 2010, o 13:12

vibowit pisze: Ale ona nie umarła na śmierć.
Działała, tyle że w sposób nieco alternatywny.

smierc kliniczna to tez nie usterka :)

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: SI

Post 12 mar 2010, o 18:29

robanio007 pisze: OBK H6 napisał(a):gregski wymiana rozrządu w sensie, że pasek czy cały rozrząd? na Bajecznej swego czasu słyszałem o cenach od 2,5tys złociszy polskich w górę (to za części + robocizna 1,5 tys tych samych złociszy), więc to co piszesz jest alles gut

Dziwne,ja w swoim estiaju (Us spec MY05)za kompletny rozrząd(wszystko OE+robocizna)1900pln netto,i też na Bajecznej :roll:
Jak rozumiem jeden z Was mówi o cenie netto, drugi brutto. 1900 PLN netto wyjdzie jakieś 2300 PLN brutto.
Poza tym różnica w budowie silnika H4 vs H6.
gregski pisze: Nie chce nikomu psuc biznesu ale i nie zamierzam ukrywac cen i czuje sie w obowiazku napisac jak wyszlo.
Tym bardziej, ze na forum sa reprezentanci serwiow i spodziewalem sie jakies reakcji.

Ty jako jedyny zareagowales na zapytanie, ale juz Twoi koledzy zapomnieli o ofercie.
Widzisz, to jest właśnie problem w PL - generalnie customer service leży i kwiczy. Całe szczęście , że chociaż jedno miejsce odezwało się do Ciebie i to jest światełko w tunelu :)
gregski pisze: Z ciekawostek: zapytalem ich jeszcze o pompe wodna - ponoc usterki sie praktycznie nie zdazaja.. stad nie ma co myslec o jej wymianie przy 105 kkm gdy nie ma wyraznych oznak..
Ja też przy 180kkm nie miałem wymienionej. Chciałem ją wymienić, ale było za późno , bo dopiero dzień po odebraniu auta z serwisu okazało się, że nie było oznak zużycia i została "stara".
Obrazek
Obrazek

gregski
6 gwiazdek

Post 12 mar 2010, o 19:45

Niedźwiedź pisze: Ja też przy 180kkm nie miałem wymienionej. Chciałem ją wymienić, ale było za późno , bo dopiero dzień po odebraniu auta z serwisu okazało się, że nie było oznak zużycia i została "stara".

jak sie skonczylo?

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: SI

Post 12 mar 2010, o 19:55

gregski pisze: jak sie skonczylo?
nadal działa :)
Obrazek
Obrazek

Azrael
6 gwiazdek

Post 12 mar 2010, o 20:41

gregski pisze: Ty jako jedyny zareagowales na zapytanie, ale juz Twoi koledzy zapomnieli o ofercie.

Jest mi bardzo głupio z powodu tej sytuacji. Winni już usłyszeli co o tym myślę, mam nadzieję że w przyszłości takie rzeczy nie będą się zdarzały.

A co do napinacza - wymiana rozrządu to wymiana kompletu rolek, napinacza i paska. Jeżeli ktoś wymienia coś mniej to naprawdę nie jeździj do niego, nie piszę tego po to żebyś do mnie z tym przyjeżdżał, jedź gdzie Ci pasuje ale nie do kogoś takiego.

ODPOWIEDZ