CB radio, albo opowieści o czarnej kobrze

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
gimof
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Nienajgorsza asterka
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: CB radio, albo opowieści o czarnej kobrze

Post 5 mar 2008, o 18:01

mc.li poprostu każde zakłócenia pochodzące z auta da się wyeliminować zaczynając od tych z układu zasilania kończąc na wentylatorze od klimy 8-)
Ale generalnie podstawowymi "siejaczami" w aucie są:
-przewody Wysokiego Napięcia
-alternator
-świece
-kopułka
-brak masy
-różnego rodzaju silniczki - od wentylatora chłodnic, od wycieraczek, od nadmuchu nagrzewnicy
;-)
Bea pisze: postawiona jak najbardziej z tyłu czyli najbliżej bagaznika
Nie jest to prawdą, najlepszym miejscem jest środek dachu, gdyż nasza karoseria działa jak przeciwwaga, i stawiając ją z tyłu antena nabiera kierunkowości na kierunek przeciwległy od miejsca przymocowania.
Bea pisze: Wiem tylko, ze czasem ' Miski " robia sobie numery i informuja, ze jest " czysto "
Co ciekawe to nie zgodne z prawem, pomijając moralność to wg. przepisu które ustanowił PIR (i jest on ważny do dziś) CB nie może służyć do pracy zarobkowej.

"...Z dużymi rozmiarami kół jest jak z condomami w rozmiarze XL- Krótka chwila dobrej autoprezentacji nie jest warta późniejszych kłopotów."-Krzysztof Hołowczyc

Dłubię to, dłubię tam to. :)

mc.li
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: OBK 2,5MY00

Post 5 mar 2008, o 20:41

gimof pisze:mc.li poprostu każde zakłócenia pochodzące z auta da się wyeliminować zaczynając od tych z układu zasilania kończąc na wentylatorze od klimy 8-)
Ale generalnie podstawowymi "siejaczami" w aucie są:
-przewody Wysokiego Napięcia
-alternator
-świece
-kopułka
-brak masy
-różnego rodzaju silniczki - od wentylatora chłodnic, od wycieraczek, od nadmuchu nagrzewnicy
;-)
Ale oprócz cytowanie podręczników to masz mi coś do zaoferowania jeśli chodzi o likwidację zakłóceń w moim aucie :?: :evilgrin:

gimof
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 5 mar 2008, o 20:48

Zaproponuję Ci żebyś rozpoznał na początek co Ci sieje, czy zbiera Ci zakłócenia przez zasilanie radia czy przez antene...
"...Z dużymi rozmiarami kół jest jak z condomami w rozmiarze XL- Krótka chwila dobrej autoprezentacji nie jest warta późniejszych kłopotów."-Krzysztof Hołowczyc

mc.li
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 5 mar 2008, o 21:45

gimof pisze:Zaproponuję Ci żebyś rozpoznał na początek co Ci sieje, czy zbiera Ci zakłócenia przez zasilanie radia czy przez antene...
zbiera antena, co dalej ?

gimof
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 5 mar 2008, o 22:01

Określ jakie urządzenie w samochodzie sieje.
Jeżeli nie potrafisz tego zdiagnozować, napisz choć jak wyglądają te zakłócenia-falują wraz z obrotami, pojawiają się w jakimś konkretnym momencie?

mc.li
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 5 mar 2008, o 22:18

gimof pisze:Określ jakie urządzenie w samochodzie sieje.
Jeżeli nie potrafisz tego zdiagnozować ...
Z taki tekstami,to ja ci wróżę karierę w polityce :mrgreen: Ja ci piszę, że zapraszam do mnie, tzn. już wypróbowałem wszystko o czym się tu i na innych forach pisze, włącznie z kremem na kurzajki, a ty mi proponujesz "zdiagnozuj się sam" :thumb:

gimof
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 5 mar 2008, o 23:02

mc.li pisze: Z taki tekstami,to ja ci wróżę karierę w polityce
:lol: :mrgreen: :lol:

Więc konkretnie, podmień kable w.n. i zobacz reakcje.
Wyłącz klime lub dmuchawe w samochodzie. i zobacz reakcje
Ściągnij pasek z alternatora i obadaj reakcje
:->

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 6 mar 2008, o 14:28

gimof pisze:
a) odkłócanie siejących urządzeń (nie wszystkie się da),
Jak to?
Tak to :) Ciężko się odkłóca np. komputery -- sieje toto na różnych częstotliwościach, a przyłączanie do wiązek stada kondensatorów może nie wpłynąć za dobrze na nich kondycję i działanie :)
Bea pisze:Czytam i mam wrażenie , ze macie ochote słuchać na CB koncertów Bacha.
Bez przesady, po prostu każdy lubi słuchać innych, a nie swojego samochodu czy samochodów w okolicy. Dobre radio naprawdę dużo daje: TTI 880 w moim złomie było praktycznie bezużyteczne, podczas gdy Valery (a dokładnie PC40), daje dużo lepszy komfort w odsłuchu. Zarówno RFGaina nie trzeba skręcać niemal do oporu, jak w TTI, jak i ANL działa dużo lepiej.
Dobra antena postawiona jak najbardziej z tyłu czyli najbliżej bagaznika i w miare porzadne radio podłaczone do zapalniczki umożliwia zarówno dobry odbiór jak i nadawanie.
No nie. W ten sposób uzyskujesz kierunkową charakterystykę anteny, a przecie nie chodzi o to, żeby rozmawiać tylko z tymi przed Tobą. Aby była ona możliwie dookólna, antena musi stać na środku dachu.
gimof pisze: mc.li poprostu każde zakłócenia pochodzące z auta da się wyeliminować zaczynając od tych z układu zasilania kończąc na wentylatorze od klimy 8-)

Próbowałeś już odkłócić fiatowskiego MultiJeta? :P

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

gimof
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 6 mar 2008, o 19:43

ky pisze: fiatowskiego MultiJeta
Jeszcze nie, ale użytkownicy fiatów podobno nie potrzebują CB ;-)
A tak serio serio, wtedy filtrujemy tępiąc radio. Nie mniej jak wiadomo lepiej tępić zło w zarodku
Swoją drogą ciekawe jak zareagowałby serwis o prośbę założenia CB w aucie i prośba o całkowite odkłócenie instalacji :evilgrin:

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 8 mar 2008, o 16:29

gimof pisze: Swoją drogą ciekawe jak zareagowałby serwis o prośbę założenia CB w aucie i prośba o całkowite odkłócenie instalacji

Odpowiedzieliby, że auto spełnia normy europejskie określające maksymalne śmiecenie w eterze.
gimof pisze: A tak serio serio, wtedy filtrujemy tępiąc radio. Nie mniej jak wiadomo lepiej tępić zło w zarodku

Ale to jakby półśrodek.

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

gimof
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 8 mar 2008, o 18:19

ky pisze:
gimof napisał(a):A tak serio serio, wtedy filtrujemy tępiąc radio. Nie mniej jak wiadomo lepiej tępić zło w zarodku

Ale to jakby półśrodek.
Nie znam jeszcze filtrów które się montuje do ecu fiatów ;-)

Bea
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Volvo XC 90/Ford Mondeo Ghia

Post 18 mar 2008, o 17:10

Gimof , zgodnie z zaleceniami Pan od strojenia radia stawiałam po środku dachu , po czym zauważyłam , ze wiekszosc ma z tyłu postawiona antene. Jestem ciekawska wiec zasięgnęlam opinii i usłyszalam , ze z tyłu lepiej zbiera - spróbowalam i zgadzam sie z tym stwierdzeniem. W tej pozycji jest lepiej.

W temacie Bacha - mam zwyklego Presidenta z jakas porzadna ( podobno ) anteną i nie mam zadnych problemów . Moze dlatego nie bardzo Was rozumiem aczkolwiek nie oczekuje , ze bede słyszec rozmowy 50 km dalej.
Kłamstwo zdąży obiec pół świata zanim prawda włoży buty...

Tasior_Miedziak
4 gwiazdki
Auto: Czarny karawan na gnojówkę

Post 19 mar 2008, o 19:56

Bergen pisze:Riebiata, mam pytanie o przewód antenowy - czy praktyka wyprowadzania go szczeliną drzwi lub klapy bagażnika nie skutkuje deformacją uszczelki ?
Nie wiem czy dobrze zrozumialem "szczeline drzwi". Ja woze antene w bagazniku i przed wyjazdem na trase wyciagam i przyklejam. Przewod wychodzi przez uszczelke bagaznika. Uszczelka na pewno sie nie deformuje.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 19 mar 2008, o 21:05

Tasior_Miedziak pisze: Uszczelka na pewno sie nie deformuje.
Uszczelka nie-e.
Ale woda do kufra to jak najbardziej.... :-p
Dolce far niente ;-)

docurobei
0 gwiazdek

Post 19 mar 2008, o 23:43

FUX pisze: Ale woda do kufra to jak najbardziej.... :-p
A tam. Są sposoby.
Jak wystawiam antene na dach to tak puszczam kabel, ze wchodzi przez uszczelkę ale na wysokści rolety.
Kolo od CB mi ten patent sprzedał. Leciałem ostatnio ~ 400 km w mega ulewie i suchutko było. :mrgreen:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 23 kwie 2008, o 11:03

Narobili niepotrzebnego zamieszania, a teraz odwołują. Policja nie będzie karać za korzystanie z CB...

http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/1 ... radio.html

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 9 maja 2008, o 10:19

Kurcze, jadąc dziś do pracy nie wytrzymałem i wyłączyłem cb. Jak nie Koziołek Matołek, to Pusia, a jak nie Pusia to pacan puszczający jakieś głodne kawałki z seriali.

Niedługo nie da się z tego normalnie korzystać. Po wyłączeniu zapadła błoga cisza...

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 9 maja 2008, o 11:51

Konto usunięte pisze: Niedługo nie da się z tego normalnie korzystać.

w mieście to jest tragedia, na trasie tylko da sie słuchać i to nie zawsze

gimof
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 9 maja 2008, o 20:39

Typowe sibirackie odruchy :mrgreen: pozorna anonimowość w eterze daje się we znaki wszystkim :whistle:

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: H&H
Polubione posty: 3 razy

Post 9 maja 2008, o 21:58

gimof pisze: Typowe sibirackie odruchy

Nie sybirackie tylko debilne, staram sie to zwalczać o ile mam siły polemizować z kretynami ... :/

gimof
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 9 maja 2008, o 22:09

Lucek ale coś takiego spotkasz tylko na CB :-p

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 9 maja 2008, o 22:25

LouCyphre pisze:Nie sybirackie tylko debilne, staram sie to zwalczać o ile mam siły polemizować z kretynami ... :/
Lucek, w W-wie jest jeden taki, który co rano puszcza Koziołka Matołka, zagłuszając wszystko. Nigdy się nie odzywa, więc o polemice nie ma mowy. Chyba kręci go jak kierowcy wychodzą z siebie.
czarne jest piękne...

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: H&H
Polubione posty: 3 razy

Post 9 maja 2008, o 23:21

Ja od zawsze współczuję wszystkim mieszkańcom Walsiafy :razz:

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 9 maja 2008, o 23:42

LouCyphre pisze:Ja od zawsze współczuję wszystkim mieszkańcom Walsiafy :razz:
Dzięki. :-)
Ja, na szczęście, tylko pracuję w W-wie, a mieszkam na wsi. :lol:
czarne jest piękne...

pablonas
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Zielone z turbinom i srebrne też z turbinom
Polubił: 1 raz

Post 9 maja 2008, o 23:44

LouCyphre pisze: Nie sybirackie tylko debilne, staram sie to zwalczać o ile mam siły polemizować z kretynami ... :/
Takie coś lepiej ignorować. Szybciej się debil znudzi. Jak zaczynasz bluzgać pod jego a`dresem to jego to bardziej kręci. Co ciekawe nawet u mnie na prowincji zdarza się "Pysia".
Dzisiaj z kolei jakiś kretyn zaśpiewał taką pioseneczkę na dziewiętnastym, że nawet mnie, bądź co bądź dorosłego faceta wstydliwy rumieniec obleciał. Pocieszam się tylko tym, że jeżdżę samemu i nie muszę np 5 letniemu dziecku tłumaczyć o co chodzi temu panu. :wall:

ODPOWIEDZ