[Forek '06-'08] bluetooth i kamera cofania w fabrycznej navi

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Tasior_Miedziak
4 gwiazdki
Auto: Czarny karawan na gnojówkę
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: [Forek '06-'08] bluetooth i kamera cofania w fabrycznej navi

Post 26 sty 2010, o 22:09

michal pisze: Na tyłe zostawiłbym fabrykę - z głośników 10cm nie wydobędziesz jakiegokolwiek sensownego dźwięku choćbyś się skichał. W celu poprawy samopoczucia można jedynie wygłuszyć drzwi. W tylnych drzwiach nie masz fabrycznego miejsca na tweetery.
Mysle, ze tylne glosniki rzeczywiscie dolnych rejestrow nie przeniosa zbyt skutecznie ale srednice i wyzsze jak najbardziej. Tylko trzeba bedzie wlozyc tam glosniki o bardzo wysokiej skutecznosci (min. 93dB) zeby przednie nie dominowaly zbytnio. Wtedy przestrzennosc dzwieku zyska na tym znaczaco moim zdaniem.

Poza tym nalezy pamietac, ze kubatura wnetrza pojazdu nie jest zbyt duza w porownaniu np. z mieszkaniem i do poruszenia mniejszej masy powietrza potrzeba glosnikow o mniejszej powierzchni (mysle o nizszych dzwiekach). Czyli z tym przeniesieniem nizszych rejestrow nie musi byc tak slabo w kontekscie powierzchni membrany o srednicy 100mm.

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 61 razy
Polubione posty: 13 razy

Post 26 sty 2010, o 22:51

Z autopsji - aftermarketowe głośniki 10cm grają niewiele o i ile w ogóle lepiej od fabrycznych. Minusem fabrycznych jest ich arcychujowość w średnich i niskich częstotliwościach, z wysokimi dają radę. Skoro zamierzasz walczyć z łóferem to ja bym wygłuszył tylne drzwi i zostawił stoki - zwłaszcza, jeśli zostawiasz seryjne źródło dźwięku a to był mój warunek podstawowy.

Edyta1: tyły stokowe w minimalnym nastawieniu (fader 2/3 przód) trochę dają lepszego komfortu.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 26 sty 2010, o 23:09

Więc mówicie, że te głośniki trzeba podłączyć do fabrycznej navi z kamerą cofania i bluetoothem?

:mrgreen: :mrgreen:
czarne jest piękne...

Tasior_Miedziak
4 gwiazdki

Post 26 sty 2010, o 23:23

Nie wiem jak w innych Forkach, ale pewnie podobnie. U mnie tylne graja bardzo cicho.

Sprawdzilem w "audio wiring diagram" kwestie polaczen dla Forestera:

1. Glosniki w drzwiach przednich sa na wspolnym kablu z tweeterami.
2. Glosniki w drzwiach tylnych sa zasilane niezaleznie od przednich
3. Subwoofer jest zasilany niezaleznie od glosnikow przednich i tylnych

Zatem hulaj dusza piekla nie ma ;-) Wszystkie glosniki sa sterowane niezaleznie (oprocz tweeterow), lewe prawe tez. Pomierzyc poziomy sygnalow oscyloskopem, dopasowac impedancje glosnikow do koncowki mocy, zalozyc glosniki o wysokiej skutecznosci i nie ma sily musi byc dobrze. Tym bardziej ze koncowka mocy podobno w tym Kenwoodzie nie jest zla.

To ze woofer jest tak kiepsko sterowany moze byc wynikiem kiepskiej wydajnosci pradowej koncowki lub faktem iz zastosowano jako woofer glosnik o bardzo ale to bardzo niskiej skutecznosci. Stad wlasnie potrzeba wysokiej skutecznosci odbiornika zeby to napedzic. Problem ten sam co we wzmacniaczach lampowych. Jak masz monitory 90dB i ponizej to zapomnij o mocnym dzwieku. Glosniki nie dadza rady.

Gdyby jednak okazalo sie ze wydajnosc koncowki dla woofera jest tak kiepska, ze przy glosniku o najwiekszej skutecznoisci membrana i tak nie bedzie sie chciala wychylac to mozna zastosowac subwoofer aktywny i po sprawie. Nie kijem go, to pałką.

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 61 razy
Polubione posty: 13 razy

Post 26 sty 2010, o 23:39

wszystko piknie ino:
- sabłufer mieszka sobie w niebycie - czyli czeka budowa pudła rezonansowego - nie miałem weny tfurczej, zwłaszcza, że głosniki przednie po wymianie dają radę basowo.
- lepsze tylne głośniki są mi potrzebne jak wielbłądowi skrobaczka do szyb.
- nie chcąc się certolić z sabłuferem i jego aktywnością olałem temat ponownie, odłączając go gdyż ponieważ zaczął popiardywać z letka lecz smrodliwie i radośnie przy tłustszych basach, które dawały radę się wydostać czysto z przednich głośników.

reasumując - dla mnie optymalnym rozwiązaniem jest:
- fabryczna turbojednostka główna
- wygłuszony przód z lepszymi głośnikami i tłitrami
- seryjny tył
- odłączona namiastka łófra

Tasior_Miedziak
4 gwiazdki

Post 26 sty 2010, o 23:53

No to tez sposob na zycie. Jezeli sie uda i na wiosne jeszcze bede jezdzil moja lodowka to powalcze w tym temcie, tym bardziej ze nie wymaga to zbyt duzych nakladow finansowych. Rozsadny komplet glosnikow na przod mozna dostac za 250 PLN, na tyl za 150. Woofer w zaleznosci od opcji 200-400 PLN. Tragedii wiec nie ma i w Adama Slodowego mozna sie pobawic :-)

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 28 sty 2010, o 12:14

Tasior_Miedziak pisze: Wszystko rozumiem tylko co daje taki emiter podczerwieni? Czlowiek tego nie widzi przeciez. Jedynie kamera tak jak pisales. To zamiast na szybe trzeba sie gapic w monitor wewnatrz pojazdu? Co to za wygoda wtedy? Szyb z projekcja obrazu pochodzacego z optyki noktowizyjnej nie ma jeszcze w zastosowaniach cywilnych ze wzgledu na cene.

to zdaje sie jest bez emitera, sama kamera..
nie mam czasu sie rozpisywac, ale tu poczytasz:
http://www.flir.com/cvs/eurasia/en/content/?id=4950

to byl wysoki model kamery ale nie najwyzszy, sa jeszcze bardzo drogie do helikopterow.
obraz na monitorze uwierz mi, w trudnych warunkach oswietleniowych ma to sens.
tak jak dobra nawigacja podpowie trudnosc zakretu i co dalej na drodze..

uciekam, bo grafik napiety.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 30 sty 2010, o 10:56

gregski,

coś takiego, jak na pierwszym filmiku?

http://landrover.pl/10888
Dolce far niente ;-)

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 2 lut 2010, o 12:40

FUX pisze: coś takiego, jak na pierwszym filmiku?

tak, tylko lepiej jak widzisz swoj zderzak..
kwestia ustawienia kamerki.
pozdro!

Tasior_Miedziak
4 gwiazdki

Post 13 kwie 2010, o 20:30

Pojawila sie fajna czarna skrzynka :

http://www.sklep.hadron.pl/index.php?z=1&m=18&id=3287

Tak naprawde nazywa sie to WP9100s i jest dystrybuowane przez rosyjska grupe STOPOL GROUP. Mam to juz w swoim Forku i dziala calkiem calkiem. Pieknie integruje sie z dotykowym ekranem i mam tez fajny pilot z touch padem. Dzieki temu ze jest tam Win CE 5.0 wreszcie mam odtwarzacz MP3 taki jak mi sie zachce, odtwarzacz filmow i wszystko co da sie uruchomic na Win CE. Kamery cofania nie podlaczalem bo nie mam potrzeby uzywania. Wszystkie Automapy, TomTomy i iGO tez dzialaja. Nie udalo mi sie tylko odpalic Wiedzmina ;-)

Fajne jest rowniez to, ze mozna samemu robic sobie "menu" na ta nawigacje lub sciagnac z internetu wszystko co ktokolwiek tam wymyslil i zrobil. Moge podlaczyc sobie dowolne zrodlo AV poprzez wtyki RCA (kamera, odtwarzacz DVD, tuner TV, itp.)

Telewizorek otrzymal nowe zycie :-D Zawsze myslalem, ze po co komu ogladanie filmow w samochodzie? Moja corka jest zachwycona, ze moze sobie bajke obejrzec podczas jazdy.

tadaoando
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: SFXT MY14+SI RS MY10

Post 20 lip 2010, o 19:01

WITAM!

...no Darku jednak zaszalales, mowilismy czas jakis tenu o f-mie (chyba pablos) jak pamietasz "odblokowuja" seryjna navi a tak naprawde montuja malutki navibox obslugiwany z kart SD z winowsem Mobile jakistam... no miazga ale slysze iz ty dogrzebales sie w tym pudelku i mozliwosci podpiecia i odpalenia mp3, automapy, itp.
... wiesz przeprowadzilem sie na jakis czas do Ostroleki ale musze podjac wyzwanie spotkania sie z toba zanim wynajme moje mieszkanko i obejzec twojego forka i te cuda cos wybebeszyl... :thumb:

tomasz
(K) GRILL wersja STI/ CROSS/ SPORT ten w kratke, zderzak tez przytule !!!

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 20 lip 2010, o 19:05

Navibox rzeczywiscie niezły. Jakoś na dniach wrzucamy go do oferty.

tadaoando
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 20 lip 2010, o 19:24

Azrael, z tego co wiem to firma z Otwocka montuje go od kilku latek sprawdzie cene no i z tego co wiem oni nieumozliwiaja klientowi ingerencje w navibox i upgready nowego softu automap lub innych ... co do ceny to z tego co pamietam rok temu z montaem bylo 1500brutto czas oczekiwania to 2-4h czy sie cos zmienilo nie wiem.

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 20 lip 2010, o 19:28

Urządzonko jest proste w montażu i jest to normalny malutki PCet używający ekranu dotykowego auta. Można do tego też podpiąć kamerę cofania i podobne. Myślę że u nas cena będzie circa about podobna.

anakinsky
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: ...

Post 23 lip 2010, o 09:49

Ja mam coś takiego, ale akurat nie Phantoma tylko Audiomedia z AutoMapą - wszystko zintergowane dotykowo z jednostką 2DIN. Chodzi bardzo dobrze. Azrael, szkoda, że wcześniej nie wprowadziliście... :roll:

tadaoando
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 23 lip 2010, o 10:34

anakinsky pisze: Ja mam coś takiego, ale akurat nie Phantoma tylko Audiomedia z AutoMapą - wszystko zintergowane dotykowo z jednostką 2DIN. Chodzi bardzo dobrze.
... to kolejny twor moze jak mozesz podrzuc prosze foto na PW ja do dzis jezdze na mapach ostatnio chyba z LandRovera na seryjnej nawigacji choc panowie drazni mnie to urzadzenie ze ach... docelowo bede chcial zainwestowac w jakies navibox opartym na windowsie by mozna bylo co jakis czas samemu apgrejdowac automapke... moze jakies pomysly ???

anakinsky
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 23 lip 2010, o 10:49

tadaoando, ta Audimedia jest tu: http://sklep.barieradzwieku.pl/produkt/ ... oMapa.html
Możesz bez problemu upgrade'wać AM samemu, mapa jest na MicroSD, wyjmujesz i uaktualniasz.
Chodzi Ci o foto mojej jednostki navi?

tadaoando
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 23 lip 2010, o 11:22

anakinsky pisze: Chodzi Ci o foto mojej jednostki navi?
...widze ze macie z Darkiem chyba blizniacze jednostki, oczywiscie wybrales box (w jedynie slusznym dla ciebie kolorze) niebieski :giggle:

...a tak powaznie to myslalem o czyms takim :
co ty otym myslisz ???

anakinsky
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 23 lip 2010, o 11:33

sądzę, że jest to oparte na tej samej zasadzie, tylko box jest podpięty pod fabryczną navi w Forku, a Ty masz fabryczną?

tadaoando
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 23 lip 2010, o 12:59

anakinsky pisze: sądzę, że jest to oparte na tej samej zasadzie, tylko box jest podpięty pod fabryczną navi w Forku, a Ty masz fabryczną?

...narazie tak tylko kupuje mapy przekonwertowane np. z toyoty lub landrovera ale bez polskiego lektora ...jednak ich obsluga oraz facesoft bardzo mi nieodpowiada zdecydowanie czesciej wyciagam z kieszeni omnie i odpalam by wygodniej i szybciej przywolac dokladniejsze odzwierciedlenie ulic i drobniejszych drog, chociaz co do predkosci/precyzyjnosci ciezko sie czepiac modul gps nadarza nawet przy szybkiej jezdzie... zdarzaja sie jednak zaciecia i wtedy oj zly jestem jak nastepny zjazd jest kilka km dalej !!!
...a moze poprostu przyzwyczailem sie do softu automapy ??? :thumb:

ODPOWIEDZ